Gość: buba IP: *.tele2.pl 22.08.03, 15:12 Jest to potrawa z cieszynskiego i mojego dziecinstwa, pamietam smak ale nie wiem jak sie robi /ziemniaki z kapusta itd/ DZKB Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quba Re: przepis na babraczke 26.08.03, 07:41 Gość portalu: buba napisał(a): > Jest to potrawa z cieszynskiego i mojego dziecinstwa, pamietam smak ale nie > wiem jak sie robi /ziemniaki z kapusta itd/ DZKB czy to ma byc potrawa z ugotowanych skladników i wymieszanych w jednym garnku ? moger Ci podać na to przepis - jeśli op to Ci chodzi pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 26.08.03, 14:03 Tak, to sie skladalo z ugotowanych ziemniakow, kapusty chyba kiszonej i czegos, razem zmieszane w jednym garnku, konsystencja gesta. Z gory dzkb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: przepis na babraczke IP: 217.11.133.* 26.08.03, 14:43 Jeśli chodzi o potrawę mojego dzieciństwa, to opiszę: Ziemniaki ugotowane i starte na piure, drobno pokrojona kapusta kiszona ugotowana do miękkości z przyprawami: liść, ziele, majeranek, sól i pieprz. Oba te składniki dokładnie się miesza i polewa z góry gulaszem wieprzowym (kminek, majeranek). Są i tacy, co "babrają" wszystko razem, tzn z mięsem na gładką i półpłynną masę. Zamiast sosu mięsnego polewało się to czasem stopionym boczkiem z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: przepis na babraczke 27.08.03, 07:17 na Górnym Ślądku ta potrawa nazywa się z niemiecka panszkraut a nie babraczka, nie mniej nazwa babraczka oddaje jej charakter - jet pyszna robi sie w podobny sposób - ugotowane i utłuczone ziemniaki miesza się z ugowtowaną kapustą kiszona i surową pokrojoną drobno cebulą polewa sie stopionym boczkiem chyba że podaje sie do ryby smazonej to wtedy sie podaje postną pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 27.08.03, 09:04 Dzieki bruno, dzieki guba - bede gotowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejka_mama Re: przepis na babraczke IP: *.bphpbk.pl 27.08.03, 09:17 też podobnie ale do tego jeszcze ugotowaną taką drobną fasolkę! super, mama robi to na Wigilię - w wersji postnej, a ja w ciagu roku, z boczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: przepis na babraczke IP: *.torun.mm.pl 28.08.03, 14:48 ja czesto robie cos takiego jak zostaja ziemniaki "ze wczoraj": podsmazam na patelni kapuste kiszona i dodaje rozgniecione ziemniaki. Jem, jak to ziemniaki, do jakiegos miesa, swietne zarowno z kotletem jak z gulaszem. Nie wiedzialam ze cos takiego to oddzielne danie posiadajace wlasna nazwe :) Fakt ze moj sposob jest lekko uproszczony... ale w koncu idea ta sama? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 29.08.03, 12:30 Zbieram przepisy, ale taka prawdziwa babraczka robilo sie u mojej babci dwa razy do roku, z okazji swiniobicia, wtedy dodawalo sie tego co dzisiaj nazywa sie swierzonka, w postaci skwarek. To se ne wraci! DZKB Odpowiedz Link Zgłoś