Dodaj do ulubionych

Zupa cebulowa

IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 16:34
Czy zna ktoś prosty i łatwy przepis na zupę cebulową?
Pewnie temat zupy cebulowej został już na forum przerabiany szukałem tego
tematu, ale nie mogłem go znaleźć. Jeżeli jest tu ktoś uczynny i zna
sprawdzony przepis na tą zupę i zechciał go podać byłym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Syrioosh
Obserwuj wątek
    • Gość: Kawawa Re: Zupa cebulowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 16:47
      A wiec:
      Ugotuj wywar z warzyw (z wloszczyzny)
      2 duze cebule pokroj w krazki, ale jak najciensze (do krojenia w cale plastry
      wybieram podluzne cebule - wygodniej kroic :)
      obsmaz cebule w dosyc glebokiej patelni, na masle, jak juz sie zeszkli dosyp
      zwyklej maki, aby delikatnie oblepila cebule
      smaz az maka na krazkach sie przyrumieni
      zalej cebule wywarem z warzyw (ilosc "na oko" zeby nie bylo za geste ani za
      rzadkie :))
      poddus jeszcze kilka minut, dolej wg gustu bialego winka, mozesz dodac troche
      bialego pieprzu.

w "miedzyczasie" przygotuj grzanki:

bulka np. wroclawska czy paryska - pokroic w plasterki o grubosci ok 1cm,
      posmarowac maslem jak kanapke polozyc ser zolty + plesniowy (ale moze byc bez
      plesniowego), przykryc drugim kawalkiem posmarowanej bulki, lekko "przygniesc"
      zeby "kanapka" sie scalila. Obsmaz z obu stron na malutkim ogniu (na patelni z
      maslem).

Jedna grzanka do miseczki i zalac zupa cebulowa, druga grzanka na talerzyku do
      pochrupania.
      Kiedy pierwszy raz robilam ta zupe obawialam sie smaku tej rozmoczonej w zupie
      grzanki, ale... musze powiedziec, ze to jest PY-CHA!!!

Pozdrawiam,
      K.
      • olejna Re: Zupa cebulowa 13.08.03, 10:34
        Ja robię troche inaczej niż Kawawa

Cebulę (min. 4-5 sztuk, chętnie cukrową pół na pół ze zwykłą) kroję w plastry i
        nie koniecznie b. cienkie, wolę trochę grubsze, podduszam aby była szklista
        (broń Boże zrumienić bo będzie gorzka) na mieszninie masła i oliwy, zalewam
        białym wytrawnym winem i po chwili wlewam do gorącego wywaru z warzyw - moment
        podgotować, doprawić białym pieprzem, rozlać do miseczek-talerzy.
        Na przygotowaną wcześniej pitę (rozciętą i przyciętą do wielkości miseczki-
        talerza) kładę ser utarty żółty ser (dużo i kopiasto), kładę na wierzch zupy i
        zapiekam w piekarniku aż ser z wierzchu będzie lekko rumiany. Ja mam taki mały
        elektryczny piekarnik więc nie muszę uruchamiać piekarnika w kuchence ale kiedy
        jestem na działce to wtedy robię zwykłe grzanki na patelni i posypuję je
        kopiasto żółtym serem - ser rozpuszcza się w zupie i lekko ją zagęszcza. A pita
        na wierzch jest lepsza niż grzanki bo dłużej jest chrupiąca (podpatrzone w
        Samirze na Polach Mokotowskich).
    • Gość: marinik Re: Zupa cebulowa IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 10:44
      zdecydowana wiekszosc przepisow na zupe cebulowa wymaga przesmazenia cebuli. W
      moim przepisie tak zie nie da- ze wzgledu na duza ilosc cebuli, ale przyznaje-
      ten przepis robi furrore.
      Składniki:

· 2 kg cebuli
      · 4 jaja
      · 30 dag chudego wędzonego boczku
      · 25 dag żółtego sera
      · przyprawa typu vegeta
      · pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w plastry. Zalać niewielką ilością wody, dodać vegetę i gotować
      do miękkości. Ostudzić, zmiksować. Jaja ugotować na twardo, pokroić w drobną
      kostkę.
      Ser pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w dobną kostkę, przesmażyć na
      patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Zmiksowany wywar mocno podgrzać,
      dodać pieprz w dużej ilości (zupa powinna być ostra), ser, jaja i skwarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka