Dodaj do ulubionych

co polecacie? czyli DOBRE produkty z sklepu 2008

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 19:47
oj, nautyskiwalismy ostatnio na "zle" produkty spozywcze. mnie trafil szlag, ze na wybrzezu musze jesc bezplciowa w smaku chinska rybe hodowlana, inni maja cos do kapusty pekinskiej, kurzego miesa z mega-hodowli i pieczarek.
jednak trafiaja sie w sklepach naprawde smaczne rzeczy :) poniewaz wybor jest ogolnie duzy, nie sposob przetestowac wszystkich masl, jogurtow, wedlin itp, wiec sama chetnie dowiem sie, co polecacie.
dlatego otwieram tu liste rzeczy, ktore zasluguja na miano "dobrych i smacznych":

- szynka wiejska od wolarka - faktycznie jak domowa, przetkana listkami laurowymi. ogolnie dosc sucha w konsystencji (szczegolnie dla milosnikow napompowanych woda szynek z marketow), ale wspaniala w smaku
- legawka wedzona z zukowa
- wedzony boczek wlasnej produkcji z bud na rynku na przymorzu (3miasto) absolutne mistrzostwo swiata. suchy, pachnacy, idealnie sie wytapia
- maslanka mragowska naturalna. jak dla mnie wylacznie bez zadnych dziwnych dodatkow smakowych typu pieczone jablko, badz truskawka. ta zwykla jest faktycznie "mistrzynia smaku". oprocz maslanki napoj zawiera jednak kultury bakterii i mleko w proszku, dlatego ortodoksyjni pijacze maslanki maja prawo krecic nosem ;)
- kawa gevalia - do dostania w bomi. espresso w puszce jest calkiem niezle, a pijacze kawy instant powinni sprobowac gevalii gold (sloik z czarna nalepka i duzym napisem 1853)
- jajka od polskich kur z wolnego wybiegu, czyli stempelek pl-1.... do dostania w bomi. niestety wywalilam opakowanie i nie pamietam producenta. na trojmiejskich rynkach kupujecie "od baby" jaja klatkowe btw, czyli z cyferka 3. nie zawsze nawet polskie ;)
- ser bursztyn - smakowo cos pomiedzy parmezanem a old amsterdam. uwielbiam i uzywam do wszytkiego
- ser lazur, niestety tylko "jak wyjdzie" serowarom.
- do niektorych potraw nawet ser natan, choc ogolnie jest on dosc nijaki w smaku. odnosze wrazenie, iz drzewiej bywal lepszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: x coś się uwzięłaś na tę chińską rybę hodowlaną, IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 08.01.08, 21:30
      zapewniam Cię, że zachwalana szynka wiejska od Wolarka wpierw jest też zwykłym
      ochłapem mięsa bez smaku. Dopiero po przerobieniu i przyprawieniu nabiera smaku.
      Podobnie jest z wszystkimi produktami.
      Spróbuj przyprawić pangę wg własnego smaku, a zobaczysz jak smakuje. Chyba, że
      wolisz już jako półprodukt, przyprawiony fabrycznie.
      • Gość: panga Re: coś się uwzięłaś na tę chińską rybę hodowlaną IP: 212.160.172.* 09.01.08, 08:06
        Co znaczy doprawic pange wg wlasnego smaku. Ryba ma smakowac ryba ! Jak jem rybe
        to lubie wiedziec co to za gatunek. Jak kupuje szczupaka to ma smakowac jak
        szczupak, jesli to pstarg czy losos to ma tak wlasnie smakowac. A jesli chce cos
        bez smaku to kupie sobie tofu i doprawie jak pange....
      • Gość: evro44 Re: coś się uwzięłaś na tę chińską rybę hodowlaną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 08:52
        Nie zgadzam się.Wolarek rządzi! U mnie najczęściej na stole gości
        jego swojska kiełbasa i jej smak jest niemal identyczny ze smakiem
        kiełbas, które maja rodzinka produkowała domowo w latach 70-80-
        tych.Więc uważam, że produkcja masowa w tym wydaniu wcale nie musi
        być naładowana chemią a wchodzi na swoje.
        • Gość: ania_m Re: coś się uwzięłaś na tę chińską rybę hodowlaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:16
          i do tego wydaje mi sie, ze wolarek, ktory zgarnal za swoje wyroby liczne
          nagrody za wyroby regionalne, nie kupuje ochlapow z taniej masowej hodowli do
          produkcji wedlin.
          jak zrozumialam z artykulow na sieci popiera on mala, regionalna produkcje i
          skupuje surowiec od okolicznych chlopow.
          nie chce mi sie wierzyc, ze z megapodlego produktu wyjsciowego mozna zrobic tak
          rewelacyjna szynke.
          • Gość: m21 ser Carski IP: *.chello.pl 08.03.08, 09:08
            Polecam moje odkrycie - pyszny ser Carski z Hajnówki - twardy, aromatyczny,
            zupełnie inny niż większość polskich serów żółtych. Kupiłam przypadkiem i się
            zachwyciłam.
            A pzry okazji - kto wie czy i gdzie mozna dostac wedliny Wolarek w Warszawie?
    • poszukiwaczarmi Re: co polecacie? czyli DOBRE produkty z sklepu 2 09.01.08, 00:23
      Moje typy to:

1. Słupski chłopczyk - doskonały serek typu camembert, przed wojną słynny w
      Europie, dziś powrócił na rynek. Dostępny pokątnie lub w Piotrze i Pawle (na
      razie tylko Tczew)

2. polska szalotka - jest już firma, która zajmuje się uprawą szalotki w Polsce,
      dzięki czemu jest tańsza i więcej jej w woreczku, smak bezapelacyjnie świetny

3. wędliny od Nowaka, w tym Leśna oraz szynka pieczona - moje odkrycie
      ubiegłoroczne, choć firma wędlinuje od wielu lat, ma też serię Z kaszubskiej
      wędzarni, ale dostać to w sklepie można chyba tylko spod lady albo fartucha
      masarki :)

4. ogórki kiszone w słoiku firmy Krzętle (w Bomi)

5. perliczka wielkopolska (w Auchan)

6. musztarda rosyjska Kamis (wszędzie) - jak dla mnie najlepsza na rynku

7. piwo Frater pszeniczne oraz podwójne (Bomi, Auchan)

PS: na stronie Poszukiwaczy Smaku także prowadzimy taki mały kącik ciekawych
      produktów; widocznych jest 5 ostatnio dodanych :)

PS 2: Jajka z wolnego wybiegu kurki zielononóżki kuropatwianej pochodzą z firmy
      Czachorowski :)
    • Gość: ania_m i jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:20
      fenomenalne ogorki kiszone w wiaderku pakowane po 600g firmy m&r lutkiewicz.
      kupowalam co prawda tylko kilka razy, ale za kazdym razem byly male, jedrne,
      mocno czosnkowe i absolutnie jak domowe.
      co do salatek tej firmy nie moge sie wypowiedziec, bo nie kupuje gotowych. jadl
      ktos?
      • poszukiwaczarmi Re: i jeszcze... 09.01.08, 16:31
        Ja jadłem :)

Wg mnie taka sobie siekanina, mógłby ów Lutkiewicz trochę podoprawiać i nie siec
        tak tej biednej kapusty:)

Ale bardzo lubię tę z kapusty kiszonej (ta nie jest sieczona, tylko ładnie
        poszatkowana) i gorąco, gorąco polecam!! Problem w tym, że baardzo rzadko ją widuję.
        • Gość: fanka kuchni Re: i jeszcze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 10:30
          I jeszcze mmmm;; Stock-84-Vecchia-Riserva,
          którym obdarzył mnie mój mąż dziś rano z okazji Dnia Kobiet,
          dla mojej i pewnie swojej przyjemności.
          • Gość: x a w dojczlandzie nie mają tego w knajpach IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 08.03.08, 11:06
            tylko Vecchia Romagna.
            A tutaj prawdziwy Stock 84:

www.weinquelle.com/artikel/Stock_84_Brandy_Riserva_V_S_O_P_4611.html
            • Gość: fanka kuchni Re:a ja mam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 11:26
              Toż to on ci jest. Pięknie pachnie.
              • toska6 Stock 84 -też z mężem lubimy. 08.03.08, 12:16
                Stock 84 to najbardziej znana na świecie Brandy, produkowana we Włoszech. Jest
                to winiak, destylowany z lekkiego białego wina. Nazwa Brandy wzięła się od
                holenderskiego brandewijn. W dosłownym tłumaczeniu oznacza palone czyli
                podgrzewane wino,produkowany jest od 1884,stąd nazwa. Stock 84 jest stosunkowo
                mocnym trunkiem, o zawartości alkoholu 38%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka