Dodaj do ulubionych

Sałatka z cukinią

IP: 217.96.36.* 30.07.03, 14:53
Znacie jakiś ciekawy przepis? Proooszę!
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: Sałatka z cukinią 30.07.03, 14:56
      Do zielonej sałaty z pomidorami, rukolą i vinaigrettem dorzuć pokrojoną w
      słupki i podsmażoną na oliwie cukinię. Na wierzch płatki parmezanu. Przepyszna
      i bardzo sycąca sałatka!
      • Gość: dolores Re: Sałatka z cukinią IP: 212.182.122.* 30.07.03, 14:58
        POdstawa dobrej salatki(i nie tylko) z cukinii to jej wiek. Musi byc
        mlodziutka, wielkosci ogorka, stara jest moim zdaniem niejadalna.
    • masia27 Re: Sałatka z cukinią 30.07.03, 15:02
      Młodą cukinię umyj dokładnie, a następnie strugaj z niej długie wiórki
      (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw). W ten sam sposób zestrugaj kilka
      marchewek. Powinno być pół na pół marchewki i cukinii. Zalej sosem
      przygotowanym z oliwy, czosnku, soli i odrobiny musztardy. Wymieszaj. Smacznego!

• Gość: Alicja Re: Sałatka z cukinią IP: 217.96.36.* 30.07.03, 15:03
        Moja cukinia jest raczej z tych większych, ma ok. 25 cm.
        • Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 16:41
          Dwa razy za duza. Jestescie pewni, ze to co ma 25 cm to sa cukinie, a nie
          kabaczki? Najlepsze cukinie maja 12-15 cm i powinny miec jescze przyczepiony
          kwiat. Wtedy sa swieze. Potem kwiat odpada.
          • Gość: dolores Re: Sałatka z cukinią IP: 212.182.122.* 30.07.03, 16:50
            Gość portalu: Linn napisał(a):

> Dwa razy za duza. Jestescie pewni, ze to co ma 25 cm to sa cukinie, a nie
            > kabaczki?
            To moze byc cukinia, ale u nas w Polsce niestety pokutuje przekonanie ze im
            wieksza (a wiec starsza) tym lepiej.
            • Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.03, 07:08
              Naprawde szkoda, gdyz ta malutka to zupelnie co innego. Nie pozostaje nic
              innego, jak nauczyc producentow cukini i nie kupowac tej duzej. Jak jej nie
              sprzedadza, w przyszlym roku beda zbierac wczesniej. Nie ma to jak przemowic do
              kieszeni. Ostatnio np. konsumenci wloscy wlasnie w ten sposob doprowadzili do
              obnizenia cen owocow / mimo suszy /.
              • Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.03, 07:09
                Salatka srodziemnomorska
                2 duze pomidory – 2 male jedrne cukinie – 80 g solonego sera / moze byc np.
                feta / - 20 czarnych oliwek – kilka listkow bazylii – siekany szczypiorek – 1
                lyzka oliwy extravergine – 1 lyzeczka octu winnego bialego – 2 lyzeczki ziaren
                sezamowych – sol
                Cukinie ugotowac na parze z dodatkiem bazylii, pokroic w dosc grube plasterki,
                pomidory podzielic na osemki, ser pokroic w kostke. Do miski wlozyc pomidory,
                cukienie, ser, oliwki, szczypiorek, doprawic / oliwa, octem, ziarnami sezamu /,
                posolic i delikatnie wymieszac. Podawac z chlebem wiejskim albo razowym.
              • Gość: giezik Re: Sałatka z cukinią IP: 213.25.170.* 31.07.03, 08:12
                Linn, nasze lobby to zbyt mało. Musimy najpierw przekonac naszych rodzicow,
                dziadkow do tego, ze mlode warzywa sa o wiele smaczniejsze, niz stare - dotyczy
                to wszystkiego cukinii, rzodkiewek, buraczków. Nie dziw sie, ze w Polsce
                cukinia nie jest popularna, jak ktos zrobi cos z takiej wielkiej starej to juz
                po herbacie (ktoregos razu chcialem u tesciow na dzialce zerwac troche kwiatow
                cukinii, bo mam kilka przepisow. Uslyszalem zo to jakas fanaberia, bo pojesc
                sie nie da , a poza tym co to za pomysly. W efekcie teraz dostalismy cukinie-
                gigant, ktora nawet na grill srednio sie nadaje)

a tu przepisik taki:

