anna.b 01.02.08, 16:20 Witam, jestem początkująca w kuchni, więc proszę o wsparcie. Chciałabym zrobić rybę (filety) w sosie czosnkowym, ale nie wiem, jaką podać do tego sałatę/surówkę. Będę wdzięczna za podpowiedzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? 01.02.08, 16:31 IMHO do ryby w sosie pasuja raczej gotowane warzywa, niza salata czy surowka. Podalabym brokuly, marchewke gotowane i okraszone maslem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie przesadzaj Z sałatą się zgodzę ale surówki? 01.02.08, 16:40 Dlaczego miałyby nie pasować, przecież to bogactwo witamin jakże potrzebnych zimą. Ja najbardziej lubię z kapusty kiszonej. Zboczenie takie tym bardziej, że mam swoją zakiszoną z marchwią, jabłkami i kminkiem. A robi się z niej surówkę bardzo prosto. Jeśli nie można kupić z marchwią to wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać startą na najmniejszych oczkach, dodać odrobinę cukru (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze doprawić białym pieprzem. Na końcu dodać łyżkę lub dwie dobrej oliwy, wymieszać i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa :))) 01.02.08, 17:19 Oj, Banito, Ty od razu z grubej rury, ze przesadzam ;) To kwestia smaku i tyle. W mojej skromnej opinii, warzywa lepsze sa do ryby w sosie, niz surowka. Surowke, szczegolnie z bialej, lub kiszonej kapusty lubie z ryba, ale panierowana. Moje kubki smakowe lepiej znosza takie polaczenia i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Oj nie z grubej rury, po prostu prosiłem Cię 01.02.08, 17:25 o uzasadnienie dlaczego gotowane warzywa (nawet na parze większość witamin szlag trafia) mają wyprzeć surówki?Chyba Ci przyślę zestaw przepisów.))) P.S.Jeśli poczułaś się urażona to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re:Oj nie z grubej rury, po prostu prosiłem Cię 01.02.08, 17:33 Skadze! :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re:Oj nie z grubej rury, po prostu prosiłem Cię 02.02.08, 00:00 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: :))) 02.02.08, 00:09 Panią Serwusową, która zadedykowała mi co prawda niepełny, ale brzydki wyraz, zdecydowałem się tutaj poprzeć, albowiem przy potrawach w sosie lepiej czują się warzywa, czy to duszone czy na parze czy mieszanki zasmażane itp, niż surówki, które za to gracko spełniają się przy propozycjach smażonych :) Mniemam, że szczegół tkwi w zbyt rozbieżnych konsystencjach. Dlatego w tym przypadku nieźle może wypaść szpinak w śmietanie czy brukselka na parze z masłem Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? 01.02.08, 16:48 Do ryby to takim standardem jest kiszona kapusta, ale z sosem czosnkowym, hmm... ja bym zrobiłą marchewkę z jabłkiem utartą i już :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie za słodka do ryby? 01.02.08, 16:58 W zasadzie to jeszcze nie wiadomo czy do morskiej czy słodkowodnej bo to też ma znaczenie. Podaj przepis na swoją marchewke bo tak ogólnikowo to trudno uruchomić wyobraźnię "smakową".))) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? 01.02.08, 17:03 Ja lubię z kiszonej kapusty na słodko - poszatkować kapustę, polać posłodzoną śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: Zacytuję Ci moją żonę: 01.02.08, 18:58 Ja męża nie będę cytować.....o gustach i smakach się nie dyskutuje. Popieram warzywa blanszowane. Albo sałatę ze szpinaku. Ale surówka z kapusty kiszonej do ryby w sosie czosnkowym....a fe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka TTym razem zacytuję: 01.02.08, 19:39 "Absolutnie nie krytykuję Twojego smaku czy gustu - po prostu taka uwaga. Przeczytaj pierwszy post - sos czosnkowy i Twoja surówka to raczej nie jest dobra para." Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:A co?Jest? Polana posłodzoną 01.02.08, 19:45 śmietaną kapusta kiszona? No to Ci gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.b Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? IP: *.toya.net.pl 02.02.08, 00:02 Ojej, nie przypuszczalam, ze moj post wywola tak ozywiona dyskusje nt. salaty czy surowki ;) W kazdym razie dziekuje za odzew. Zdycydowalam sie na warzywa z wody, do tego biale wino... ach, powinno smakowac ;) Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? 02.02.08, 13:51 Przede wszystkim sałaty. O innej porze roku lubię sórówkę ze spinaku, lub szpinak lekko duszony na oliwie i surówkę z młodej kapustki. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? 02.02.08, 14:02 O rajuśku, ale ort... Odpowiedz Link Zgłoś