qubraq 19.12.07, 18:09 Nigdy tego nie jadłem; smaczne toto? warto sprobowac to skomponowac? czy sa rozne wersje tej potrawy? Bardzo prosze o laskawą podpowiedź... :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Kapusta z grochem...? 19.12.07, 18:35 warto, postna kapusta z grochem jest przepyszna, co do wersji, nie wiem, bo to moje gorsze pół przywlokło do mojego domu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kapusta z grochem...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 18:52 warto:) ja robię najprościej:groch, kapusta, cebula, kminek Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A. - sam sprawdź. Mi pasuje bardzo.Zerknij na 19.12.07, 19:27 pocztę. Str.42 lub jak wolisz skan nr.00018. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Kapusta z grochem...? 19.12.07, 19:32 Ja jadłam wczoraj na tzw. "Wigilii" pracowej. Moim zdaniem warto. Mdławy groch przyjemnie przełamany jest kwaśnością kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kapusta z grochem...? 19.12.07, 19:53 Dzieki za podpowiedzi! W, sprawdzę! okej! Pytalem bo sąsiadka byla na "wigilii biurowej" i bardzo wychwalała to "mycyi" a poniewaz od lat robie "siedmiodniową" czarną kapuste z grzybami (przez siedem dni podgotowywana na malutkim ogienku tylko do zabulgotania i odstawiana na dwor do nastepnego dnia) wiec bylem ciekaw jak sie ma ta kapusta z grochem do mojej bardzo wyrazistej i pachnacej kapusty z grzybami... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Kapusta z grochem...? 19.12.07, 20:37 No kurczę ależ to pyszota! Kapusta z grochem, mmmmnnniaaam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Kapusta z grochem...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 21:52 Ja doprawiam czosnkiem i majerankiem, no i jeszcze ciut sosu sojowego, aaaaaaaaaaaa i nie zapomnij o cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kapusta z grochem...? 19.12.07, 22:55 Kiwi, wiesz, ufam Ci, ze to pychotka ale czy nie jest to nazbyt "delikatne w smaku" zeby nie powiedzieć mdłe? sam groch rozgotowany jest dośc slodki - to kapuste trzeba na ostro pewnie zrobic, może nawet nie płukać jej albo płukaną później dokwasić winem wytrawnym "Egri bikawer" albo octem winnym kminkowo-rozmarynowym plus odrobina aceto balsamico...a dopiero potem dodawac groch, jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A. - a ja Ci radzę. Kombinuj dopiero po spróbow 19.12.07, 23:01 aniu wersji podstawowej.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:A. - a ja Ci radzę. Kombinuj dopiero po spróbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 23:07 popieram, nie warto przedobrzyć z dodatkami. Zawsze zdążysz, tym bardziej, że na 2 czy 3 dzień jest jeszcze lepsza. Ja oprócz kminku daję czasem kozieradkę, jak akurat mam. Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re:A. - a ja Ci radzę. Kombinuj dopiero po spróbo 20.12.07, 07:06 Banito, to ja tez usmiechnę się do Ciebie po starej znajomości ;))) i ładnie proszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Kapusta z grochem...? IP: *.bri.connect.net.au 20.12.07, 10:07 > Kiwi, wiesz, ufam Ci, ze to pychotka ale czy nie jest to nazbyt > "delikatne w smaku" zeby nie powiedzieć mdłe? ja pamietam kapuste z grochem z domu - nie byla jednak gotowana zbyt czesto - odkrylam ja na nowo w au, kiedy moj maz, wielbiciel idyjskiego "dahl" ( dla niezorientowanych - ostrzejsza wersja naszej grochowki) , zakochal sie w kapuscie (z kurkuma lubi). Postanowil polaczyc obie potrawy no i wiesz jusz co wyszlo ;)) - bylo to bardziej 'zupowe' niz kapusta z grochem i troche ostrzejsze no i ta kurkuma - ale w rzeczy samej, byla to kapusta z grochem, tylko lepiej przyprawiona... a ta oryginalna nigdy nie jest mdla, wiem, bo czesto gotuje groch bez wedzonki - i nawet tylko z dodatkiem soli i pieprzu, po dlugim gotowaniu groch wydobywa dosc gleboki intensywny smak... kapusta zas jest dosc ostra sama w sobie... octu nie trzeba naprawde - te dwa smaki naprawde dobrze sie komponuja Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kapusta z grochem...? 20.12.07, 18:49 Dzięki serdeczne! Tak zrobie jak mówicie i jak radzi W. - zrobie wersje podstawową i potem pokombinuje - i moze sie myle i starczy nie robic nic wiecej bo jak wiadomo - "lepsze jest wrogiem dobrego"... :-)) podziele sie wnioskami z Państwem; Wszystkiego Światecznego!! Odpowiedz Link Zgłoś