Gość: maga IP: *.crowley.pl 11.10.03, 19:48 Byłem dzisiaj na wsi i przywiozłem mleko . Co i jak z niego zrobic!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cinka Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:28 w sloik [na poczatek na probe moze litrowy] wlewasz smietane, zakrecasz, siedzisz i potrzasasz :) tylko nie wiem czy smietana moze byc taka ze sklepu homogenizowana :/ wiecie co, zastanawia mnie jakim cudem ta smietana ktora w sklepach kupujemy nie jest maslem... przy stanie polskich drog... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: MASŁO jak zrobić w mieście 11.10.03, 20:30 wlas do wysokiego waskiego naczynia i do zimna by cala smietana sie oddzielila potem delikatnie zdjac i dalej sloik... czy homogenizowana sie nadaje, tak, ale tylko "kremowka" nieraz mialam problem ze zrobieniem kremu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.crowley.pl 11.10.03, 20:43 Zostawiłem mleko w słoiku w kuchni pytanie: słoik zostawić zakręcony! w ciepłym czy w zimnym! Mleko nie jest ze sklepu tylko od krowy!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chlopek Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.proxy.aol.com 12.10.03, 02:29 Najlepsze na zsiadle! Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: MASŁO jak zrobić w mieście 12.10.03, 07:22 jak zatęsknię za prawdziwym masłem i maślanką albo mam dużo śmietany biorę się za robienie masła. Robię w dużym słoju. śmietana różna - z tłuściejszej łatwiej . Trzepię w tym słoju aż zrobią się kłaczki tłuszczu. Polewam gorącą wodą słoik - łatwiej kłaczki zbić w jedną bryłkę. Już nie energicznie ale tylko przechylam słoik. Wyjmuję bryłki masła do miski z zimną wodą i drewnianą łyżką przerabiam - wypłukuję maślankę. Z dobrej śmietany jest pyszne masło i maślanka. Z resztek śmietany dobre masło i byle jaka maślanka. Mam podejrzenia, że niektóre mleczarnie oszukują dodając do zagęszczania śmietany mąki / to te pyszne świeżutkie śmietany homogenizowane/ Tu gdzie mieszkam smaży się śmietanę na omastę. Tak się tu mówi. Wychodzi coś jak bułeczka z masłem do polania potraw. Z takiej pysznej, świeżej śmietany zrobił mi się normalny kluch, który na dodatek przypalił się a nie przyrumienił, a tłuszczu byla odrobina. Przestałam się bać śmietany. A co z nadmiaru mleka? Kefir, jogurt, zsiadłe - /śmietanę zbieramy jak ,,podejdzie"/ - serek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: MASŁO jak zrobić w mieście 13.10.03, 09:10 Czy tego mleka masz cysternę? Bo jak nie to nie warto zawracać sobie głowy - z litra mleka masz ~100 g śmietany (dobrej), a dalej z litra śmietany dostajesz też ok. 100 g masła ! Jak chcesz popróbować, to kup ok. 1 l śmietany (tłustej, raczej nie UHT) i, po b. solidnym schłodzeniu, ubijaj mikserem aż się rozdzieli (będzie widać :) ). A potem postępuj tak jak opisane w innych postach. UWAGA ! Jeżeli śmietana będzie ciepła, to masło ubije się b. szybko, ale będzie marne ! SMacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.10.03, 21:50 Przypominam sobie jak ubijałam masło w czasie kiedy było ono na kartki oj to były czasy ,ale i masło było. Odpowiedz Link Zgłoś