Gość: Lavinia IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 01:06 Przeczytałam właśnie o wędlinach, do których dodawany jest jakiś składnik z kapusty, rzekomo ma to być antyrakowe. Słyszeliście o tym? Co sądzicie? Artykuł: www.poszukiwaczesmaku.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: wędliny z... kapustą!! 13.01.08, 07:46 Myślę, że najpierw się paprze, a później myśli się nad tym, jak naprawić to co się wcześniej spaprało. Poco robić wędliny wysokowydajne i jak podają szkodliwe, czy nie można od razu zrobić zdrową wędlinę. No ale wtedy nie zarobiliby ci co paprzą i ci co to chcą naprawić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: wędliny z... kapustą!! 13.01.08, 11:35 Czyli: niech zyje zdrowy bigos!!!!! Od dawna miałam takie przeczucie, że lubię bigos, bo zdrowotny wielce :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: wędliny z... kapustą!! 13.01.08, 14:17 Rozgrzeszylabym to "papranie", kapusta rzeczywiscie ma dobroczynne dzialanie na jelita (i nie mowie tu o kielbasianych oslonkach a jelitach spozywacza ;-D. Jako, ze zawiera duzy % celulozy dziala zbawiennie na "tranzyt jelitowy" i ma udowodnione dzialanie antynowotworowe (nowotwory jelita grubego w szczegolnosci). Apologia bigosu - tu sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: już w tej chwili 13.01.08, 14:51 Wędliny paprane przemysłowo zawierają znikomy procent mięsa (wyłączając wędzonki te mają do 50 % mięsa) zastąpmy wobec tego to mięso kapustą i będzie wtedy wspaniale. T y l k o c o t a k i w y r ó b b ę d z i e m i a ł w s p ó l n e g o z w ę d l i n ą. Chyba tylko pozostanie już tylko wygląd. Przecież można sobie zrobić żeberka, czy boczek z kapustą i efekt będzie ten sam. Ja wyznaję zasadę, że każdy produkt powinien być dobrze zrobiony, a nie powinien być substytutem. Polecam artykuł w piątkowej stołecznej dotyczący jakości wędlin, na podstawie kontroli IH. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i_tyle Re: już w tej chwili IP: 80.54.10.* 13.01.08, 16:12 Otóż to ! Kiedyś , nieświadomie , kupiłam cienką kiełbasę - chyba z serem . Obrzydliwośc na sam widok - po zagrzaniu . Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: już w tej chwili 13.01.08, 17:34 Gość portalu: i_tyle napisała: > Otóż to ! > Kiedyś , nieświadomie , kupiłam cienką kiełbasę - chyba z serem . > Obrzydliwośc na sam widok - po zagrzaniu . Etam, chrzanisz! wlasnie sobie taką dzis zrobilem na patelence z ziemniakami i makaronem i ide wlasnie jesc! Życz mi smacznego... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Wędliny mimo tej samej nazwy 13.01.08, 18:54 są robione przez różnych producentów. Jak wiadomo są gorsi, źli i bardzo źli. Dlatego też mogło się zdarzyć, że wędlina o tej samej nazwie, jedna była paskudna, a druga znośna, dlatego nie rozstrzygnę, kto tutaj ma rację. qubraq napisał: > Gość portalu: i_tyle napisała: > > > Otóż to ! > > Kiedyś , nieświadomie , kupiłam cienką kiełbasę - chyba z serem . > > Obrzydliwośc na sam widok - po zagrzaniu . > > Etam, chrzanisz! wlasnie sobie taką dzis zrobilem na patelence z > ziemniakami i makaronem i ide wlasnie jesc! Życz mi smacznego... ;-) Dla mnie osobiście wszystkie kupne wędliny są do niczego. Wszystkie mają ten sam smak mydlin. Dlatego od dawna robię sam i nie mam problemu z jakością kupnych wędlin. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Wędliny mimo tej samej nazwy 14.01.08, 13:59 Ale o tej zdrowotności bigosu... nie wiem o jakie związki chodzi w tym przypadku, ale takie witaminy na przykład się rozkładają pod wpływem gotowania, więc w bigosie raczej nic z nich nie zostaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wędliny z... kapustą!! IP: *.chelmnet.pl 02.02.08, 20:12 Firma Nowak jest popularna w Gdańsku.Ja niestety nie mam dobrej opinii o jej produktach.Sa niewątpliwie tańsze niż innych producentów. Kiedys kupiłam w ich sklepie kawałek mięsa i po upieczeniu nie dało się tego zjeść,bo tak "pachniało' rybą. Może teraz się poprawili,ale tego nie wiem,ponieważ juz od dawna nic u nich nie kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: wędliny z... kapustą!! 04.02.08, 00:13 Spróbuj czegoś z serii "Z kaszubskiej wędzarni". Szynka jest wyborna. Schab też. Sklepy Nowaka, co zauważyłem, często są sklepami "patronackimi" (czyli oferują wyroby Nowaka między innymi) lub sprzedają po prostu różne wyroby innych producentów. Może stąd takie rybie mięso, kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
tilda Re: wędliny z... kapustą!! 03.02.08, 01:53 Kupiłam parówki i śląskie z dodatkiem kapusty, w firmowym stoisku Nowaka. Nie wiem czy ten produkt przyniesie zysk producentowi?! Zapach i smak kapusty jest wyczuwalny, dla amatorów tradycyjnych wędlin odpada, a dla fanów zdrowego stylu życia, min dla mnie, zbyt "laboratoryjne", więcej nie kupię i nie polecam, ale lepiej spróbować samemu Odpowiedz Link Zgłoś