Salatka zydowska z cukinii
                2 cebulki, 6 zabkow czosnku, 3-4 cukinie, 2 jaja na twardo, lycha(albo i
                wiecej) majonezu, lyzeczka piperzu cajenskiego (uwaga ostre), sol, pieprz,
                oliwa.

pokroic cukinie, na patelni rozgrzac oliwe i przesmazyc cebulke z czosnkiem (na
                zloto) Dodac cukinie i przyprawy, i troszke poddusic.
                Pozostawic do wystygniecia. Dodac pokrojone jaja, wymieszac z majonezem
        • Gość: zuzia Re: Sałatka z cukinią IP: 195.117.227.* 31.07.03, 11:14
          Gość portalu: Alicja napisał(a):

> Moja cukinia jest raczej z tych większych, ma ok. 25 cm.

Taką dużą cukinię można udusić z cebulą, papryką, pomidorami i przyprawami.
          Jest naprawdę pyszna.
    • kocik_76 Re: Sałatka z cukinią 31.07.03, 10:06
      Dorzucam moj przepisik na salatke z mloda cukinia (i od razu popieram
      bojkotowanie starych, przerosnietych cukinii, patisonow, kabaczkow,
      balkazanow! I bobu tez!)
      Cukinie pokroic w ukosne plasterki, lekko posmarowac oliwa (naprawde malo) i
      bardzo delikatnie posolic, zgrillowac na mocno rozgrzanej patelni do
      grillowania - zeby powstaly ladne ciemne paseczki. Reszta skladnikow to
      posiekana cebulka, salata (np. zielona i karbowana), rukola i zielony ogorek.
      Do tego listki bazylii, sol, swiezo mielony pieprz, oliwa i ocet winny (dobrze
      tu pasuje czosnkowy). Na wierzch po wymieszaniu mozna posypac grzankami
      maslanymi z pszennego pieczywa.
      • hania_76 Re: Sałatka z cukinią 31.07.03, 10:11
        Dobrze, że ktoś napisał o tych przerośniętych warzywach, bo w sklepach i na
        targach to jakaś plaga. Leży naście bakłażanów, każdy flakowaty i matowy. Pytam
        pani dlaczego takie, a pani mnie zapewnia, że wszyscy kupują i takie są
        najlepsze, bo DOJRZAŁE. Kpi czy o drogę pyta? Małe cukinie się trafiają, ale
        sprzedawcy często robią wielkie oczy, że się takie drobiazgi kupuje (ładny mi
        drobiazg ok. 15-20 cm) i zachęcają, żeby brać te "dorodniejsze" ;-)
        • Gość: giezik Re: Sałatka z cukinią IP: 217.11.134.* 31.07.03, 11:23
          dorzuce jeszcze pieczarki - dlaczego tak trudno kupic te malenkie, co to kroi
          sie je na pol i nie puszczaja wiadra wody po usmazeniu
        • Gość: elka Re: Sałatka z cukinią IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.08.03, 10:55
          to prawda, na człowieka wybierającego jak najmniejsze cukinie i bakłażany
          sprzedawcy patrzą jak na świra. Dlatego ja się w tym roku zbuntowałam i sama
          zaczęłam hodować cukinie i bakłażany, żeby je zrywać, kiedy są młode (cukinie
          nawet na etapie kwiatu).
          Mój przepis na sałatkę z cukinii:
          1. BARDZO mała i młoda cukinia-kilka sztuk- pokroić w plasterki, posolić,
          popieprzyć, dodać czosnek, dużo świeżych ziół( jakie kto lubi, ja daję zwykle
          bazylię i tymianek), oliwę, odrobinę octu winnego i można to jęśc na surowo.
          Albo zamiast oliwy i octu daję jogurt
          2. Młoda cukinia(12-15 cm) zblanszowana+ suszone pomidory+świeza bazylia+sos z
          oleju z pestek dyni, octu balsamico i czosnku
          pozdrawiam,
          elka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka