fettinia 10.10.07, 09:26 Czy mozna go gdzies wogole kupic?Nie chodzi mi o konkretne miasto,ale ewentualnie w jakich sklepach.No niedlugo czas na rogale marcinskie i moze mi zdaza przyslac ten mak:)Tylko nie wiem gdzie go szukac. Wie ktos?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Dygresja: 10.10.07, 09:37 Fetti. Wiem od poznanskiego cukiernika od Kandulskiego, ze bialy mak w rogalach marcinskich wzial sie stad, ze mial udawac mielone migdaly. Podobno w oryginalnych rogalach byly mielone migdaly z cukrem i korzeniami, a bialego maku zaczeto uzywac zeby rogale fałszowac, co niespodziewanie mocno wroslo w tradycje. A od lat falszuje sie bialy mak, dodajac do rogali zmielone okruchy cukiernicze, zbierane w chlodniach przez pracowite miesiace.. To tak, na pocieszenie, jesli nie uda ci sie kupic bialego maku i bedziesz musiala zrobic z mielonymi migdalami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dygresja: 10.10.07, 09:39 Dzieki:)Wiesz-gdzies to juz czytalam:)Coz pewnie pozostanie mi pomielic migdaly:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plind Re: Dygresja: IP: 59.161.12.* 10.10.07, 21:52 w indiach jest wylacznie bialy, ale dla mnie to ohyda, wiec przywoze z polski niebieski:))) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dygresja: 10.10.07, 22:30 Ohyda?To znaczy niejadalny?No nie wiem-nie jadlam nigdy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plind Re: Dygresja: IP: 59.161.24.* 11.10.07, 11:33 jadalny to on jest, w/g mojego podniebienia nie ma smaku maku:) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Dygresja: 12.10.07, 11:31 mazurek kajmakowy od bliklego (prostokatny) jest wlasnie z bialym makiem jka dla mnie to wyjatkowo smakowity mak Odpowiedz Link Zgłoś