GoĹÄ: kania IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 09:39 bardzo chcę je zrobić, ale nie wiem na czym- półkruchy spód czy inny? wyłozyć na to pianę czy nie podzielcie się proszę kilkoma radami pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Rita Re: ciasto ze śliwkami IP: hpcache:* 19.08.03, 11:37 Ja robię na drożdżowym spodzie z kruszonką. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: giezik Re: ciasto ze śliwkami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 12:32 układ stoi (ja już składniki nabyłem) :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: giezik Re: pomylka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 12:34 sie mi watki pomerdaly) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kania Re: ciasto ze śliwkami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 14:56 moment moment giezik, wątki ci się poplątały przez unąszące się nad twą kuchnią smakowite opary z dziesijeszego dania? a propos składników, jakie proporcje?:) pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: giezik Re: ciasto ze śliwkami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 12:33 jutro podam przepis (niestety musze go wygrzebać, ciast z pamieci to raczej rzadko) - na cieście drożdżowym - taki placek jak "z amerykańskich filmów" co to sie nowych sąsiadów częstuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kania Re: ciasto ze śliwkami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 14:58 właśnie! o takie ciasto mi chodzi,chce je przygotować na sobotę i poczęstować teściową,więc...:) zapał już mam, czekam na te składniki:) pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grazyna Re: ciasto ze śliwkami IP: *.nsm.pl 19.08.03, 15:09 Niedawno byl watek na ciasto do kwasnych owocow.(tak chyba bylo w tytule) Mysle,ze bedzie b.dobre do sliwek.Na wierzchu byla piana. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: ciasto ze śliwkami 19.08.03, 15:20 Ten wątek jest tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6744846&a=6744846&v=2&strona=0 a ciasto wychodzi PYCHA. Ja co prawda robilam z wisniami i agrestem, ale sprobuje i ze sliwkami. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: giezik Re: ciasto ze śliwkami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 15:20 No to podaje, bo znalazlem Ciasto: 10 g drożdży, 100 g ciepłej wody (mleka) 250 g mąki, jajko, 25 g, masła, szczypta soli łyżeczka cukru Nadzienei 25 g masła, 25 g bułki tartej, 50 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 40 dag śliwek, jajko ¼ l śmietany Wyrobić klasyczne ciasto drożdzówe (czyli najpierw rośnie zaczyn drożdżowy) później zrobić ciasto i niech wyrośnie *2. W trakcie rośnięcie ciasta, na rozgrzanym maśle przyprażyc bułkę tartą. Połowę drobno zmielonych orzechów wymieszać z 25 g cukru i usmażoną bułka . Ciasto podzielić na dwie częsci. Obie rozwałkować na okrągły placek (ok. 30 cm). Na blasze położyć 1 placek, i położyć masę z orzechów i bułki (zostawiajac jakieś 2 cm wolnego brzegu),. Na to położyć przepołowione wydrylowane śliwki Całość przykryć drugim plackiem – brzegi posmarować masłem i podwinąć dookoła tak by zamknąć całe ciasto. Smarujemy wierzch białkiem i odstawiemy na 15 do podrośnięcie, a później pieczemy w temp 220 stopni przez ok. 25 min. Zostawić do wystygnięcia. Ubic śmietanę z pozostałym cukrem oraz orzechami. W środku ciasta wywiercić dziurkę i napełnić śmietaną (strzykawką albo rekawem do kremów) ja nie dodaje do smietany tych orzechow, bo pozniej kijowo sie to przepycha przez strzykawki. Po prostu od razu wszystkie mieszam. aha - sliwki powinny byc z tych twardszych (ale slodkich) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kania Re: ciasto ze śliwkami IP: *.chello.pl 19.08.03, 17:39 Agus7 dziekuję ci na oko giezik ten przepis baaardzo długi,wgłębię się w niego potem, bo przecież ten kurczak curry:) dzięki wielkie! pozdro dla wszystkich kasia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiki Re: ciasto ze śliwkami IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiki Re: ciasto ze śliwkami IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:25 polecam przepyszne ciasto ze śliwkami: kostkę margaryny rozetrzeć ze szklanka cukru i nie przerywając ucierania dodać kolejno 3 żółtka,2 szkl. mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i 2-3 łyżki śmietany.Ciasto powinno byc gęste.ubić pianę z białek ,odłożyć3-4 łyżki piany,a resztę wymieszać z ciastem.Na wierzchu ciasta ułożyć skórkami do dołu przepołowione i wydrylowaneśliwki (1kg. śliwki węgierki)ubic pozostałą pianę z dwiema łyżkami cukru i posmarować wierzch upieczonego ciasta. bardzo łatwe i szybkie ciasto, na dodatek przepyszne .życzę smacznego i myślę ,że teściowej będzie smakowć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maria Re: ciasto ze śliwkami IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 16:06 Placek ze śliwkami [trochę podobny do przepisu kiki]. 1 1/4 szklanki mąki 8 łyżek cukru 13 dag masła lub margaryny 3 całe jaja 1 łyżwczka proszku do pieczenia ok. 1 kg śliwek, cukier wanilinowy, cukier puder do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać, dodając po łyżce cukru i po 1 całym jaju. Pod koniec ucierania dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Ułożyć na nim połówki śliwek [przecięciem do góry, aby ciasto nie zamokło] i powciskać w ciasto. Piec ok. 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciasto jest również bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Zyczę smaczne i pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kania Re: ciasto ze śliwkami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 13:28 Mario, zrobiłam twoje ciasto,a le z mniejszą ilością cukru,bardzo smaczne teraz pomyślałam, że może by tak z malinami, w środku i na wierzchu ale czy nie wyjdzie ciapa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: ciasto ze śliwkami IP: *.tkdami.net 20.08.03, 17:24 Do kiki: Slinka mi kapie :))) Mam tylko dwa pytania. Na jakiej wielkosci blaszke to sa proporcje i w jakiej temperaturze piec ciasto? Niecierpliwie czekam na odpowiedz :) Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiki Re: ciasto ze śliwkami IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 21:25 ja piekę na prostokątnej dł.35 cm. w temp. 200-250st. godzine temu zrobiłam i juz nie ma pół blaszki .(ciasta oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kania Re: ciasto ze śliwkami IP: *.chello.pl 20.08.03, 21:52 dzięki Wam, piątek dzień próby pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: meg Re: ciasto ze śliwkami IP: *.chello.fr 21.08.03, 18:24 Droga Mario: czy moze wiesz jakie sa proporcie w 'gr', albo moze ile gr ma jedna szklanka maki i cukru?....bo przeciez szkanka szklance nierowna.... :-)a mnie jakos latwiej orientowac sie w gr =-D dzieki za Twoja cierpliwosc :-) Pozd Odpowiedz Link Zgłoś