Dodaj do ulubionych

jak prawidlowo...

IP: 212.76.37.* 03.04.08, 15:38
nasaczyc biszkopt do tortu?

ile plynu zuzyc na jeden placek biszkoptowy (srednicy 28cm)?
no i jak to zrobic zeby bylo rownomiernie? :(

no i wlasciwie z czego najlepiej zrobic poncz? (podajcie prosze Wasze
sprawdzone przepisy)

i jeszcze jedno pytanie: czy mozna nasaczyc biszkopt kakaowy wystudzonym
kakaem? dobre to bedzie?
Obserwuj wątek
    • bodzia50 Re: jak prawidlowo... 03.04.08, 15:48
      ja zrobiłam sobie dziurki w zakrętce do małej butelki wody gazowanej,
      i psikam sobie po biszkopcie .
    • keltoi Ja mam tortownicę 26 cm... ale chyba zadziała ;) 03.04.08, 16:34
      Na trzy biszkopty grubości niecałego centymerta robiłam zazwyczaj 3/4 szklanki ponczu. I zazwyczaj kilka łyżek zostawało :)

Takie podstawowe poncze to, zaczynając od najłatwiejszego:

- kwaśne landrynki w ilości mniejszej (1/3 paczki) lub większej (prawie cała) rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, wlać spirytus - Mamy poncz.

- gęsty sok (najlepiej własnoręcznie robiony, ale takie kupne "domowe" też dają radę) zmieszać z wodą, żeby się lekko "odsłodził", łączyć ze spirytusem. Mamy poncz.

Z tym spirytusem (względnie wódką..) to jest tak - albo tylko troszkę, żeby z zasady nie rozpaćkał kremu, albo więcej - jeśli to tort dla dorosłych. Ja czasem robię nawet 1:2 na korzyść spirytusu i tak mamy tort na imprezę dla dorosłych, li i jedynie ;)

Moja ciotka robiła poncz do tortu czekoladowego z likieru kawowego albo czekoladowego "rozpuszczonego" płynną czekoladą (czekolada + mleko rozprowadzone w kąpieli wodnej), ale ja sama tego nie próbowałam. Jeśli ma nie być alkoholu w ogóle, to może taka czekolada by zadziałała? Bo jakoś mi się to kakao nie widzi...

Acha, tort nasączam rozprowadzając płyn dużą łyżką stołową. Zawsze mi równomiernie wychodziło... chociaż fakt, w domu rodziców stoi gdzieś moja butelka z atomizerem, którą kupiłam w jakimś sklepie agd. Do ponczów bez czekolady też się pięknie sprawdzała - moczyłam biszkopt spryskując go jak prasowanie ;)
      • Gość: alice11 Re: Ja mam tortownicę 26 cm... ale chyba zadziała IP: 212.76.37.* 03.04.08, 17:13
        dziekuje keltoi!

musze zrobic dla corki tort z biszkoptem kakaowym i kremem cytrynowym i nie wiem
        co najlepiej bedzie pasowalo do nasaczenia tego kakaowego biszkoptu... w wielu
        miejscach pisza o ponczu z wody i soku cytrynowego, ale to chyba do jasnego
        biszkoptu...?

jakie sa proporcje do tego likieru czekoladowego z plynna czekolada?

ewentualnie co bedzie sie najlepiej komponowalo z cytrynowym kremem?
        • aiczka Re: Ja mam tortownicę 26 cm... ale chyba zadziała 03.04.08, 17:23
          Ja dość standardowo używam czarnej herbaty z rumem/wódką. Proporcje płynów
          takie, żeby nie powalał. Proporcje płynu i ciasta - jeszcze nie zbadane. Zawsze
          się boję i wlewam za mało.
        • keltoi Re: Ja mam tortownicę 26 cm... ale chyba zadziała 03.04.08, 17:42
          > ewentualnie co bedzie sie najlepiej komponowalo z cytrynowym kremem?

Kakao i cytryna, hmm... z tym cytrynowym nasączeniem to nawet niezły pomysł, szczególnie jeśli biszkopt jest mocno kakaowy - intrygujące! No, ale czekolada też byłaby ok, tyle że, jeśli krem jest bardzo słodki, to może zrób tą wersję - wódka (wręcz symbolicznie jeśli to dla dziecka, żeby się tak łatwo nie ciapciało z kremem) i woda z landrynkami, tyle, że cytrusowymi? Zawsze możesz też kupić syrop cytrynowy albo pomarańczowy i na jego bazie zrobić ten poncz! :)

> jakie sa proporcje do tego likieru czekoladowego z plynna czekolada?

Nie powiem Ci co do mililitra ;) ale 1:3 na korzyść czekolady z tego co pamiętam. Ta "czekolada" do rozprowadzenia likieru jest mocno płynna, a ciotka robiła ją z gorzkiej czekolady, żeby zrównoważyć likier i krem. Podejrzewam, że na jeden placek 28 cm to z pół szklanki jak nic. Zrób więcej, co Ci szkodzi - będziesz miała łagodnego drinka na uspokojenie nerwów przed imprezą. Pamiętaj, że czekolada powoduje wydzielanie endorfin ;D
    • Gość: alaa Re: jak prawidlowo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 06:50
      Z tego co wiem wygodnie nasacza sie spryskiwaczem do kwiatkow :)
      Chyba samo kakao bedzie do nasaczenia zbyt mdle. Moze sprobuj jakims
      alkoholem, np Limoncello jest cytrynowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka