Gość: kaśka IP: *.stella.net.pl 06.08.08, 21:14 Mam dużo jajek w lodówce i muszę coś z nich zrobić, a jutro mam gości na obiedzie, co mogę z nich zrobić? Czy można coś zrobić do obiadu z jajek, może ktoś ma jakieś pomysły? dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: co można zrobić z jajek IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.08, 21:29 np. creme brulee na deser, a za pare dni pavlova :) jesli obiad jest bardziej domowy, a nie bardzo uroczysty, mozesz podac kotleciki z jajek. mozesz podac chlodnik z jajkami na twardo jako wkladka, mozesz zrobic jajka benedict na przystawke...., mozesz zrobic ciasto biszkoptowe z owocami i setki innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: co można zrobić z jajek 06.08.08, 21:54 Zrób pastę jajeczną i podaj z tostami - jako starter. Jajka ugotuj na twardo, podziabaj widelcem albo wrzuć do blendera, dodaj dużo bazylii - świeża jest najlepsza, ale suszona też daje radę, dodaj majonez - nie za dużo, żeby się paciaja nie zrobiła, dopraw solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Bardzo proste i bardzo smaczne. Ja czasem, jak nie mam pomysłu, albo mam ochotę na coś lżejszego zamiast obiadu, robię do tego jeszcze sałatkę z pomidorów: pomidory obrane ze skóry pokroić w kostkę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, poszarpane listki bazylii, doprawić odrobiną oliwy z sokiem z cytryny, solą i cukrem. Banalnie proste, ale znika z prędkością światła :) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: co można zrobić z jajek 06.08.08, 22:09 Szczawiowa z jajkiem!Pyszne i proste.O wypiekach,tudziez deserach sie nie wypowiadam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: co można zrobić z jajek 06.08.08, 22:11 Albo botwinka ukochana,ale nie wiem,czy juz nie za pozno na takie maciupkie buraczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaleone Re: co można zrobić z jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 22:09 ostatnio zrobiłam tak: miałam jajka,smietanę,pomidora,2 spore cebule,jedną paprykę,trochę gotowanej fasolki szparagowej,kilka plasterków salami,kawałek podeschłego sera zóltego-marki ser żółty,gomółkę mozarelli.Na płaską blachę tzw Crisp(może byc każdy rodzaj blachy)położyłam papier pergaminowy do pieczenia. Na dół dałam pokrojoną na odcinki 3 cm fasolkę-ugotowaną,rozłozoną równa warstwą.Na nia połozyłam zeszklona cebule na oliwie,pokrojona w kółka. Na nią pokładłam tak segmentami plasterki salami,mozarelle pokrojoną w plastry na nią pomidor w plastrach,paprykę w kółkach.Gdybym miała kiełbasę dałabym poza salami też kiełbasę,podsmazony boczek,gdybym miała gotowane ziemniaki dałabym tez gotowane ziemniaki w plasterkach z plasterkami kiełbasy. Całość popieprzyłam. 10 jajek roztrzepałam z solą i pieprzem,dodałam kilka łyżek śmietany i wylałam taki misz-masz na te składniki,tak ze pokryło sie równo. Na wierzch posypałam żólty ser starty na tarce do warzyw. Całość poszła do mikrofalówki na funkcje Crisp,ale to mogło tez iść do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekało się ok 15 minut,aż ser zaczął sie brazowic(leciutko).Było po robocie. Blacha wjechałą na stół i każdy dostał wycinek koła z czym miał ochotę.Szybciej zjedli niz sie piekło. Niektórzy dobierali ketchup. Popatrz-prawie z odpadów domowych z lodówki w 15 minut plus drugie tyle pieczenia powstał posiłek ala tarta,albo omlet,albo zapiekanka. Pogrzeb więc w lodówce co masz z zapasów i nie żałuj jajek.Warunek jest jeden-składniki muszą byc ugotowane(fasolka,ziemniaki)cebula podsmażona. Papryka i pomidor były surowe.Jaja musza byc dobrze roztrzepane. Jak jajka są scięte ,a ser stopiony całość jest od razu jadalna.Mój talerz Cisp ma 32 cm srednicy. Powstało 6 porcji Idealnie odrywa sie od papieru,nie rozlatuje sie przy wyjmowaniu(jak pizza).Lekkie,puszyste, wielosmakowe i prawie zero roboty Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co można zrobić z jajek 06.08.08, 22:33 moze jakies curry na bazie czerwonej soczewicy i do tego jajka na twardo i pilaw ? szubko, prosto Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: co można zrobić z jajek 06.08.08, 23:18 Nadmiaru jajek pozbyłam się ostatnio w ten sposób: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82999265,82999265.html Możesz zamiast chorizo dać salami, lub bekon, ale moim zdaniem i tak najsmaczniesza fritata jest wegetariańska. W tym przepisie, który podałam zamień kiełbasę na cukinię. Smaczny i szybki obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: co można zrobić z jajek 07.08.08, 07:54 Najprościej zrobić omlet na obiad. Ja bardzo lubię z cebulką i tuńczykiem. Do roztrzepanych jajek dodaję cebulkę surową. Wlewam na rozgrzaną oliwę i układam kawałki tuńczyka. Podaję złożony na pół i na wierzch kładę twarożek ziarnisty. Jako dodatek do tego doskonale pasuje cukinia podsmażona na oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś