wedrowiec2 24.07.03, 20:54 Prosze pomóżcie - w przepisie na zupę seczuańską występuje kapusta chińska - czy jest to kapusta pekińska, czy też inna roślina? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: kapusta chińska IP: *.a2000.nl 24.07.03, 21:03 W Holandii ta nasza pekinka nazywa sie wlasnie kapusta chinska, wiec sadze ze to to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: kapusta chińska 24.07.03, 21:10 Dziekuje za odpowiedź, też tak sadziłam, ale na stronach www poświęconych warzywnictwu przed chwilą przeczytałam, że kapusta chińska jest produktem do bezpośredniego spożycia, natomiast kapusta pekińska nadaje się do przechowywania. Chyba ugotuje tę zupe z kapustą pekińską, bo i tak nie znam smaku zupy oryginalnej:((( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: kapusta chińska IP: *.a2000.nl 24.07.03, 22:49 Hmmm, zrob z pekinska :) Nawet jak to nie to samo to smak bedzie podobny :) jedno i drugie kapusta :) A poza tym z pekinki to polecam bigosik :) robi sie normalnie jak z normalnej kapusty mlodej tylko szybko. Moj tata mial swoj wlasny przepis, dodawal sok jablkowy. Nie wiem czy to ten sok czy wszystko razem dawalo super smak :) pycha Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: kapusta chińska 24.07.03, 23:18 Sądząc z adresu, to piszesz z Holandii. Słyszałam o smacznych daniach jednogarnkowych często jedzonych w Holandii (nie wiem czy całej czy tylko w poszcególnych regionach). Letnia pora nie sprzyja wprawdzie takim potrawom, ale może jesienią czy w zimie podasz jakiś przpis. A może już były na forum? - jestem tu stosunkowo nowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś