Dodaj do ulubionych

marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapary

IP: *.biaman.pl 26.09.03, 21:19
Czy ktos marynuje nasiona nasturcji tzw. polskie kapary ?
Obserwuj wątek
    • byhanya Re: marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapa 26.09.03, 22:42
      nie. u nas za gramanyca kapary sa w kazdym nawet najpospolitszym supermarkecie
      • bercikowa Re: marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapa 26.09.03, 23:00
        byhanya napisała:

> nie. u nas za gramanyca kapary sa w kazdym nawet najpospolitszym supermarkecie
        A i owszem u nas nie za gramanyca też są kapary w każdym większym sklepie, ale
        nasiona nasturcji mają troszeczkę inny smak i o to własnie mi chodzi
        A jeżeli ty jedyne czym możesz się tutaj wykazać to " za gramanyca " to źle
        trafiłaś/eś
        • jottka Re: marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapa 26.09.03, 23:05
          sąsiadka przerabiała w ten sposób swoje nasturcje, ale to było inne w smaku niż
          kapary - moim zdaniem lepsze

ale pojęcia nie mam jak to robiła, ja w ogóle jako dziecię nieletnie
          odwiedzałam ją namiętnie, bo różne dobre rzeczy dawała zjeść :)
    • Gość: elRicardo kapary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 08:23
      Robilismy niedawno stronę o kaparach / do zobaczenia pod adresem
      www.gastronomie.pl i www.dorapol.krakow.pl/....słyszałem o nasturcji...niestety
      nie udalo się znaleźć żadnych materiałów...gdyby ktos wiedzial cos więcej
      bardzo prosze o kontakt.Bardzo chętnie zamieścimy informacje o "polskich
      kaparach" ryszard@gastronomie.pl
    • Gość: Grazyna Re: marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapa IP: *.nsm.pl 28.09.03, 22:25
      Podaje z przepisu z ksiazki Ireny Gumowskiej "Slonce w sloikach"
      zebrac niedojrzale owoce nasturcji9nie podano ile).Posypac lekko sola i
      zostawic na 24 godz.
      Nastepnie powstaly sok odcedzic,a nasiona zalac przegotowanym o ostudzonym 3%
      octem na 12 godz.Wowczas sporzadzic nowa zalewe:1 szklanka octu.po 5 ziaren
      pieprzu i ziela angielskiego oraz 1-2 lyzek cukru.Mozna tez dodac 3
      szyszkojagody jalowca i szczypte kolendry,ale niekoniecznie.
      Do wrzacej zalewy wkladamy nasionka nasturcji i gotujemy 5 minut na malym
      ogniu.Nastepnie przekladamy do najmniejszych sloikow ,zamykamy i pod kocyk.
      albo pasteryzujemy 10-15 min.Do octu mozna dodac liscie laurowe lub cebule.
      Jest tam takze przepis na kaparki z paczkow mniszka.Jezeli kogos zainteresuje
      moge podac przepis.
    • Gość: masza Re: marynowane nasiona nasturcji tzw.polskie kapa IP: *.biaman.pl 29.09.03, 11:11
      Mam przepis ! Próbowałam , pyszne.
      250 g nasion nasturcji
      1 szkl. wody
      pół szkl.octu 10%
      pół łyżeczki estragonu
      5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe
      2 łyżki wiórków startego chrzanu
      20 g cukru
      Umyte, wysuszone nasiona nasturcji zasypać solą na 24 godz., przesączyć przez
      sito.Następnie przygotować zalewę tj.zagotować wodę z octem, estragonem,
      pieprzem, liskiem laur.Gorącą zalać kapary na 24 godz.Następnie zlać płyn ,
      jeszcze raz go zagotować i zalać kapary na 24 godz.Wyjąć listek i pieprz, dodać
      cukier i razem z kaparami gotować 5 minut. Do małych sloiczków włożyć po małej
      łyżeczce wiórków chrzanu , wlać kapary, zamknąć. Nie pasteryzować.
      W przyszłym roku wysieję dużo nasturcji i tez będę marynować. Widziałam, że
      nasiona na roślinach jeszcze są , więc jak macie to naprawdę warto wypróbować.
      Próbowałam surowych nasion, smakują jak ostra rzodkiewka, ale nie wiem czy
      można je jeść na surowo więc degustację zakończyłam na jednym nasionku.
      Acha, i podczas przygotowywania proszę nie zrażać się zapachem, bo pachną jak
      tarta rzodkiew, ale potem w słoiczku po otwarciu zapach mają przyzwoity i są
      przeeepyszne.
      Smacznego :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka