Dodaj do ulubionych

Przepis na biszkopt

18.09.03, 22:06
Poproszę o przepis na biszkopt właśnie, ale KONIECZNIE
musi być on na DUŻĄ prostokątną blachę o wymiarach 22na 38.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • janiolka Re: Przepis na biszkopt 19.09.03, 10:53
      szklanka maki, szklanka cukru, 4 jajka, szczypta proszku do pieczenie - to na
      mala blache, wiec wszystko x 2?
      zoltka ucierasz z cukrem, dodajesz make i proszek, na koniec z ubita piana
      delikatnie mieszasz, i do piekarnika.
      • Gość: Ewa Re: Przepis na biszkopt IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 14:07
        6 całych jajek + 6 łyżek cukru ubija mikserem na bardzo puszysta masę potem
        dodaję 6 łyżek mąki (nie wszystkie naraz tylko po jednej) i 1 łyżeczkę proszku
        do pieczenia i powoli mieszam (już nie mikserem tylko drewnianą łyżką) aby
        połączyć i tyle .Biszkopt wychodzi zawsze puszysty
        • Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.09.03, 16:09
          ja trochę z innej beczki, ale też o biszkopcie. Zawsze jak ja piekę biszkopt,
          to ciasto surowe wygląda owszem smakowicie , ale po upieczeniu jest niezbyt
          wyrośnięty, i twardy. Piekę go w prodiżu (grzanym z góry i dołu). Może ktoś mi
          jest w stanie podać przyczynę? Może np. piekę go w zbyt wysokiej temperaturze?
          Dzięki. Pozdrawiam ezystkiech amatorór domowych wypieków
          • szymanka Re: twardy biszkopt 19.09.03, 21:29
            A jak pieczesz? podaj swój przepis, może dodajesz za dużo mąki?
            • Gość: tangerines zawsze wychodzi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.09.03, 07:48
              Biszkopt piecze się w niskiej temp. 170st. Może pieczesz go zbyt długo??
              Podaję przepis, który zawsze wychodzi:
              Biszkopt
              4 jajka, 1 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zimnej wody,
              0.5 szkl mąki krupczatki, 0.5 szkl mąki ziemniaczanej.
              Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
              Żółtka wymieszać dokładnie z wodą. Białka ubijać dodając cukier i zółtka (po
              łyżce cukru, zółtek, ubijać chwilę i znowu..). Ubitą pianę delikatnie
              wymieszać z mąką , piec w 150-170 st.
            • Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.09.03, 09:17
              nie sądzę żeby byla to kwestia mąki, ponieważ próbowałam kilku przepisów (ok. 5
              różnych), zawsze staram się robyć zgodnie z przepisem- jeśli napisano- np. 2
              szkl, to daję 2 szk. Zawsze robię ciasto w malakserze.
              Pozdrawiam
              • Gość: tangerines Re: twardy biszkopt IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.09.03, 17:27
                No i właśnie w malakserze tkwi błąd, ja już sobie podarowałam biszkopt i
                drożdżowe z malaksera. Spróbuj ubić pianę normalnie mikserem, a wymieszać z
                mąką delikatnie drewnianą łyżką. Malakser jest chyba zbyt "brutalny" te 2
                ciasta wychodzą lepsze tradycyjnymi metodami.
                • Gość: a Re: twardy biszkopt IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.09.03, 09:00
                  dzięki, następnym razem spróbuję faktycznie "metodą tradycyjną-ręczną",
                  zobaczymy co z tego wyniknie.Pozdrawiam
    • uleczkaj Re: Przepis na biszkopt 22.09.03, 09:35
      5 jajek
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      łyżeczka proszku do pieczenia
      łyżeczka octu
      łyżeczka wody
      Z białek ubić sztywną pianę, ubijając dodać cukier, żółtka, ocet i wodę.
      Przesiane mąki z proszkiem wymieszać dużą łyżką z masą jajeczną. Ciasto piec
      ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
      Zawsze wychodzi wspaniały, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka