giwia 15.12.07, 01:12 Ugotowałam dzis dzwonko na próbę , Desperacja. Zero smaku. Zero zapachu. No, odrobine pachnie kurą z fermy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: Straszny smak karpia 15.12.07, 01:52 A czy czasami ten karp nie był kupiony w markecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrossa Re: Straszny smak karpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 04:14 dla mnie smak karpia zawsze jest straszny :). A gotowałaś go w wodzie, czy w jakimś wywarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Straszny smak karpia IP: *.dyn.iinet.net.au 15.12.07, 05:41 U nas(OZ) karpia uwaza sie za chwast rybny i przerabia na Charlie Carp czyli plynny nawoz do roslinek ogrodowych www.charliecarp.com/products.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka556 Re: Straszny smak karpia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 07:48 Smak karpia można zdecydowanie poprawić w prosty sposób. Należy dzwonka dzień wcześniej przełożyć krążkami cebuli. Cebuli nie żałować. Wstawić na noc do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Straszny smak karpia 15.12.07, 09:40 karp po prostu ma karpiowy smak i zapach, znakomity zresztą:) może ugotowałaś jakiegoś felernego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Straszny smak karpia IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 09:58 Ja od jakies 3 lat mie umie kupic dobrego karpia i nie kupuje w supermarketach. Zawsze bezposrednio ze stawow. Mysle ze jest to przyczyna karmienia ich jakimis wrednymi paszami. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jeżeli kupujesz prosto ze stawów 15.12.07, 17:58 to niestety taki karp zawsze będzie miał inny smak i zapach. karp ze stawu musi jeszcze popływać w czystej wodzie od 14do 30 dni, aby stracił smak i zapach mułu. No chyba,że są to karpia sprowadzone z Chin (te marketowe) wtedy nic nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jeżeli kupujesz prosto ze stawów IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 18:21 Moze masz racje, ale wytlumacz mi dlaczego kiedys byly smaczne karpie, tak samo jest z miesem, malo kiedy moge kupic dobre mieso, mysle ze jest to winna karmy, nie mysle a jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Karmy 15.12.07, 18:46 Masz rację kiedyś karmiono świnki i karpie i inne zwierzęta metodami tradycyjnymi (ziemniaki, osypka itp) teraz karmi się granulatami i takie są tego efekty. Składu takiego granulatu wolę Ci nie zdradzać, bo nie będziesz nic jadła przez przynajmniej miesiąc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Karmy IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 18:53 Nic nie szkodzi mozesz napisac to przynajmniej troche schudne, ale tak powaznie nie chce wiedziec i dlatego tez jestem stale w poszukiwaniu dobrego jedzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: poszukiwanie 15.12.07, 20:09 Ja już dawno przestałem poszukiwać - robię sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: poszukiwanie 15.12.07, 23:33 nie nie hoduję. ale wiem gdzie kupić dobre mięso i staram się na tyle poznać wszystkie aspekty tego tematu, żeby móc zawsze kupić dobre mięso, a nie jakieś sztucznie wyrabiane substytuty. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: poszukiwanie 16.12.07, 11:00 No, ale powyżej piszesz, że robisz sam? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: poszukiwanie 16.12.07, 15:43 Miałem na myśli wyroby: szynki kiełbasy i inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Straszny smak karpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 23:02 najlepiej kupic karpia dzikiego-sazana,to taki ktory caly jest pokryty luskami.Karpia moczy sie w mleko ,nawet kilka godz,wtedy znikaja nieprzyjemne zapachy,,mieso staje sie delikatniejsze i smaczne.Potem na kilka godz w przyprawach typu majeranek,tymianek,splukac i przyrzadzac..gwarantuje ,ze bedzie wysmienity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez Ela gdzie kupic sazana?? IP: *.markom.krakow.pl 15.12.07, 23:22 kupię tylko gdzie?// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: gdzie kupic sazana?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 10:08 tam gdzie sprzedaja karpie,czesto miedzy chodowlanymi mozna znalezc sazana.Wczesniej przechadzam sie na stoiska z karpiami i pytam albo sama zagladam.Niestety sezonowi sprzedawcy nie zawsze wiedza o czym mowie i wyciagaja z wody karpia chodowlanego z luskami tylko na grzbiecie.Dziki karp ma lepsze mieso ,skora nie jest tak podeszwowata.Nie kupuje duzych ,bo one sa bardzo tluste,taki 1.20 wystarcza, wiec wole dwa male Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Straszny smak karpia IP: *.adsl.alicedsl.de 16.12.07, 10:25 Uwazam ze jezeli karp jest dobry to nie potrzeba go przyprawiac roznymi przyprawami, natomiast jesli jest inaczej to mu juz nic nie pomoze. Nawet nie nadaje sie do zaprawy octowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Straszny smak karpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 10:35 jak sprobujesz to moze dostrzezesz roznice.Sol tez jest przyprawą,wiec pewnie bez soli tez Ci smakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś