the_reda 18.09.03, 22:06 Poproszę o przepis na biszkopt właśnie, ale KONIECZNIE musi być on na DUŻĄ prostokątną blachę o wymiarach 22na 38. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janiolka Re: Przepis na biszkopt 19.09.03, 10:53 szklanka maki, szklanka cukru, 4 jajka, szczypta proszku do pieczenie - to na mala blache, wiec wszystko x 2? zoltka ucierasz z cukrem, dodajesz make i proszek, na koniec z ubita piana delikatnie mieszasz, i do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Przepis na biszkopt IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 14:07 6 całych jajek + 6 łyżek cukru ubija mikserem na bardzo puszysta masę potem dodaję 6 łyżek mąki (nie wszystkie naraz tylko po jednej) i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i powoli mieszam (już nie mikserem tylko drewnianą łyżką) aby połączyć i tyle .Biszkopt wychodzi zawsze puszysty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.09.03, 16:09 ja trochę z innej beczki, ale też o biszkopcie. Zawsze jak ja piekę biszkopt, to ciasto surowe wygląda owszem smakowicie , ale po upieczeniu jest niezbyt wyrośnięty, i twardy. Piekę go w prodiżu (grzanym z góry i dołu). Może ktoś mi jest w stanie podać przyczynę? Może np. piekę go w zbyt wysokiej temperaturze? Dzięki. Pozdrawiam ezystkiech amatorór domowych wypieków Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: twardy biszkopt 19.09.03, 21:29 A jak pieczesz? podaj swój przepis, może dodajesz za dużo mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines zawsze wychodzi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.09.03, 07:48 Biszkopt piecze się w niskiej temp. 170st. Może pieczesz go zbyt długo?? Podaję przepis, który zawsze wychodzi: Biszkopt 4 jajka, 1 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zimnej wody, 0.5 szkl mąki krupczatki, 0.5 szkl mąki ziemniaczanej. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać dokładnie z wodą. Białka ubijać dodając cukier i zółtka (po łyżce cukru, zółtek, ubijać chwilę i znowu..). Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką , piec w 150-170 st. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.09.03, 09:17 nie sądzę żeby byla to kwestia mąki, ponieważ próbowałam kilku przepisów (ok. 5 różnych), zawsze staram się robyć zgodnie z przepisem- jeśli napisano- np. 2 szkl, to daję 2 szk. Zawsze robię ciasto w malakserze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: twardy biszkopt IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.09.03, 17:27 No i właśnie w malakserze tkwi błąd, ja już sobie podarowałam biszkopt i drożdżowe z malaksera. Spróbuj ubić pianę normalnie mikserem, a wymieszać z mąką delikatnie drewnianą łyżką. Malakser jest chyba zbyt "brutalny" te 2 ciasta wychodzą lepsze tradycyjnymi metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.09.03, 09:00 dzięki, następnym razem spróbuję faktycznie "metodą tradycyjną-ręczną", zobaczymy co z tego wyniknie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uleczkaj Re: Przepis na biszkopt 22.09.03, 09:35 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Z białek ubić sztywną pianę, ubijając dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Przesiane mąki z proszkiem wymieszać dużą łyżką z masą jajeczną. Ciasto piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zawsze wychodzi wspaniały, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś