Gość: kania IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 14:42 powiedzcie mi proszę czy stosujęcie do sera czy czekolady tzw kąpiel, czyli pomoc w uzyskaniu płynnej konsystencji? używacie konkretnej proporcji czy na oko wedle uznania? pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: kąpiel.....:) IP: *.tele2.pl 18.07.03, 15:13 no ale to zalezy do czego tens er.......Np robilam kawalki kotletow na patelni i dodalam pod koniec serki topione by powstal sos. Tak samo dodaje kawalki plesniaka np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: kąpiel.....:) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 15:27 chodzi mi np o przepis na grzanki: ż ser roztapiam w naczyniu, dodaję ww kąpiel wodną,przyprawy,trochę piwa (taki był akurat przepi),mieszma do jednolitej masy, tosty smaruję masłem, wykładam na nie masę serowo-piwną i jeszcze zapiekam pozdro kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: kąpiel.....:) IP: *.tele2.pl 18.07.03, 15:36 najczescie sos serowy robi sie roztapiajac go w smietanie, oczywiscie na palniku, czyli podgrzewasz caly czas. Pomijam w winie bo to potrzebne odpowiednie naczynie. Poza tym pojecia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kąpiel.....:) 19.07.03, 13:42 Kąpiel wodna to metoda na podgrzewanie, topienie itp.. Potrzebne sa np. dwa garnki, mniejszy i większy - do jednego wkładasz danie, które zamierzasz serwowac:), do drugiego (większego) wlewasz wodę i stawiasz na gaz. Garnek z potrawą (w tym wypadku z serem) wstawiasz garnek z goracą wodą i czekasz aż wszystko sie ladnie stopi (mieszając, mieszając). Maetoda ta zapobiega przypalaniu sie potraw. W ten sam sposób można chociazby rozpuszczać czekoladę itp.. M. Ps. jest kilka sposobów na stosowanie kąpieli wodnej, ja na przyklad tak rozpuszczam sery do Makaronu z czterema serami:), Odpowiedz Link Zgłoś