Gość: Ag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 01:31 Mam pytanko. Parujecie ziemniaki ugotowane do obiadu? Bo ostatnio kolezanka się zdziwiła, że to robię i nie wiem czy tylko ja mam takie dziwne zwyczaje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: parowanie ziemniaków IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.07, 08:19 jasne, ze odparowuje. niezaleznie od tego, czy maja byc "z wody", w mundurkach, czy puree. dopiero wtedy dobrze smakuja, innaczej sa mi za wodniste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: parowanie ziemniaków IP: *.chello.pl 02.11.07, 22:54 No pewnie, że odparowuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: parowanie ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 23:05 naturalnie, że tak a najlepiej odparowuje się na kaflowym piecu w domu mojej babci na wsi ziemniaki mają wtedy zupełnie inny smak, niż gdy odparowuje się je np na kuchence gazowej nie muszę chyba dodawać, że nieporównywalnie lepszy smak? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: parowanie ziemniaków IP: *.npgo.pl 03.11.07, 09:27 Ja jestem w takim razie dziwaczką. Nigdy nie odparowywuję ziemniaków. Ziemniaki gotuję krótko, od zagotowania tylko 15 minut. Nie ma co odparowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: parowanie ziemniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:48 Widać co dom, to obyczaj, ale zwolennicy parowania jak na razie przeważają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... albo nie ... Re: parowanie ziemniaków IP: 80.54.10.* 03.11.07, 19:36 Też odparowuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania jak odparowac? IP: 90.242.21.* 04.11.07, 10:39 czesc, mozecie mnie oswiecic jak odparowujecie ziemniaki? nigdy tego nie robilam :( ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: jak odparowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 10:53 z ugotowanych ziemniaków odlewasz wodę, stawiasz garnek z powrotem na ogień i potrząsając parokrotnie czekasz, aż z ziemniaków wyparuje nadmiar wody, a one będą suche cały sekret ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: jak odparowac? IP: *.kolonianet.pl 04.11.07, 11:26 U mnie to odruch normalnie jest. Ale raz spaliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f czasem tak, czasem nie. Ziemniaki z wody, są 04.11.07, 11:35 raczej nieodparowane, wyjęte cedzakowa lub na sito, chwile odpoczywają i na talerz. Odparowane, są delkatnie poruszane garnkiem, bo czesto chcą sie rozpaść... Najczesciej - rządzxą takie: odlane, odparowane, dodana łyżeczka masła lub oliwy i garśc koperku, wtedy taplane i potzrąsane - aż się oblepią i lekko zrumienią w garnku. Odpowiedz Link Zgłoś