Gość: Alicja IP: 217.96.36.* 30.07.03, 14:53 Znacie jakiś ciekawy przepis? Proooszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: Sałatka z cukinią 30.07.03, 14:56 Do zielonej sałaty z pomidorami, rukolą i vinaigrettem dorzuć pokrojoną w słupki i podsmażoną na oliwie cukinię. Na wierzch płatki parmezanu. Przepyszna i bardzo sycąca sałatka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: Sałatka z cukinią IP: 212.182.122.* 30.07.03, 14:58 POdstawa dobrej salatki(i nie tylko) z cukinii to jej wiek. Musi byc mlodziutka, wielkosci ogorka, stara jest moim zdaniem niejadalna. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Sałatka z cukinią 30.07.03, 15:02 Młodą cukinię umyj dokładnie, a następnie strugaj z niej długie wiórki (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw). W ten sam sposób zestrugaj kilka marchewek. Powinno być pół na pół marchewki i cukinii. Zalej sosem przygotowanym z oliwy, czosnku, soli i odrobiny musztardy. Wymieszaj. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Sałatka z cukinią IP: 217.96.36.* 30.07.03, 15:03 Moja cukinia jest raczej z tych większych, ma ok. 25 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 16:41 Dwa razy za duza. Jestescie pewni, ze to co ma 25 cm to sa cukinie, a nie kabaczki? Najlepsze cukinie maja 12-15 cm i powinny miec jescze przyczepiony kwiat. Wtedy sa swieze. Potem kwiat odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: Sałatka z cukinią IP: 212.182.122.* 30.07.03, 16:50 Gość portalu: Linn napisał(a): > Dwa razy za duza. Jestescie pewni, ze to co ma 25 cm to sa cukinie, a nie > kabaczki? To moze byc cukinia, ale u nas w Polsce niestety pokutuje przekonanie ze im wieksza (a wiec starsza) tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.03, 07:08 Naprawde szkoda, gdyz ta malutka to zupelnie co innego. Nie pozostaje nic innego, jak nauczyc producentow cukini i nie kupowac tej duzej. Jak jej nie sprzedadza, w przyszlym roku beda zbierac wczesniej. Nie ma to jak przemowic do kieszeni. Ostatnio np. konsumenci wloscy wlasnie w ten sposob doprowadzili do obnizenia cen owocow / mimo suszy /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sałatka z cukinią IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.03, 07:09 Salatka srodziemnomorska 2 duze pomidory – 2 male jedrne cukinie – 80 g solonego sera / moze byc np. feta / - 20 czarnych oliwek – kilka listkow bazylii – siekany szczypiorek – 1 lyzka oliwy extravergine – 1 lyzeczka octu winnego bialego – 2 lyzeczki ziaren sezamowych – sol Cukinie ugotowac na parze z dodatkiem bazylii, pokroic w dosc grube plasterki, pomidory podzielic na osemki, ser pokroic w kostke. Do miski wlozyc pomidory, cukienie, ser, oliwki, szczypiorek, doprawic / oliwa, octem, ziarnami sezamu /, posolic i delikatnie wymieszac. Podawac z chlebem wiejskim albo razowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Sałatka z cukinią IP: 213.25.170.* 31.07.03, 08:12 Linn, nasze lobby to zbyt mało. Musimy najpierw przekonac naszych rodzicow, dziadkow do tego, ze mlode warzywa sa o wiele smaczniejsze, niz stare - dotyczy to wszystkiego cukinii, rzodkiewek, buraczków. Nie dziw sie, ze w Polsce cukinia nie jest popularna, jak ktos zrobi cos z takiej wielkiej starej to juz po herbacie (ktoregos razu chcialem u tesciow na dzialce zerwac troche kwiatow cukinii, bo mam kilka przepisow. Uslyszalem zo to jakas fanaberia, bo pojesc sie nie da , a poza tym co to za pomysly. W efekcie teraz dostalismy cukinie- gigant, ktora nawet na grill srednio sie nadaje) a tu przepisik taki: Salatka zydowska z cukinii 2 cebulki, 6 zabkow czosnku, 3-4 cukinie, 2 jaja na twardo, lycha(albo i wiecej) majonezu, lyzeczka piperzu cajenskiego (uwaga ostre), sol, pieprz, oliwa. pokroic cukinie, na patelni rozgrzac oliwe i przesmazyc cebulke z czosnkiem (na zloto) Dodac cukinie i przyprawy, i troszke poddusic. Pozostawic do wystygniecia. Dodac pokrojone jaja, wymieszac z majonezem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Sałatka z cukinią IP: 195.117.227.* 31.07.03, 11:14 Gość portalu: Alicja napisał(a): > Moja cukinia jest raczej z tych większych, ma ok. 25 cm. Taką dużą cukinię można udusić z cebulą, papryką, pomidorami i przyprawami. Jest naprawdę pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocik_76 Re: Sałatka z cukinią 31.07.03, 10:06 Dorzucam moj przepisik na salatke z mloda cukinia (i od razu popieram bojkotowanie starych, przerosnietych cukinii, patisonow, kabaczkow, balkazanow! I bobu tez!) Cukinie pokroic w ukosne plasterki, lekko posmarowac oliwa (naprawde malo) i bardzo delikatnie posolic, zgrillowac na mocno rozgrzanej patelni do grillowania - zeby powstaly ladne ciemne paseczki. Reszta skladnikow to posiekana cebulka, salata (np. zielona i karbowana), rukola i zielony ogorek. Do tego listki bazylii, sol, swiezo mielony pieprz, oliwa i ocet winny (dobrze tu pasuje czosnkowy). Na wierzch po wymieszaniu mozna posypac grzankami maslanymi z pszennego pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Sałatka z cukinią 31.07.03, 10:11 Dobrze, że ktoś napisał o tych przerośniętych warzywach, bo w sklepach i na targach to jakaś plaga. Leży naście bakłażanów, każdy flakowaty i matowy. Pytam pani dlaczego takie, a pani mnie zapewnia, że wszyscy kupują i takie są najlepsze, bo DOJRZAŁE. Kpi czy o drogę pyta? Małe cukinie się trafiają, ale sprzedawcy często robią wielkie oczy, że się takie drobiazgi kupuje (ładny mi drobiazg ok. 15-20 cm) i zachęcają, żeby brać te "dorodniejsze" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Sałatka z cukinią IP: 217.11.134.* 31.07.03, 11:23 dorzuce jeszcze pieczarki - dlaczego tak trudno kupic te malenkie, co to kroi sie je na pol i nie puszczaja wiadra wody po usmazeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Sałatka z cukinią IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 01.08.03, 10:55 to prawda, na człowieka wybierającego jak najmniejsze cukinie i bakłażany sprzedawcy patrzą jak na świra. Dlatego ja się w tym roku zbuntowałam i sama zaczęłam hodować cukinie i bakłażany, żeby je zrywać, kiedy są młode (cukinie nawet na etapie kwiatu). Mój przepis na sałatkę z cukinii: 1. BARDZO mała i młoda cukinia-kilka sztuk- pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć, dodać czosnek, dużo świeżych ziół( jakie kto lubi, ja daję zwykle bazylię i tymianek), oliwę, odrobinę octu winnego i można to jęśc na surowo. Albo zamiast oliwy i octu daję jogurt 2. Młoda cukinia(12-15 cm) zblanszowana+ suszone pomidory+świeza bazylia+sos z oleju z pestek dyni, octu balsamico i czosnku pozdrawiam, elka Odpowiedz Link Zgłoś