lunatica 25.08.03, 17:18 czy macie pomysł na prztwory z czarnego bzu... można w ogóle coś z niego zrobić? serdecznie proszę o jakieś wskazówki, bo w tej materii jestem kompletnie zielona :-( Lunatica. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tangerines Re: CZARNY BEZ IP: *.pop.e-wro.net.pl 25.08.03, 17:46 Polecam sok - jeżeli chodzi oczywiście o owoce dzikiego bzu a nie kwiatki. 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Smak kontrowersyjny, ja bardzo lubię, ma działanie przeciwbólowe. Wino: wino.art.pl/frames/index2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: CZARNY BEZ 25.08.03, 21:27 dzięki T. :-) a powiesz mi coś bliżej na temat soku, bo przepis na wino znalazłam... i teraz biję się z myślami, co wybrać... tych owoców nie hest AŻ tyle... pozdrawiam, L. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica wino z czarnego bzu-raz jeszcze 25.08.03, 21:31 czy ktos z was robił... modyfikował klasyczny przepis... dodawał innych owowców? Lunatica rozdarta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: wino z czarnego bzu-raz jeszcze IP: *.toya.net.pl 25.08.03, 23:03 lunatica napisała: > czy ktos z was robił... modyfikował klasyczny przepis... dodawał innych > owowców? > Lunatica rozdarta... Robili kiedyś moi rodzice, nie wiem co dodawali, ale było pyszne ( w bardzo wczesnej młodości stosowałam jako środek napotny w czasie przeziębienia- skuteczne!:)))). Służę przepisem na likier Sambuci (nie ręczę za efekt- nigdy nie robiłam): 1 litr jagód czarnego bzu 2 litry wody 1 laska wanilii 50 g kwiatu bzu czarnego 6 goździków 1 łyzeczka gałki muszkatołowej 1 kg cukru 50 ml soku cytrynowego 1 litr spirytusu 96o Idealnie dojrzałe jagody bzu czarnego, bez baldachów, gotować przez 30 min. z wodą, sokiem cytrynowym, korzeniami i wanilią przekrojoną wzdłuż oraz kwiatem bzu czarnego, dodać cukier i trzymać pod przykryciem przez dalszą godzinę na małym ogniu. Nastepnie przecedzić, dodać spirytus, zamieszać, przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące. Źródło:Z.T. Nowicki "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" btw- jedna z moich ulubionych lektur :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica do elki :-) 25.08.03, 23:48 dzięki za przepis... teraz dopiero mam problem na co się zdecydować..., żeby tylko nie było za późno... pzdr, L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines sok IP: *.pop.e-wro.net.pl 26.08.03, 13:34 Gotuję same owocki bez baldaszków tak z pół godziny - bez wody, owocki wstępnie masakruję ugniatarką do ziemniaków, dodaję cukier, gotuję jescze z 30 min i dalej ubijam i mieszam, potem sok odciskam, przelewam przez siteczko, wlewam do słoiczków i pasteryzuję tak ok. 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica CZARNY BEZ 13.09.03, 22:40 już wiem dlaczego CZARNY BEZ nazywa się CZARNYM BZEM... ale mam nadzieję, że zimą docenię pracę włożoną w przygotowanie soku z CZARNEGO BZU... :-)) serdecznie pozdrawiam wszystkich, którzy służyli mi radą w tej kwestii... L. --- barwa jest cierpieniem światła j.w. goethe Odpowiedz Link Zgłoś