Gość: sionia IP: *.radom.vectranet.pl 10.08.08, 14:53 Witam, w piwnicy moich rodziców odkryłam mnostwo słoików z dżemem. Jak je wykorzystać? moze znacie przepis na ciasto, do którego dodaje się dżem? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek To zdjecie na dole IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.08, 16:31 Pischingera robie troche inaczej niz w tym przepisie co podaja: Co druga warstwe daje dżem (poza tym mase tezu troche inaczej, 4 zołtka zamiast 1, wiecej cukru i dodatkowo kieliszek koniaku; orzechow tez nie daje, ale nastepnym razem moze dam bo moze byc dobre). Z tym ze wafli wtedy tez trzeba wiecej (ze 2 paczki). Najlepiej pasuje do tego lekko kwaskowaty dzem (z agrestem, rabarbarem itp.) Inny pomysł: Płaski biszkopt na blasze, posmarowac dzemem, na to bita smietana, posypac starta czekolada. Biszkopt: 4 jajka, 4 łyzki maki (albo 2 łyzki maki + 2 łyzki kakao, bedzie ciemny), 2 łyzki cukru (chociaz jak dzem jest słodki, wystarczy jedna). Białka ubic z cukrem na sztywno, dodac po jednym zołtka, a na koniec make (ew. wymieszana z kakao), mieszajac drewniana łyzka. Wylac na blache (ja uzywam 25x36 cm, bo akurat taka mam) pokryta pergaminem albo posmarowana tłuszczem, piec 20-25 minut w 180°C. 3-4 kubki bitej smietany ubic. W 1/3 szklanki soku z cytryny rozpuscic 1,5 łyzeczki (paczke) zelatyny, ostudzic troche, dolac powoli do smietany pod koniec ubijania, włozyc na poł godziny do lodowki. Ostudzic, posmarowac dzemem, nałozyc bita smietane. 1/4 tabliczki ciemnej czekolady zetrzec na tarce i posypac nia ciasto. Ja do dzemu wkrajam jeszcze 1 papryke habanero , ale w Polsce trudno to dostac. W kazdym razie cos ostrego mozna dodac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Aha, przy czym IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.08, 16:35 ...smietane tez trzeba posłaodzic (2 łyzki cukru, zapomniałem zupełnie). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: za duzo dżemu - jak przerobic? 10.08.08, 19:10 Najszybciej i najprościej :crostata (znaczy się kruche ciasto z dżemem) images.google.it/images?hl=it&q=crostata%5C&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: za duzo dżemu - jak przerobic? 10.08.08, 21:59 W czasach głębokiej komuny, chyba nawet to było w stanie wojennym, sąsiad przerabiał to na trunek obecnie podlegający akcyzie, a wtedy tylko monopolowi państwa niesłusznego ustrojowo :) więc jego działalność była czysto patriotyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: za duzo dżemu - jak przerobic? 11.08.08, 21:41 Ja robiłam ostatnio takie danie z frankfurterek, fasoli, pomidorów i dżemu porzeczkowego. Do tego czosnek, mielony kminek, curry i ostra papryka w ilościach sporych. Nadziałam tym placuszki pita. Można dżemem nadziewać ciastka francuskie. Odpowiedz Link Zgłoś