Dodaj do ulubionych

Jaaaaaabłka!!!!!!

14.09.08, 10:58
Mam już suszone, nektary do picia, w słojach do ciast. Co by tu
jeszcze, żeby zagospodarować urodzaj. I nie dżemowo-kompotowo?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 12:08
      wycisnąć z nich sok i przerobic na wino.Zawsze się przyda,nawet do potraw.
      • Gość: Asiaa Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: 77.236.3.* 14.09.08, 13:15
        1.Pamiętam z dzieciństwa tzw. marmoladki, pokrojona w kostkę galaretka/marmolada obsypana cukrem. W googlach się pojawia kilka przepisów, niestety żadnego jeszcze nie miałam okazji wypróbować, stąd nie mogę polecić. Mam zamiar wypróbować w tym roku ...

2.Sos pomidorowo-jabłkowy z curry. Jadam go w zimie z ryżem, rodzynkami i kurczakiem, lub, jakkolwiek dziwnie to brzmi, z jajkami molet.
        Duszę dwie cebule na maśle - aż zmiękną, nie mogą się przysmażyć. Do tego 1 kg pomidorów bez skórki, pokrojonych, 1 kg jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki. Wszystko duszę aż się rozpadnie (około 1-2 godzin) Dla niecierpliwych - można zmiksować. Na końcu dodaję łagodną pastę curry (lub proszek curry rozprowadzony wodą). Sól, cukier i papryka ostra do smaku. Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej (możliwe że pozmieniałam nieco proporcje).

Pozdrowienia
        Joanna
        • ewa9717 Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 13:31
          Dziękuję! Moze jeszcze jakaś podpowiedź się pojawi...
          • Gość: Gosc Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: *.bredband.comhem.se 14.09.08, 13:49
            Jesli masz miejsce w zamrazarce:obierz,poroj w plasterki
            i odpowiednie porcje zamroz.W zime wystarczy wyjac do formy wysmarowanej troche
            margaryna,posypac bulka tarta z cukrem i wsadzic do pieca.Takie jabluszka
            zapieczone wklada sie do miseczek i polewa sosem waniljowym.Pyszny deser dla
            kazdego.A dzieci palce liza.Mozesz tez polozyc po kulce lodow.(Ale juz bez
            sosu)Mozesz polac lekko owocowym sokiem.Przyozdobic lyzeczka domowym
            dzemem.Polac gesta slodka smietanka i jakis do tego maly owoc dla ozdoby
            itd.Rusz swoja wyobraznie a zobaczysz jakie to dobre w zimowe wieczory.Smacznego.
        • ewa9717 Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 13:33
          A ten sos pasteryzować czy wystarczy tylko na gorąco zapakować do
          słoiczków?
          • Gość: Asiaa Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: 77.236.3.* 14.09.08, 13:40
            Nie trzeba pasteryzować, tyle że pilnuję, żeby słoiki razem z pokrywkami były
            "wyprażone" w piekarniku.
            • ewa9717 Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 13:45
              ;-)))
    • pinos Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 22:38
      Ja właśnie zapakowałam do słoików jabłka z cynamonem, świeżym imbirem oraz
      sokiem i drobno startą skórką z limonki - wariację na temat tych do ciasta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka