Dodaj do ulubionych

przepis na babraczke

IP: *.tele2.pl 22.08.03, 15:12
Jest to potrawa z cieszynskiego i mojego dziecinstwa, pamietam smak ale nie
wiem jak sie robi /ziemniaki z kapusta itd/ DZKB
Obserwuj wątek
    • quba Re: przepis na babraczke 26.08.03, 07:41
      Gość portalu: buba napisał(a):

> Jest to potrawa z cieszynskiego i mojego dziecinstwa, pamietam smak ale nie
      > wiem jak sie robi /ziemniaki z kapusta itd/ DZKB

czy to ma byc potrawa z ugotowanych skladników i wymieszanych w jednym garnku ?
      moger Ci podać na to przepis - jeśli op to Ci chodzi
      pozdrówka
      • Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 26.08.03, 14:03
        Tak, to sie skladalo z ugotowanych ziemniakow, kapusty chyba kiszonej i czegos,
        razem zmieszane w jednym garnku, konsystencja gesta. Z gory dzkb.
        • Gość: bruno Re: przepis na babraczke IP: 217.11.133.* 26.08.03, 14:43
          Jeśli chodzi o potrawę mojego dzieciństwa, to opiszę:
          Ziemniaki ugotowane i starte na piure, drobno pokrojona kapusta kiszona
          ugotowana do miękkości z przyprawami: liść, ziele, majeranek, sól i pieprz.
          Oba te składniki dokładnie się miesza i polewa z góry gulaszem wieprzowym
          (kminek, majeranek). Są i tacy, co "babrają" wszystko razem, tzn z mięsem na
          gładką i półpłynną masę.
          Zamiast sosu mięsnego polewało się to czasem stopionym boczkiem z cebulką.
          • quba Re: przepis na babraczke 27.08.03, 07:17
            na Górnym Ślądku ta potrawa nazywa się z niemiecka panszkraut a nie babraczka,
            nie mniej nazwa babraczka oddaje jej charakter - jet pyszna
            robi sie w podobny sposób - ugotowane i utłuczone ziemniaki miesza się z
            ugowtowaną kapustą kiszona i surową pokrojoną drobno cebulą
            polewa sie stopionym boczkiem
            chyba że podaje sie do ryby smazonej to wtedy sie podaje postną
            pozdrówka
            • Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 27.08.03, 09:04
              Dzieki bruno, dzieki guba - bede gotowac!
              • Gość: maciejka_mama Re: przepis na babraczke IP: *.bphpbk.pl 27.08.03, 09:17
                też podobnie ale do tego jeszcze ugotowaną taką drobną fasolkę!
                super, mama robi to na Wigilię - w wersji postnej, a ja w ciagu roku, z boczkiem
                • Gość: vesna Re: przepis na babraczke IP: *.torun.mm.pl 28.08.03, 14:48
                  ja czesto robie cos takiego jak zostaja ziemniaki "ze wczoraj": podsmazam na
                  patelni kapuste kiszona i dodaje rozgniecione ziemniaki. Jem, jak to
                  ziemniaki, do jakiegos miesa, swietne zarowno z kotletem jak z gulaszem. Nie
                  wiedzialam ze cos takiego to oddzielne danie posiadajace wlasna nazwe :) Fakt
                  ze moj sposob jest lekko uproszczony... ale w koncu idea ta sama?
                  • Gość: buba Re: przepis na babraczke IP: *.tele2.pl 29.08.03, 12:30
                    Zbieram przepisy, ale taka prawdziwa babraczka robilo sie u mojej babci dwa
                    razy do roku, z okazji swiniobicia, wtedy dodawalo sie tego co dzisiaj nazywa
                    sie swierzonka, w postaci skwarek. To se ne wraci! DZKB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka