zasi 16.07.08, 15:41 Czy ktoś wie jak sie przygotowuje takowy sos? Jadłam maki z grillowanym łososiem potraktowane takim sosem, pychotka. Wygląda mi to na jakoś spreparowany sos Teriyaki, ale może się mylę.. Będę eksperymentować w domu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Może się mylę ale ciepły sos do 16.07.08, 16:21 maki jakoś mi się kłóci smakowo... pl.wikipedia.org/wiki/Sushi Oczywiście potraktowane płytko ale dostępnie. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: jak zrobić słodki sos do sushi na ciepło? 16.07.08, 17:14 Klasycznie z kurczakiem ale moze to to (jezeli nie Teriyaki) www.bob-an.com/recipe/dailyjc/basic/yktori/tori.html plus - tak na wszelki wypadek :-) www.bob-an.com/recipe/dailyjc/basic/buri/buri.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon prosze IP: *.subscribers.sferia.net 16.07.08, 20:33 bo jest to odmiana sosu teriyaki, a przynajmniej taki sie stosuje w niektórych warszawaskich suszarniach. przepis jest prosty: tyle samo miarki sake (CHOYU), cukru białego, sosu sojowego (kikkoman). Połączyc, Gotowac, redukowac. W wersji drugiej sosu nalezy po zredukowaniu wsypac swiezy posiekany imbir i czosnek i wyłączyc gaz. Odstawic na kilka godzin, przecedzic. W wersji 3 juz gotowe maki lub nigiri posypac mieszanką prazonego białego i czarnego sezamu. Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: prosze 16.07.08, 22:32 Dzisiaj pytalam o ten sos w siusiarni do ktorej czasami wpadam. Sadzilam, ze jest kupny. Dowiedzialam sie tylko, ze jest robiony na miejscu i ze trwa to 8 godzin. Czyli na pewno trzeba dluzgo redukowac az zgestnieje. Niestety byl to kucharza sekret i sie nie dowiedzialam co i jak, ale przynajmniej dal mi go troche, zebym mogla skorzystac z niego w domu. Sprobuje wedlug wyzej wymienionego przepisu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evela Re: prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 12:29 Pewnie byłaś w Arkadi. Ja jadam tam mój ukochany zestawik z griowanym lososiem i polany slodkim sosikiem. poprosiłam o przepis kelnera który też zamiast przepisu nalał mi słoiczek sosu na wynos:) Podobno moze stać do miesiaca w lodówce, mam taką nadzieję bo ten zapasik starczy na tyle lub więcej... Odpowiedz Link Zgłoś