mag-ia 02.09.03, 13:12 Zrobilam juz trzy i w sumie nie wiem, ktora byla najmniej smaczna ;) Prosze o jakies pomysly. Dzieki wielkie z gory, pozdrawiam magia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: surówka z białej kapusty 02.09.03, 13:47 mag-ia napisała: > Zrobilam juz trzy i w sumie nie wiem, ktora byla > najmniej smaczna ;) > Prosze o jakies pomysly. > Ja robilam kilka razy i zawsze bylam niezadowolona - a to podobno taaakie proste :) No bo niby co w tym trudnego - poszatkowac kapuste, dodac cebulke, starta marchewke, doprawic - i wychodzi mi byle jaka :)) Pewnie kwestia czym to doprawic - jak ktos ma sprawdzony patent to tez chetnie sie dowiem. Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: surówka z białej kapusty IP: 217.97.138.* 02.09.03, 14:35 mam ten sam problem :-) Moja jest zawsze zbyt..surowa, zbyt twarda i taka jakaś piekąca :-( A zawsze robię parę godzin wcześniej, żeby się nieco zmacerowała i "przegryzła"... Odpowiedz Link Zgłoś
balkan Re: surówka z białej kapusty 02.09.03, 14:45 Gość portalu: monia napisał(a): > mam ten sam problem :-) Moja jest zawsze zbyt..surowa, zbyt twarda i taka jakaś > > piekąca :-( A zawsze robię parę godzin wcześniej, żeby się nieco zmacerowała > i "przegryzła"... ja w celu przegryzienia do poszatkowanej kapusty dodaję sok z cytryny i sól i gniotę. a potem juz mozna dodawać czego się chce..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: surówka z białej kapusty IP: 217.97.138.* 02.09.03, 14:48 Ja solę i gniotę :-))) No a potem jest oliwa i sok i pieprz i cukier...no ale ona i tak jest bez wyrazu :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: surówka z białej kapusty IP: *.net.pl 02.09.03, 14:52 Aby powstała naprawdę dobra surówka z białej kapusty, trzeba się nieco napocić. Ja robię tak: najpierw kroję kapustę na drobno, słowo "kroję" jest tu jak najbardziej na miejscu, bo ponoć kiedy się kapustę trze na tarku to wydzielają się jakieś gorzkie soki i wtedy surówka jest nie dobra bo jest gorzka. Kiedy ją posiekam obsypuję solą i odstawiam na godzinkę aby zmiękła, potem sypię pieprz, biała kapusta lubi duzo pieprzu. Czasami zamiast soli dodaję jarzynkę w proszku, ona nadaje specyficzny smak. Kiedy kapusta zmięknie dodaję resztę, w zalezności na co mam ochotę. Nigdy nie daję cebuli, ona zabija smak kapusty, natomiast bardzo lubię paprykę albo kukurydzę. Jeśli chodzi o sos to zwykle robię go 1/3 majonez i 2/3 gęsta śmietana, czasem tez po prostu zalewam odrobiną oliwy i tez jest pycha. Moja mama dodaje jeszcze do takiej surówki pokrojone orzechy i rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia Re: surówka z białej kapusty 02.09.03, 14:58 Wow, brzmi super Zocha! :) Zwlaszcza te rodzynki i orzechy. Dzieki, bede probowac. pozdrawiam, magia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: surówka z białej kapusty IP: *.net.pl 02.09.03, 15:19 czy interesuje cię surówka z białej kapusty w stanie surowym czy kiszonym tez? Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia Re: surówka z białej kapusty 02.09.03, 21:34 Akurat w lodowce mam zwykla, biala kapuste, wiec glownie te przepisy mnie teraz interesuja ;) Znam jeden na kiszona: cebula, jablko, marchewka utarta, oliwa, pieprz, cukier. Calkiem smaczna :) Znasz moze jakies jeszcze? pozdrawiam, magia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: surówka z białej kapusty IP: *.acn.pl 02.09.03, 18:10 Moja suróweczka: Kapusta biała morele (suszone, sswieże bądź z puszki - co kto lubi) czosnek - kilka ząbków jogurt naturalny sok z 1 cytryny sól odrobina oliwy Kapustę poszatkowac (drobo), posolic, podlac oliwą, odstawić. Można przycisnąc talerzem obciązonym dodatkowym cięzarem. Morele pokroic w paseczki (suszone najpierw namoczyc w gorącej wodzie). Czosnek wycisnąć przez praskę , dodać do jogurtu, wymieszać. Morele polączyć z kapusta, zalac jogurtem, Doprawić sokiem z cytryny i solą. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: surówka z białej kapusty IP: *.pop.e-wro.net.pl 02.09.03, 19:32 Spróbujcie bardzo drobno poszatkowaną kapustę posolić, popieprzyć, a następnie zalać sosem złożonym z oleju lub oliwy i zalewy z papryki konserwowej - 1 część oleju 4 części zalewy. Zawsze zostawiam tą zalewę po zjedzeniu papryki i robię mnóstwo sałatki. Polecam, przepis mam z gazety z 1962 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: surówka z białej kapusty IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 19:56 Biała kapusta powinna być biała a nie mocno zielona. Można posolić i odcisnąć. a potem cała reszta. Kapusta włoska też lepsza jest jasno zielona. tylko czerwonej kapusty to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: surówka z białej kapusty IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.09.03, 21:10 mój przepis na surówkę z białej kapusty Kapustę poszatkować /pokroić/ i posolić /lecz nie za dużo/ przygotowac sos do surówki: majonez /1 duża łyżka/, 1 mały jogurt naturalny lub kwaśna gęsta smietana, sok z cytryny cukier do smaku, przecisnięty duzy ząbek czosnku - wszystkie te składniki wymieszać i oblać nią posztkowaną kapustę Surówke przygotować ok. 0,5 godz. przed jedzeniem wlaśnie dodanie czosnku daje jej wspaniałego smaku /moja córka bardzo nie lubi czosnku a surówka bardzo jej smakuje. Posolonej kapusty nigdy nie wyciskam, ani nie gniotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: surówka z białej kapusty IP: gateway:* / 192.168.32.* 03.09.03, 08:10 Proponuje bardzo prostą: Kapustę drobno skroić, można w thermomixie. Dodać chinski sos chili słodki lub pikantno-słodki (lepszy moim zdaniem). Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: surówka z białej kapusty IP: *.net.pl 03.09.03, 12:17 podaję tą z kiszonej: kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić, przyprawić jarzynką w proszku (koniecznie), lub sosem sałatkowym, polać oliwą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę konserwową i pokrojone ogórki tez konserwowe ale chyba lepsze są kiszone (jeśli ktoś ma swoje oczywiście), do tego świetnie pasuje szczypior i czasem dodaję utarte jabłko, wszystko lekko posłodzić, no i przyprawić jak kto lubi, wymieszać, czasem do takiej surówki dodaję tez słonecznik łuskany nie prazony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: surówka z białej kapusty IP: 195.94.220.* 03.09.03, 13:19 Surową kapustę poszatkować i pocukrzyć. Na kwaszoną kapustę zetrzeć jabłko (1:1 wagowo). Po godzinie wymieszać. Dodać oliwę i wymieszać ponownie. Można też na koniec dodać bardzo drobno pokrojoną ostrą, czerwoną papryczkę. Po kolejnej godzinie "postoju" w lodówne podawać. Odpowiedz Link Zgłoś