Gość: ludmiła IP: *.centertel.pl 07.11.07, 18:49 Czy uważacie, że zupy są zdrowe? Czy warto je jeść? Dużo osób uważa, że niepotrzebnie tuczą itd. poza tym są praco i czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniutek Re: Czy zupy są zdrowe? 07.11.07, 18:57 zupa zupie nierowna bez maki, smietany, ugotowana na chudym miesie czy lyzeczce masla z duza iloscia warzyw, bez klusek i odrobina kartofli/kaszy zupa bedzie zdrowa. i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Kto takie głupoty szerzy? 07.11.07, 18:58 A zupy jarzynowe, owocowe, chłodniki? Czasochłonne?20-30 min... Niezdrowe? Tuczące? Co za bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Czy zupy są zdrowe? 07.11.07, 22:01 zupy pracochłonne i czasochłonne??? nigdy w życiu. No, może jakieś specjalnie wymyślne. Ale ja własnie dlatego gotuję zupy że są takie PROSTE i SZYBKIE:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musli Re: Czy zupy są zdrowe? IP: *.wist.com.pl 07.11.07, 22:18 wg mnie tak i to bardzo wiele słyszy sie o zdrowotnych własciwwosciach rosołu, a taki barszcz czerwony na kaca - no miod :) poza tym gorąca zupa koi nerwy, niektroe przypominają smaki dziecinstwa. Zupy warzywne to witaminowa bomba ( wszelkie jarzynowe, barszcze, szczawie ) Nie widzę minusów. Tuczące? Kwestia przygotowania . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Akurat rosół nie ma żadnych właściwości 07.11.07, 22:33 zdrowotnych tylko smakowe. Ewentualnie rozgrzewające. Odpowiedz Link Zgłoś
melolonta.melolonta Re:Akurat rosół nie ma żadnych właściwości 07.11.07, 22:46 Dobry rosół (dobrze zrobiony) ma duże wartości zdrowotne. Wprawdzie rosołów (a ZWŁASZCZA MARCHEWKI Z ROSOŁU) nie lubię ale bronię bo jest czego bronić. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zamiast walić sloganami - podaj je. 07.11.07, 23:13 Tak chyba prościej niż lac wodę w stylu "bo tak"? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia rosol z kury 08.11.07, 08:09 Kura zawiera naturalny aminokwas zwany cysteina.Chemicznie produkowany acetylcystein pozyskiwany jest ze skory i pior kury.Lekarze stosuja ten lek do leczenia zapalenia oskrzeli i innych chorob drog oddechowych. Juz nie jest "bo tak"?:D zrodlo-"Heilkraft unserer Lebensmittel" Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zapomniałaś napisać, że występuje we wszystkich 08.11.07, 10:37 białkach, również roślinnych więc wynoszenie na piedestał wyjątkowej zdrowotności rosołu nadal do mnie nie przemawia chociaż jedną rzecz mogę podpowiedzieć. Ciekawe czy ktoś wpadnie na trop: osteoporoza... P.S.Niezbyt dobrze pamiętam jak zachowują się aminokwasy pod wpływem wysokich temperatur ale biorąc pod uwagę to, że są składnikami białka to... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Zapomniałaś napisać, że występuje we wszystkic 08.11.07, 10:40 tego typu rozwazania nalezy juz zostawic naukowcom:D Cos jednak w tym musi byc skoro slawy na uniwersytetach sie tym zajmuja:) Nie wystawiam na piedestal,ale u nas sie sprawdza:)Placebo?;D Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 08.11.07, 11:30 zup. A z osteoporozą chodzi o to, że powinno się go koniecznie gotować z kośćmi i dodać do niego kilka kropel soku z cytryny lub nawet octu. Prababcie i babcie dodawały domowy ocet jabłkowy. Cała dobroć z gotujących się kości przechodziła do wywaru tym samym zapobiegając zrzeszotnieniu kości. Nie bez kozery osteoporoza nie była znana bodajże jeszcze przed II w.ś. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 08.11.07, 14:00 Osteoporoza nie była nieznana, tylko nie była diagnozowana, bo zwyczajnie takich badań nie prowadzono :) Poza tym - długość życia kobiet w tym czasie wpływała na iloś przypadków osteoporozy... Gotowanie kości nic tu do rzeczy nie ma. Natomiast rosół - ale taki prawdziwy, gotowany jak należy - długo, na prawdziwej, wiejskiej, łykowatej kurze ma właściwości lecznicze - działa rozgrzewająco, jest łatwoprzyswajalny, rozrzedza wydzielinę płucną, ułatwia odksztuszanie no i ma pewne właściwości wirusobójcze. Byle nie był tłusty i z torebki :D Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re:Jak kazda gorąca zupa, napój, herbata, zioła.n 08.11.07, 14:40 Ale pewnie do siły rosołu dochodzi też efekt placebo, najskuteczniejszy jeśli obie strony - i gotująca i spożywająca - są pewne, że ma zadziałać :D Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 08.11.07, 17:12 ta napisał: > zup. A z osteoporozą chodzi o to, że powinno się go koniecznie gotować z kośćmi > i dodać do niego kilka kropel soku z cytryny l...Prababcie i babcie > dodawały domowy ocet jabłkowy. Cała dobroć z gotujących się kości przechodziła do wywaru tym samym zapobiegając zrzeszotnieniu kości. Nie bez kozery osteoporoza nie była znana bodajże jeszcze przed II potrzebującym. ........ ciekawe ,że takie Przesądy Ludowe jeszcze funkjonuja w XXI wieku :))) szczególnie zabawna jest ta "dobroć" przechodząca z kości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 18:48 brumbak napisał: ciekawe ,że takie Przesądy Ludowe jeszcze funkjonuja w XXI wieku :))) szczególnie zabawna jest ta "dobroć" przechodząca z kości To żadne przesądy, ocet jabłkowy rozpowszechnił w USA prof.Jarwis w XX w /1960r/.Ocet zawiera dużo potasu, ponadto fosfor, chlor, wapń, magnez, żelazo, krzem, siarkę i in.Działa leczniczo i zapobiegawczo w reumatyzmie, przeziębieniach , zaburzeniach trawiennych,przy katarze siennym, na rany i zwichnięcia, medycyna naturalna przetestowała przez wieki działanie octu , zawiera ok. 50 biopierwiastków i reguluje równowagę kwasowo-zasadową, neutralizuje toksyczne działanie nadmiaru białka, uodparnia na infekcje /kuracja profil. 2-4 łyżeczki octu, 2 łyżeczki miodu na pół szkl.ciepłej wody/.Nie wskazany jedynie wrzodowcom. Wiejskie gospodynie dawały ocet ptactwu domowemu, lepiej rosły i miały lepsze mięso, tak samo krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 13.11.07, 20:20 ość portalu: lolka napisał(a): > To żadne przesądy, ocet jabłkowy rozpowszechnił w USA prof.Jarwis w XX w > /1960r/.Ocet zawiera dużo potasu, ponadto fosfor, chlor, wapń, magnez, żelazo, > krzem, siarkę i in.Działa leczniczo i zapobiegawczo w reumatyzmie, > przeziębieniach , zaburzeniach trawiennych,przy katarze siennym, na rany i zwichnięcia, medycyna naturalna przetestowała przez wieki działanie octu , zawiera ok. 50 biopierwiastków i reguluje równowagę kwasowo-zasadową, > neutralizuje toksyczne działanie nadmiaru białka, uodparnia na infekcje ........... prezentujesz kolejny przesąd ludowy ... ale przede wszystkim nie o ocet chodziło w wypowiedzi wyżej ale o "dobroć z kości" uwalnianą przy pomocy soku z cytryny- taki absurd Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 15.11.07, 22:29 Dokładnie tak. Właśnie czytałam to w książce Annemarie Colbin "Osteoporoza, Jak leczyć ją dietą". Autorka pisze o tym sposobie gotowania zup, ale nie tylko rosołu. Poleca gotowanie wszelkich zup na kościach, tym sposobem. Gotowanie powinno trwać dość długo, aby wapno znajdujące się w kościach mogło przejść do wywaru. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 16.11.07, 19:22 jagoda85 napisała: > Dokładnie tak. Właśnie czytałam to w książce Annemarie > Colbin "Osteoporoza, Jak leczyć ją dietą". Autorka pisze o tym > sposobie gotowania zup, ale nie tylko rosołu. Poleca gotowanie > wszelkich zup na kościach, tym sposobem. Gotowanie powinno trwać > dość długo, aby wapno znajdujące się w kościach mogło przejść do > wywaru. ............. zupełnie nie tak .. zupa , ktora poleca p.Colbin jako dostarczająca dużo wapnia to zupa z rozgotowanego w całości karpia- ale p.Colbin poleca tez zupełnie ine , np calkowqicie roslinne dania o wysokiej zawartosci wapnia: np. Here's a calcium rich recipe: GREENS WITH GARLIC AND SESAME SEEDS 1 lb mustard greens, turnip tops, kale, or broccoli rabe 2 cloves garlic 1 T extra virgin olive oil pinch sea salt dusting of nutmeg 1/4 c. sesame seeds, toasted 1. Wash and pick over the greens. Boil 2 qts. of water in a large pot, add the greens, and cook uncovered for 10-15 minutes. Drain and chop coarsely. 2. Mince garlic. 3. In a skillet, heat the oil, add the garlic for 30 seconds, then add the chopped greens. Cook over a low flame, stirring occasionally. Sprinkle a pinch of salt and nutmeg over the greens. Serve hot, garnished with toasted sesame seeds. Serves 3-4. Pani Colbin swe poglądy na temat osteoporozy i odzywiania przedstawiła m.in tu: www.natural-connection.com/kitchen/chefs_corner/annemarie_colbin/calcium.html wqg niej tylko 13 % przypadków osteoporozy jest spowodowana niedostarczaniem odpowiedniej liosci wapnia - pozostałe przypadki to bledy zywieniowe wskazane w jej artykule mysle ,ze jest tam sporo rozsądnych uwag Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 16.11.07, 21:24 Annemarie Coblin "Osteoporoza- Jak leczyć ją dietą", rozdział 8 pt. "Przepis na mocne kości". Cytuję "Kiedy robisz wywary na kościach, zawsze dodaj łyżeczkę od herbaty octu, lub pół szklanki wina na każde półtoralitra wody, aby wapń i inne minerały z kości przeszły do wywaru(kiedy przyrządzasz wywar z warzyw nie musisz tego robić)". Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:Pewnie tak, ale niezaprzeczalnie nr. 1 wśród 18.11.07, 15:56 agoda85 napisała: > Annemarie Coblin "Osteoporoza- Jak leczyć ją dietą", rozdział 8 > pt. "Przepis na mocne kości". Cytuję "Kiedy robisz wywary na > kościach, zawsze dodaj łyżeczkę od herbaty octu, lub pół szklanki > wina na każde półtoralitra wody, aby wapń i inne minerały z kości > przeszły do wywaru. ,,,,,,,,,,,,, temat osteroporozy jest znacznie znacznie szerszy - rozdział własnie mówi o tych wazniejszych rzeczach ta zupa jest praktycznie bez znaczenia. A ty jak często robisz zupy z octem ? Co do innych podobnej wartosci Porad Naszych Babc trzeba dodać niewatpliwie obgryzanie ścian malowanych wapnem.To powszechna kiedyś praktyka. Inny możliwy i podobnie skuteczny sposób do dodanie do zupy kawałka kredy szkolnej( najlepiej rozdrobnionej w moździerzu) i pół łyżeczki cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Akurat rosół nie ma żadnych właściwości 07.11.07, 22:46 Chyba,ze jest to esencjonalny rosol z kury:)Wtedy ma wlasciwosci zdrowotne:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re:Na szczęście nie z kaczek...)))nt 08.11.07, 14:03 Fuj, takim czymś to nawet zatruć się można.. :D Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re:Akurat rosół nie ma żadnych właściwości 08.11.07, 21:41 ettinia napisała: > Chyba,ze jest to esencjonalny rosol z kury:)Wtedy ma wlasciwosci zdrowotne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Jaką pojemność ma siemie lniane? 18.11.07, 16:06 Jak już coś piszesz to kieruj się logiką. Zupę Z siemienia lnianego a nie na, bo na to możesz serwować B***k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setorika Re: Czy zupy są zdrowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 23:29 Ja gotuję zupy głownie na wywarach warzywnych, tudzież bulionach sypkich Knorra. Przy kapuśniaku się łamię i dodaję żeberka i kawałek wędzonki. Ostatnio Pani w mięsym dziwiła się bardzo, że nie chcę schabu z kością, bo kość przecież na zupę. A mnie się słabo robi jak widzę szumowiny i powiedziałam jej, ze ja zup na kosciach nie gotuję. Pani w miesnym popatrzyła na mnie jak na kosmitę :) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Czy zupy są zdrowe? IP: *.for.connect.net.au 08.11.07, 10:48 Gość portalu: setorika napisał(a): > Ja gotuję zupy głownie na wywarach warzywnych, tudzież bulionach sypkich Knorra > . > Przy kapuśniaku się łamię i dodaję żeberka i kawałek wędzonki. > Ostatnio Pani w mięsym dziwiła się bardzo, że nie chcę schabu z kością, bo kość > przecież na zupę. A mnie się słabo robi jak widzę szumowiny i powiedziałam jej, > ze ja zup na kosciach nie gotuję. Pani w miesnym popatrzyła na mnie jak na > kosmitę :) rzecz nie wtym, czy zkoscia czy bez kosci rzecz w tym,czy warzywa wciaz maja swoje wlasnosci odzywcze,czy zupa zapackana maka do niemozliwosci i zatluszczona smietana...cala reszta jest drugorzedna Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 10:45 Zupy są chyba najmniej praco i czasochlonna potrawa. No chyba, ze wymyślne zupy kremy itd.. ale na codzien to ja raczej robie rosol,pomidorowa, ogorkową, zwykla warzywna smieciuche.. wstawiasz, myjesz, obierasz, kroisz warzywa, zaprawiasz.. zadna trudnosc. Zupy sa zdrowe i dobre i mysle, ze przywracają rownowage w żołądku.. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 11:07 Zupa krem nie jest wymyslna - oprocz bulionu potrzebujesz 2 skladniki miksujesz, doprawiasz, robisz kleksa ze smietany lub polewasz oliwa (niekoniecznie), posypujesz przyprawami (niekoniecznie) i gotowe :) Ja zupy uwielbiam jesc i robic, ciagle szukam nowych przepisow, ciagle mi malo ;) Nie uwazam, zeby zupy byly niezdrowe, czaso i pracochlonne. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 11:17 mogłabyś dać ze dwa ulubione przepisy na zupy? mój mąż jest zupiarzem i też ciągle zupy gotuję, chętnie bym przejęła jakiś sprawdzony przepis Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 11:44 Moj chlopak to tez totalny zupiarz, potrafi jesc zupy az peka z najedzenia. Co dziwne tylko zupami sie tak zapycha, inne obiady zjada przyzwoicie ;) Moj zdecydowany nr.1 wsrod zup ostatnio to zupa z fasoli i chorizo. Puszka pomidorow bez skory peto chorizo Puszka fasoli bialej 2 kawalki selera naciowego por sol, pieprz nieco bulionu Chorizo kroisz na plasterki i smazysz bez tluszczu w garnku. Kiedy wytopi sie paprykowy tluszcz dodajesz pokrojone: por i seler. Fasole odcedzasz, polowe odstawiasz na bok, druga dajesz do pojemnika, w ktorym bedziesz ja miksowac blenderem. Do fasoli przeznaczponej na przemial ;) dodajesz puszke pomidorow i miksujesz na gladka mase. Cala fasole dodajesz do chorizo z warzywami, zalewasz masa fasolowo - pomidorowa, jesli za geste, uzupelniasz bulionem, do gestosci, ktora Tobie odpowiada. Przyprawiasz sola i swiezo zmielonym pieprzem. Zupa jest smaczna, bardzo sycaca i slicznie pachnie. Nastepnym razem fasole zastapie ciecierzyca z puszki. Tu propozycja zupy z ciecierzyca, moja improwizacja, zanim wpadl mi w rece przepis, ktory podalam powyzej: fotoforum.gazeta.pl/3,0,915287,2,34.html Inne zupy, ktore ostatnio jadamy z powodu zimna na dworze, sa na bazie bulionu robionego na modle chinska. Zajrzyj do tych linkow: fotoforum.gazeta.pl/3,0,927711,2,17.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,920432,2,28.html Jesli nie lubicie krewetek, spokojnie daj kurczaka, albo wieprzowine. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 12:12 gdzie kupię to chorizo? i jak to się czyta? Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa czyta się "czorizo" a gdzie kupisz? 08.11.07, 12:15 sprawdź w PiP albo w Almie. W PiP widziałam ze dwa tyg. temu Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: czyta się "czorizo" a gdzie kupisz? 08.11.07, 14:51 dzięki, zobaczę w PiP Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 12:22 Juz Ci odpowiedziano gdzie kupic i jak sie czyta. Dodam tylko, ze to pyszna, hiszpanska kielbasa, mocno paprykowa. Nie mam pojecia ile kosztuje w Polsce, jesli uznasz, ze za droga, albo jej nie znajdziesz, zastap ja dobra gatunkowo kielbasa i dodaj sporo papryki w proszku podczas smazenia. Jakis zamiennik to bedzie, choc juz nie bedzie to ten smak. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 14:52 wiesz, myślę, że pętko nie moze kosztować więcej niż 20-30 zł, więc raz na jakiś czas można se fundnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 20:38 Na Dolnym Śląsku w sieciach sklepów mięsnych Tarczyński i tamgdzie sprzedają ich produkty Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia ta "chorizowa"zupa brzmi smacznie:) 08.11.07, 17:23 Sprobuje i dam znac:)My rowniez uwielbiamy zupy:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re:Niedźwiedzico - zajrzyj na pocztę.nt 08.11.07, 13:14 Wlasnie mialam napisac, ze w kwestii zup posilkowalam sie poradnikiem wyslanym przez Banite, okazal sie bardzo pomocny, szczegolnie, gdy gotowalam zupy tradycyjne - kapusniak, krupnik :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 11:35 kurde ale ja mam przepisa taki na dyniowy krem i juz sie za niego biore od ho ho.. i z tego co widze jest dosc pracochlonny :) w porownaniu z zupa ogorkową czy pomidorową mozna powiedziec, ze kremy chociazby przez miksery - ich wyciaganie, skladanie, mycie itd.. sa bardziej niz zwykle zupy pracochlonne :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 12:24 Reczny blender wyciagam z szuflady i miksuje zupe w garnku :) Do mycia mam AZ blender :) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Czy zupy są zdrowe? 08.11.07, 11:49 Myślę, że zupy są mniej więcej tak samo zdrowe jak inne potrawy ^_^. Ich zaletą jest raczej niska pracochłonność (w naszym dwuosobowym gospodarstwie garnek zupy wystarcza na trzy obiady). Tryb życia sprzyja u nas raczej niedożywieniu (praca, sprawy po pracy, dojazdy, pośpiech mało czasu/siły na skomplikowane gotowanie) niż tuczeniu, więc zupy robimy "bogate" - zdecydowanie na mięsie, z dużą ilością "śmieci". Stanowią dobre urozmaicenie naszego menu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa uwielbiam zupy i gotuję je bardzo, bardzo często 08.11.07, 12:08 na wywarze z jarzyn (wyjątek stanowią: żurek, grochówka, kapuśniak, krupnik). Wywar gotuję około 1 godziny, co w dni powszednie może być kłopotliwe - w związku z tym gotuję go większą ilość i zamrażam. Później to już rzeczywiście tylko 30-40 minut i gotowe. Nie ma to jak zupa-krem ze szpinaku z jajcem z wolnego chowu.. mmmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa nie przeczę, jednak nie posiadam szybkowaru 08.11.07, 12:53 więc radzę sobie jak wyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: uwielbiam zupy i gotuję je bardzo, bardzo czę 09.11.07, 16:45 > Wywar gotuję około 1 godziny, co w dni powszednie może być kłopotliwe Dlatego u nas się gotuje zupę "na dzień następny" ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
lasmarek Re: Czy zupy są zdrowe? 09.11.07, 19:46 nie tylko zdrowe ale i pyszne. moja ulubiona to ogorkowa Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Czy zupy są zdrowe? 09.11.07, 21:15 U nas w domu nie gotuje się zup na mięsie - dwie wegetarianki kontra jeden mięsożerca, musiał się poświęcić ;) - raz na jakiś czas gotuje się masę wywaru z warzyw, mrozi w porcjach i zużywa. Więc pracochłonność odpada. Do wywaru dorzuca się warzywa, włącza gaz i jest zupa. Nic nie trzeba mieszać, pilnować itp. Więc czasochłonność też odpada. A z kalorycznoscią to jest tak, ze nawet sałatka moze być tucząca, jak się ją odpowiednio skomponuje. Czysta jarzynowa zupa raczej nie ma w sobie potencjału równego ciezarówce pączków... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: Czy zupy są zdrowe? 15.11.07, 06:33 To nie istotne, ważne aby po zupie być nadal zdrowym. najbardziej zdrowa, zupa rzepowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Czy zupy są zdrowe? 16.11.07, 20:39 Zupy sa zdrowe. Sa praco i czasochlonne ale nie ma nic lepszego niz zupa ugotowana ze zdrowych produktow, bez dodatku niepotrzebnych tluszczow i ukrytych bomb kalorii.:) Odpowiedz Link Zgłoś