Dodaj do ulubionych

MASŁO jak zrobić w mieście

IP: *.crowley.pl 11.10.03, 19:48
Byłem dzisiaj na wsi i przywiozłem mleko .
Co i jak z niego zrobic!!!
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: cinka Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:28
      w sloik [na poczatek na probe moze litrowy] wlewasz smietane, zakrecasz,
      siedzisz i potrzasasz :) tylko nie wiem czy smietana moze byc taka ze sklepu
      homogenizowana :/

wiecie co, zastanawia mnie jakim cudem ta smietana ktora w sklepach kupujemy
      nie jest maslem... przy stanie polskich drog... :))
    • roseanne Re: MASŁO jak zrobić w mieście 11.10.03, 20:30
      wlas do wysokiego waskiego naczynia i do zimna
      by cala smietana sie oddzielila
      potem delikatnie zdjac i dalej sloik...

czy homogenizowana sie nadaje, tak, ale tylko "kremowka"

nieraz mialam problem ze zrobieniem kremu
      • Gość: maga Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.crowley.pl 11.10.03, 20:43
        Zostawiłem mleko w słoiku w kuchni pytanie:
        słoik zostawić zakręcony!
        w ciepłym czy w zimnym!
        Mleko nie jest ze sklepu tylko od krowy!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Chlopek Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.proxy.aol.com 12.10.03, 02:29
          Najlepsze na zsiadle!
          • wini3 Re: MASŁO jak zrobić w mieście 12.10.03, 07:22
            jak zatęsknię za prawdziwym masłem i maślanką albo mam dużo śmietany biorę się
            za robienie masła.
            Robię w dużym słoju. śmietana różna - z tłuściejszej łatwiej . Trzepię w tym
            słoju aż zrobią się kłaczki tłuszczu. Polewam gorącą wodą słoik - łatwiej
            kłaczki zbić w jedną bryłkę. Już nie energicznie ale tylko przechylam słoik.
            Wyjmuję bryłki masła do miski z zimną wodą i drewnianą łyżką przerabiam -
            wypłukuję maślankę. Z dobrej śmietany jest pyszne masło i maślanka. Z resztek
            śmietany dobre masło i byle jaka maślanka. Mam podejrzenia, że niektóre
            mleczarnie oszukują dodając do zagęszczania śmietany mąki / to te pyszne
            świeżutkie śmietany homogenizowane/ Tu gdzie mieszkam smaży się śmietanę na
            omastę. Tak się tu mówi. Wychodzi coś jak bułeczka z masłem do polania potraw.
            Z takiej pysznej, świeżej śmietany zrobił mi się normalny kluch, który na
            dodatek przypalił się a nie przyrumienił, a tłuszczu byla odrobina. Przestałam
            się bać śmietany.
            A co z nadmiaru mleka? Kefir, jogurt, zsiadłe - /śmietanę zbieramy
            jak ,,podejdzie"/ - serek.
    • krzysio_m Re: MASŁO jak zrobić w mieście 13.10.03, 09:10
      Czy tego mleka masz cysternę? Bo jak nie to nie warto zawracać sobie głowy - z
      litra mleka masz ~100 g śmietany (dobrej), a dalej z litra śmietany dostajesz
      też ok. 100 g masła !
      Jak chcesz popróbować, to kup ok. 1 l śmietany (tłustej, raczej nie UHT) i, po
      b. solidnym schłodzeniu, ubijaj mikserem aż się rozdzieli (będzie widać :) ). A
      potem postępuj tak jak opisane w innych postach.
      UWAGA ! Jeżeli śmietana będzie ciepła, to masło ubije się b. szybko, ale będzie
      marne !
      SMacznego
    • Gość: Andzia Re: MASŁO jak zrobić w mieście IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.10.03, 21:50
      Przypominam sobie jak ubijałam masło w czasie kiedy było ono na kartki oj to
      były czasy ,ale i masło było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka