Gość: Sara IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 23.09.03, 15:31 Czy ktos zna przepis na ciasto z platkow owsianych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 23.09.03, 18:03 Znam przepyszny przepis pełen fantazji, polecam, jest banalnie prosty, a rezultat przesmaczny!!! Do pół kilograma płatków owsianych trzeba dodać sok z dwóch pomarańcz bądż cytryn, pięć-sześć łyżek oleju, i w zależności od tego jakie najbardziej lubimy bakalie:rodzynki, suszone morele, śliwki(pokrojone) - tyle aby całosć była gęsta. Te wszystkie składniki trzeba wymieszać , można dodać wiórków kokosowych, płatków kukurydzianych...co fantazja podpowie! Ciasto jest tak pyszne, że szybciutko znika! A całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, ok.200 stopni, na pół godzinki! Chyba zaraz je zrobię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 25.09.03, 13:09 Dziekuje. Jeszcze dzisiaj upieke. U nas jutro w Izraelu wigilia zydowskiego nowego roku 5764. Okazja, aby zrobic cos dobrego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.03, 16:28 Podrzuc czasem cos ciekawego do ugotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 25.09.03, 18:34 Saro, pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, i mam nadzieję, że polubisz to przepyszne ciasto. Czasami dodaję też pestki słonecznika czy różne rodzaje pokrojonych orzechów. A tak jak już napisałam, wszystko zależy od fantazji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Ciasto z platkow owsianych 25.09.03, 18:51 Wszystkiego dobrego:)) Czy będziecie witać go jedząc okrągłe chałki miodowe, pierniki i jabłka z miodem? Proszę, podziel się z nami wiedzą kulinarną. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R* / 213.8.64.* 25.09.03, 19:52 U nas to bardzo wazne swieto religijno-rodzinne. Poniewaz w Izraelu mieszkaja Zydzi z calego swiata, z niemal kazdego zakatka na kuli ziemskiej, kazdy przywiozl wlasna tradycje kulinarna. Najciekawiej sie je w rodzinach mieszanych, gdzie jest kilka potraw tradycyjnych charakterystycznych dla danego regionu swiata. Oczywiscie musza byc koszerne. U mnie bedzie ryba po zydowsku, chala, chrzan, miodownik i oczywiscie ciasto z platkow owsianych. Bedzie rosul z knejdlech i salatki. Obowiazkowo jablko z miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 25.09.03, 19:54 Przepraszam, oczywiscie rosol, ten blad to z pospiechu. Rosul mysle, ze smakuje inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Ciasto z platkow owsianych 25.09.03, 20:19 Mam pytanie nie kulinarne. Czy Rosh Hashana i Yom Kippur obchodzone są zawsze (równoczesnie) w tych samych miesiącach, tzn. oba we wrześniu lub oba w październiku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 25.09.03, 23:32 Yom Kipur jest obchodzony okolo 9 dni po Rosh Hashana. To jest ten sam miesiac zydowski, lecz poniewaz miesiace zydowskie sa ruchome, to czasami wypadaja we wrzesniu, czasami w pazdzierniku, a czasami sa podzielone w te dwa miesiace. Pozdrawiam Szalom i Hag Sameah PS. Upieklam ciasto i juz kawalek skubnelam. Pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: Ciasto z platkow owsianych 26.09.03, 14:43 Przepis brzmi smakowicie:) Jedna rzecz mnie tylko zastanawia : żadnego jajka, nic? Czy to ciasto się aby nie kruszy po upieczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 30.09.03, 15:20 Wyszlo pyszne!!! Polecam. Goscie byli zachwyceni. To najlatwiejsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobilam i naprawde swietne. Dzieki owsianko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 30.09.03, 21:54 Cieszę się bardzo i polecam się na przyszłość! Do tego ciasta można dodać kilka bananów, taki mus bananowy! Pozdrawiam owsiankowo! Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Ciasto z platkow owsianych 01.10.03, 14:47 Owsianko, a czy te bakalie powinny być wczesniej namoczone, czy też wrzucasz je tak na sucho? Przepis rzeczywiście brzmi prosto i smakowicie.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 15:08 Petelko, czasmi moczę, czasami nie...i w jednej i w drugiej wersji ciasto jest przepyszne. Może na początek spróbuj z namoczonymi bakaliami. Tak jak napisalam dodawać można najrózniejsze smakowite orzechy, morele, rodzynki, śliwki, banany... Fantazja na pewno przydaje się! Polecam i pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 149.156.49.* 01.10.03, 15:15 Owsiano, jeszcze wracam do Twego przepisu - wiec platki, sok, olej (moze yc roztopione maselko ???), bakalie, banany ....... tyle nie ma w tym cukru - tak ??? prosze napisz, bo bardzo chce to zrobic - uwielbiam bakalie i platki - z nostalgia wspominam londynskie - batoniki musli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 17:48 Zrobiłam według przepisu. Wyszło fatalne. Taka ilość oleju nie skleiła tej ilości płatków. Albo cos pomieszałam, albo zabrakło czegoś w przepisie. To, że było niesłodkie jakos bym zniosła, ale po upieczeniu kruszyło się niemiłosiernie. Niewiele myśląc zagotowałam mleko z masłem, cukrem i kakao a po wystudzeniu dosypałam moje niedoszłe pokruszone ciasto owsiane i uformowałam małe kuleczki. Dzieci pochłonęły ze smakiem a mąż nigdy nie dowiedział się o mojej wpadce kulinarnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 21:39 Kucharo! Bardzo mi przykro, że ciato nie udało się, ja robiłam je -dziesiąt razy i zawsze było pyszne. Dobrze, że nie brakuje Ci fantazji, i wymyśliłaś te kulki dla dzieci. Ale spróbuj jeszcze raz, bo to jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ciasto. Najlepiej, jeśli stwierdzisz, że rozpada się, dodaj jeszcze soku pomarańczowego albo z cytryny. To ma być gęsta konsystencja.Dla mnie jest samo w sobie słodkie, wiec nie dodaję cukru, ale tak jak napisałam to ciasto z wyobraźnią! Za drugim razem uda się! Życzę powidzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 21:31 Bakalie są już same w sobie słodkie, więc nie dodaję cukru, oczywiście jeśli masz ochotę to dodaj!Zawsze dodaję olej, więc nie wiem jak będzie z masełkiem... Smacznego owsianego! Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Ciasto z platkow owsianych 02.10.03, 08:02 Owsianka (wybacz, ale od jakiegoś czasu owsianka kojarzy mi się z posłanką Beger), błagam, podaj jakieś proporcje tzn. ile ma być tych bakaliowo-owocowo- orzechowych dodatków na podaną porcję płatków, szklanka, dwie, więcej? Np. szklanka bakalii + dwa banany, albo półtorej szkl. bakalii + dodatkowe łyżki soku pomarańczowego...? Ja rozumiem, fantazja ale na początek musi coś wyjść a później można kombinować, jak już się wie, jaka była konsystencja itp. Proszę o szczegóły "jak krowie na granicy (miedzy)". pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 02.10.03, 15:17 Proporcje mogą być właśnie takie jak napisałaś! Konsystencja gęsta. I mozna dosać jeszcze np. ziarna słonecznika czy sezam. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: Ciasto z platkow owsianych 02.10.03, 09:30 a ja mam pytanie odnośnie formy. Pieczesz to na blaszce czy w formie ciasteczek? Pytam,bo wczorej jadłam ciasteczka owsiankowe ze sklepu zielarskiego i jak popatrzyłam na skład to okazało się,że to jest prawie Twoje ciasto owsiankowe :) tylko oni dodali jescze syrop jakiśtam, a zamiast soku wode mineralną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 02.10.03, 15:13 Na blaszce, zdecydowanie na blaszce piekę. A to jest dibry pomysł, w formie ciasteczek, spróbuję następnym razem, Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 02.10.03, 10:34 Moi drodzy, to nie moze nie wyjsc. Zrobilam tak jak owsianka mi podala, jedyne, zamiast pomaranczy dodalam naturalny sok pomaranczowy. U nas sa takie wyciskane i sprzedawane z lodowki. Dodawalam w.g. tego jak ciasto robilo sie wilgotne. Na oko. Jak juz mialam papke ( blotko), to wylalam na blaszke. Wielkosc wzielam jak do sredniego placka. Mnie wyszlo pierwszy raz za slodkie (dla mnie, ale dla reszty w sam raz), bo przedobrzylam z suszonymi morelami - nie dodalam cukru. Pokroilam sliwki suszone i morele w paseczki, dodalam sporo rodzynek bialych i czarnych, orzechy (nie wiem jak sie nazywaja w Polsce, sa podobne do wloskich, ale bardziej slodkie), kokos pokrojony w cienkie paseczki i w proszku, oczywiscie olej. Sliwki u nas tez sa bardzo slodkie. To wynika z klimatu. Wyszlo super. Wszyscy byli zdumieni, ze to z platkow owsianych. To najlatwiejsze ciasto jakie w zyciu upieklam. Choc wczoraj przeczytalam w internecie o ciescie ze sliwkami. Tez bardzo proste i kiedy wyszlo i wszyscy sie zajadali nie wierzylam, ze ja pieke, bo tak naprawde to moj drugi w zyciu popis piekarniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Ciasto - nie wyszło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 18:02 Taka ilość płynów (oleju i soku) nie zarobiła płatków i ogólnie kruszące i nie fajne to wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchara Re: Ciasto - nie wyszło IP: *.chello.pl 03.10.03, 18:33 Hip hip hurra! Dziś zrobiłam po raz drugi i wyszło świetne! Soku dodałam dużo więcej, aż do uzyskania mało apetycznego "błotka" (określenie użyte przez kogoś wczesniej najlepiej oddaje konzystencję :)) ) zrobiłam ciasteczka i upiekłam. Zajadaliśmy sie wszyscy! PS. A jakie zapachy w kuchni.... Odpowiedz Link Zgłoś