doral2 29.02.08, 08:36 w chłopa mego złe wstapiło i zażądał ośmiornicy na talerzu... surowej mu nie dam, macie jakieś patenty na ośmiornicę?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Re: OŚMIORNICA.... 29.02.08, 12:15 Ten Twój chłop to chyba jakiś Neptun. Weź ja na rożno i przypiekaj (żartuje) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszka13 Re: OŚMIORNICA.... 29.02.08, 17:47 trzeba ugotowac, tylko nie za dlugo, zeby sie twarda nie zrobila (chyba 20 minut czy cos) i ostudzic w tej wodzie. czyli razem z garnkiem wystaw na dwor, to bedzie szybciej. musi stygnac stopniowo, wtedy nie twardnieje. potem pokroic w niewielkie kawalki, selera naciowego w kostke, do tego ogorki kiszone tez w kostke, cebulki marynowane, ogolnie co tam marynowanego lubicie, polac oliwa ze slonecznika (z oliwek moze troche za bardzo pachniec) i octem (winnym bialym). doprawic sola, pieprzem i ewentualnie ostra papryka - taka w kawalkach, nie mielona. danie glownie na wakacje, ale jak w domu cieplo to tyz moze byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: OŚMIORNICA.... 29.02.08, 18:01 Małe ośmiorniczki robiła Nigella - kojarzę że soliła, pieprzyła, posypywała mąką i smażyła na oliwie. Jedła bezpośredno z patelni z uśmiechem rozkoszy na twarzy - zaraz poszukam dokładnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 można tak 29.02.08, 18:13 Znalazłam takie cóś Nigelli 6 łyżek oliwy sok z 2 cytryn 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 750 g małych ośmiorniczek 2 wielkie ziemniaki ok 750 g. obrane sól posiekana natka Do torby lub pojemnika wlej oliwę, sok z cytryn, zgnieciony czosnek, posiekaną papryczkę chilli bez pestek - wymieszaj i dodaj ośmiornice - odstaw na jakiś czas (min 1 h)- nie do lodówki jak się da. Ziemniaki pokrój w kostkę (ok 2 cm) i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię - najlepiej z grubym dnem lub rondel (bez tłuszczu) i wyłóż ośmiorniczki (nie wlewaj na razie pozostałej zalewy) - smaż aż sie zarumienią (ok 5 min), zmniejsz ogień i wlej resztę marynaty, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu aż zmiękną - ok 45 minut ale sprawdź już po 30-tu. Potem dodaj ziemniaki i duś 10 minut. Wyłóż, posyp natką i wystudź do temp. pokojowej Przepis na 4-6 porcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszka13 Re: można tak 29.02.08, 21:31 moj przepis jest na duuuuuuuuuuza osmiornice, nie te male. tak dla scislosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: można tak 01.03.08, 17:30 oglądałam w jakimś programie gotowanie w kulcie mega swiezych darów morza. Stąd konsumowane osmiornice wiły sie podczas wkładania do ust, mimo poszatkowania tasakiem. nikt mnie nie zmusi do zjedzenia tego zwierzecia:) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: można tak 01.03.08, 20:37 nieeee......kupie już takie niewijące......wijące mogłyby mi wywołac odruchy zwrotne, że tak powiem :)))))))))))))) dzięki dziewczyny :)...jak zrobię i nakarmię tym chłopa i nie zejdzie po tym, to foty na blogu wstawię :DDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: można tak 01.03.08, 21:35 doral2 napisała: > nieeee......kupie już takie niewijące......wijące mogłyby mi wywołac odruchy > zwrotne, że tak powiem :)))))))))))))) > > dzięki dziewczyny :)...jak zrobię i nakarmię tym chłopa i nie zejdzie po tym, t > o > foty na blogu wstawię :DDDDDDDDDDDD Foty chłopa po nakarmieniu???:DDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: można tak 03.03.08, 11:46 hehehe, czekałam kto zatrybi ;))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Doral i co? 25.03.08, 18:13 Mój M. kupił sobie ośmiorniczki, zrobiłam w drugi dzień świąt wg przepisu powyżej i... ja nie mogłam nic jeść od samego patrzenia a M. wdusił w siebie kilka, mój brat też-delikatnie mówiąc zachwyceni nie byli:) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Doral i co? 25.03.08, 20:41 o kurczaki!! mobilizujesz mnie :))) ale musze do makro pojechać, a chwilowo mi nie po drodze.... mówisz, że żadna rewelacja?? hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: Doral i co? 25.03.08, 22:16 "dentkowate" były - może za długo dusiłam (za krótko?) - nie byłam w stanie tego spróbować... Zapach-okropny w czasie gotowania. A może lepsza jest duża? Bo te małe to sama "skóra"? Tak sobie dumam. Napisz jak już będzie po eksperymencie:) Odpowiedz Link Zgłoś