thiessa
19.02.08, 20:32
Cale dziecinstwo jadlam swojskie kury, kaczki, kroliki, nutrie i owce hodowane przez moja babcie. Z wszystkich tych mies jedynie baranina wywoluje traumatyczne wspomnienia i kiedy przyszly "lepsze czasy" bylam szczesliwa, ze jej jesc juz nie musze. Niedawno kiedy mialam sposobnosc nabycia owego miesa nie moglam jednak oprzec sie pokusie i kupilam spory kawalek, zeby sie przekonac, ze nie jest ono takie zle. Zrobilam zupe z baraniny i ciecierzycy, ktora byla wysmienita oraz rolade po kazachsku, rowniez pierwszorzedna. Zdarzalo mi sie rowniez jadac baranine po indyjsku i smakowala rowniez dobrze. Wniosek jest jeden, nie smakuje mi uzyta do "polskich" potraw: mielonych, gulaszy, golabkow itp. czyli jako zamiennik najczesciej stosowanej wieprzowiny.
Czy Wam zdarza sie jadac baranine, kupujecie ja czasem moze na bazarze, czy od znajomych mieszkajacych na wsi? Jak lubicie ja przyrzadzac?
Zupe pokaze w najblizszym czasie w GP, rolada po kazachsku niestety nie nadawala sie do publikacji poniewaz rozwalila sie nieladnie. Podaje jednak przepis, bo wart jest grzechu. Pochodzi z ksiazki "Kuchnia kazachska" I.S. Saryjew, L.A. Piesin, N.A. Satanowa, G.H. Wildanow. Proporcje nadzienia proponuje nieco zmniejszyc.
Rolada z lopatki baraniej
600 g lopatki baraniej,
zielenina (dalamm natke i miete),
sol,
przyprawy*,
100 g mielonej baraniny,
250 g bułki pszennej,
280 g cebuli,
185 g marchwi,
100 g dynii,
150 g rzodkwi,
50 g masla,
Cebule, marchew, dynie, rzodkiew i mielone mieso podsmazyc, dodac namoczona i odcisnieta z wody bulke, przyprawy, zielenine, maslo, wymieszac. Nalozyc nadzienie na rozlozone mieso, zwinac w rolade, obwiazac nicmi i obsmazyc na patelni, zeby zamknac pory miesa. Piec przykryte przez ok. 1,5 h w temp. 200C od czasu do czasu podlewajac mieso wydzielajacym sie sosem.
Podawac z pomidorami i ogorkami.
*Ksiazka jest nieco dziwna, zawiera cala mase nieosiagalnych w Polsce produkow jak np. podroby baranie,konine, łój kurdiuczny,kymran, kumys, katyk, santan a nie podaje tego co najwazniejsze, czyli konkretnie jakich przypraw uzyc. Samo zdawkowe przyprawy nie wystarczy, bo jak wiadomo to one wlasnie decyduja o charakterze danej kuchni. Po poszukiwaniach zestawow charakterystycznych dla kuchni kazachskiej dodalam:
1 1/2 lyzeczki mielonej kolendry,
1 lyzeczke mielonego imbiru,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1/4 lyzeczki kardamonu,
3 gozdziki rozdrobnione przy pomocy mozdzierza.