mickey_kr 28.08.03, 18:56 poszukuje przepisu na zaczyn do chleba z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bini Re: zaczyn do chleba IP: *.netvigator.com 29.08.03, 04:00 Ja tez!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: zaczyn do chleba IP: *.telia.com 29.08.03, 08:22 czy chodzi Wam o taki zaczyn , co sie piecze chlebus na tym bez drozdzy???? Odpowiedz Link Zgłoś
cebulka_dymka Re: zaczyn do chleba 29.08.03, 09:12 Poszukaj lepiej w książce kucharskiej.A tak swoją drogą to po co Ci to?Będziesz chleb piekł? Odpowiedz Link Zgłoś
lylith Re: zaczyn do chleba 29.08.03, 10:28 ja robie taki jak na zurek. szklanka maki zytniej zurkowej, 2 szklanki przegotowanej letniej wody, rozmieszac i odstawic w cieple miejsce. za pierwszym razem nalezy wlozyc skorke zytniego chleba, zeby wytworzyly sie odpowiednie kultury bakterii, pozniej wystarczy tylko do nowego zaczynu dodac ok 2 lyzek juz zakwaszonego, zeby zaczac od nowa. zakwas najlepiej zrobic w sloiku, nie zakrecajac szczelnie, bo rozsadzi sloik. przykryc czyms trzeba, bo inaczej dopadna zakwasu muszki owocowki. na tym zakwasie robie chleb w wypiekaczu. wychodzi pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: zaczyn do chleba IP: *.telia.com 29.08.03, 12:01 ja znalazlam ten przepis,ktory juz byl sprawdzony,przez innego P. - po 4 lyzki zytniej i pszennej maki - zalac woda i zamieszac ,konsystencja ma byc srednio gesta - odstawic w cieple miejsce ,przykrykrywajac,mieszajac dwa razy dziennie przez 3 dni - dodac ponownie 4 lyzki maki,zamieszac,odstawic,mieszac,po dwoch dniach gotowe. To bylo podane na chlebek z 800gr.maki. Odnowienie zakwasu: - do odrobinki pozostalego zakwasu dodac po 4 lyzki maki zytniej i pszennej - zamieszac i nastepnego dnia juz gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Tess, lylith, dzieki:) ...n/t IP: *.netvigator.com 29.08.03, 18:23 Odpowiedz Link Zgłoś