Dodaj do ulubionych

Ciasto z platkow owsianych

IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 23.09.03, 15:31
Czy ktos zna przepis na ciasto z platkow owsianych?
Obserwuj wątek
    • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 23.09.03, 18:03
      Znam przepyszny przepis pełen fantazji, polecam, jest banalnie prosty, a
      rezultat przesmaczny!!!
      Do pół kilograma płatków owsianych trzeba dodać sok z dwóch pomarańcz bądż
      cytryn, pięć-sześć łyżek oleju, i w zależności od tego jakie najbardziej
      lubimy bakalie:rodzynki, suszone morele, śliwki(pokrojone) - tyle aby całosć
      była gęsta. Te wszystkie składniki trzeba wymieszać , można dodać wiórków
      kokosowych, płatków kukurydzianych...co fantazja podpowie! Ciasto jest tak
      pyszne, że szybciutko znika! A całość wkładamy do nagrzanego piekarnika,
      ok.200 stopni, na pół godzinki! Chyba zaraz je zrobię...
      • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 25.09.03, 13:09
        Dziekuje. Jeszcze dzisiaj upieke. U nas jutro w Izraelu wigilia zydowskiego
        nowego roku 5764.
        Okazja, aby zrobic cos dobrego.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Linn Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.03, 16:28
          Podrzuc czasem cos ciekawego do ugotowania.
        • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 25.09.03, 18:34
          Saro, pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, i mam nadzieję, że polubisz to
          przepyszne ciasto. Czasami dodaję też pestki słonecznika czy różne rodzaje
          pokrojonych orzechów. A tak jak już napisałam, wszystko zależy od fantazji!!!
        • wedrowiec2 Re: Ciasto z platkow owsianych 25.09.03, 18:51
          Wszystkiego dobrego:)) Czy będziecie witać go jedząc okrągłe chałki miodowe,
          pierniki i jabłka z miodem? Proszę, podziel się z nami wiedzą kulinarną.
          Serdecznie pozdrawiam
          • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R* / 213.8.64.* 25.09.03, 19:52
            U nas to bardzo wazne swieto religijno-rodzinne.
            Poniewaz w Izraelu mieszkaja Zydzi z calego swiata, z niemal kazdego zakatka
            na kuli ziemskiej, kazdy przywiozl wlasna tradycje kulinarna. Najciekawiej sie
            je w rodzinach mieszanych, gdzie jest kilka potraw tradycyjnych
            charakterystycznych dla danego regionu swiata. Oczywiscie musza byc koszerne.
            U mnie bedzie ryba po zydowsku, chala, chrzan, miodownik i oczywiscie ciasto z
            platkow owsianych. Bedzie rosul z knejdlech i salatki. Obowiazkowo jablko z
            miodem.
            • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 25.09.03, 19:54
              Przepraszam, oczywiscie rosol, ten blad to z pospiechu. Rosul mysle, ze
              smakuje inaczej.
              • wedrowiec2 Re: Ciasto z platkow owsianych 25.09.03, 20:19
                Mam pytanie nie kulinarne. Czy Rosh Hashana i Yom Kippur obchodzone są zawsze
                (równoczesnie) w tych samych miesiącach, tzn. oba we wrześniu lub oba w
                październiku?
                Pozdrawiam
                • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 25.09.03, 23:32
                  Yom Kipur jest obchodzony okolo 9 dni po Rosh Hashana. To jest ten sam
                  miesiac zydowski, lecz poniewaz miesiace zydowskie sa ruchome, to czasami
                  wypadaja we wrzesniu, czasami w pazdzierniku, a czasami sa podzielone w te dwa
                  miesiace.
                  Pozdrawiam
                  Szalom i Hag Sameah

PS. Upieklam ciasto i juz kawalek skubnelam. Pyszne.
    • guadalahara Re: Ciasto z platkow owsianych 26.09.03, 14:43
      Przepis brzmi smakowicie:)
      Jedna rzecz mnie tylko zastanawia : żadnego jajka, nic?
      Czy to ciasto się aby nie kruszy po upieczeniu?
    • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 30.09.03, 15:20
      Wyszlo pyszne!!! Polecam. Goscie byli zachwyceni. To najlatwiejsze ciasto
      jakie kiedykolwiek zrobilam i naprawde swietne.
      Dzieki owsianko.
      • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 30.09.03, 21:54
        Cieszę się bardzo i polecam się na przyszłość! Do tego ciasta można dodać
        kilka bananów, taki mus bananowy! Pozdrawiam owsiankowo!
        • petelka Re: Ciasto z platkow owsianych 01.10.03, 14:47
          Owsianko, a czy te bakalie powinny być wczesniej namoczone, czy też wrzucasz je
          tak na sucho? Przepis rzeczywiście brzmi prosto i smakowicie.:)))
          • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 15:08
            Petelko, czasmi moczę, czasami nie...i w jednej i w drugiej wersji ciasto jest
            przepyszne. Może na początek spróbuj z namoczonymi bakaliami. Tak jak
            napisalam dodawać można najrózniejsze smakowite orzechy, morele, rodzynki,
            śliwki, banany... Fantazja na pewno przydaje się! Polecam i pozdrawiam
            serdecznie!
            • Gość: dandelion Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 149.156.49.* 01.10.03, 15:15
              Owsiano, jeszcze wracam do Twego przepisu - wiec platki, sok, olej (moze yc
              roztopione maselko ???), bakalie, banany ....... tyle

nie ma w tym cukru - tak ???

prosze napisz, bo bardzo chce to zrobic - uwielbiam bakalie i platki - z
              nostalgia wspominam londynskie - batoniki musli.

• Gość: kuchara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 17:48
                Zrobiłam według przepisu.
                Wyszło fatalne. Taka ilość oleju nie skleiła tej ilości płatków.
                Albo cos pomieszałam, albo zabrakło czegoś w przepisie.
                To, że było niesłodkie jakos bym zniosła, ale po upieczeniu kruszyło się
                niemiłosiernie.
                Niewiele myśląc zagotowałam mleko z masłem, cukrem i kakao a po wystudzeniu
                dosypałam moje niedoszłe pokruszone ciasto owsiane i uformowałam małe kuleczki.
                Dzieci pochłonęły ze smakiem a mąż nigdy nie dowiedział się o mojej wpadce
                kulinarnej :)
                • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 21:39
                  Kucharo! Bardzo mi przykro, że ciato nie udało się, ja robiłam je -dziesiąt
                  razy i zawsze było pyszne. Dobrze, że nie brakuje Ci fantazji, i wymyśliłaś te
                  kulki dla dzieci. Ale spróbuj jeszcze raz, bo to jest nie tylko pyszne, ale i
                  zdrowe ciasto. Najlepiej, jeśli stwierdzisz, że rozpada się, dodaj jeszcze
                  soku pomarańczowego albo z cytryny. To ma być gęsta konsystencja.Dla mnie jest
                  samo w sobie słodkie, wiec nie dodaję cukru, ale tak jak napisałam to ciasto z
                  wyobraźnią! Za drugim razem uda się! Życzę powidzenia!
              • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 01.10.03, 21:31
                Bakalie są już same w sobie słodkie, więc nie dodaję cukru, oczywiście jeśli
                masz ochotę to dodaj!Zawsze dodaję olej, więc nie wiem jak będzie z
                masełkiem... Smacznego owsianego!
                • apolka Re: Ciasto z platkow owsianych 02.10.03, 08:02
                  Owsianka (wybacz, ale od jakiegoś czasu owsianka kojarzy mi się z posłanką
                  Beger), błagam, podaj jakieś proporcje tzn. ile ma być tych bakaliowo-owocowo-
                  orzechowych dodatków na podaną porcję płatków, szklanka, dwie, więcej? Np.
                  szklanka bakalii + dwa banany, albo półtorej szkl. bakalii + dodatkowe łyżki
                  soku pomarańczowego...? Ja rozumiem, fantazja ale na początek musi coś wyjść a
                  później można kombinować, jak już się wie, jaka była konsystencja itp. Proszę o
                  szczegóły "jak krowie na granicy (miedzy)".
                  pozdrawiam, a.
                  • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 02.10.03, 15:17
                    Proporcje mogą być właśnie takie jak napisałaś! Konsystencja gęsta. I mozna
                    dosać jeszcze np. ziarna słonecznika czy sezam. Smacznego!
                • jkobuu Re: Ciasto z platkow owsianych 02.10.03, 09:30
                  a ja mam pytanie odnośnie formy. Pieczesz to na blaszce czy w formie
                  ciasteczek? Pytam,bo wczorej jadłam ciasteczka owsiankowe ze sklepu
                  zielarskiego i jak popatrzyłam na skład to okazało się,że to jest prawie Twoje
                  ciasto owsiankowe :) tylko oni dodali jescze syrop jakiśtam, a zamiast soku
                  wode mineralną.
                  • Gość: owsianka Re: Ciasto z platkow owsianych IP: *.chello.pl 02.10.03, 15:13
                    Na blaszce, zdecydowanie na blaszce piekę. A to jest dibry pomysł, w formie
                    ciasteczek, spróbuję następnym razem, Pozdrawiam!
    • Gość: Sara Re: Ciasto z platkow owsianych IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 02.10.03, 10:34
      Moi drodzy, to nie moze nie wyjsc. Zrobilam tak jak owsianka mi podala,
      jedyne, zamiast pomaranczy dodalam naturalny sok pomaranczowy. U nas sa takie
      wyciskane i sprzedawane z lodowki. Dodawalam w.g. tego jak ciasto robilo sie
      wilgotne. Na oko. Jak juz mialam papke ( blotko), to wylalam na blaszke.
      Wielkosc wzielam jak do sredniego placka. Mnie wyszlo pierwszy raz za slodkie
      (dla mnie, ale dla reszty w sam raz), bo przedobrzylam z suszonymi morelami -
      nie dodalam cukru. Pokroilam sliwki suszone i morele w paseczki, dodalam sporo
      rodzynek bialych i czarnych, orzechy (nie wiem jak sie nazywaja w Polsce, sa
      podobne do wloskich, ale bardziej slodkie), kokos pokrojony w cienkie paseczki
      i w proszku, oczywiscie olej. Sliwki u nas tez sa bardzo slodkie. To wynika z
      klimatu.
      Wyszlo super. Wszyscy byli zdumieni, ze to z platkow owsianych.
      To najlatwiejsze ciasto jakie w zyciu upieklam.
      Choc wczoraj przeczytalam w internecie o ciescie ze sliwkami. Tez bardzo
      proste i kiedy wyszlo i wszyscy sie zajadali nie wierzylam, ze ja pieke, bo
      tak naprawde to moj drugi w zyciu popis piekarniczy.
    • Gość: lilka Re: Ciasto - nie wyszło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 18:02
      Taka ilość płynów (oleju i soku) nie zarobiła płatków i ogólnie kruszące i nie
      fajne to wyszło...
      • Gość: kuchara Re: Ciasto - nie wyszło IP: *.chello.pl 03.10.03, 18:33
        Hip hip hurra!
        Dziś zrobiłam po raz drugi i wyszło świetne!
        Soku dodałam dużo więcej, aż do uzyskania mało apetycznego "błotka" (określenie
        użyte przez kogoś wczesniej najlepiej oddaje konzystencję :)) )
        zrobiłam ciasteczka i upiekłam.
        Zajadaliśmy sie wszyscy!
        PS. A jakie zapachy w kuchni....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka