ewa9717 14.09.08, 10:58 Mam już suszone, nektary do picia, w słojach do ciast. Co by tu jeszcze, żeby zagospodarować urodzaj. I nie dżemowo-kompotowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 12:08 wycisnąć z nich sok i przerobic na wino.Zawsze się przyda,nawet do potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiaa Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: 77.236.3.* 14.09.08, 13:15 1.Pamiętam z dzieciństwa tzw. marmoladki, pokrojona w kostkę galaretka/marmolada obsypana cukrem. W googlach się pojawia kilka przepisów, niestety żadnego jeszcze nie miałam okazji wypróbować, stąd nie mogę polecić. Mam zamiar wypróbować w tym roku ... 2.Sos pomidorowo-jabłkowy z curry. Jadam go w zimie z ryżem, rodzynkami i kurczakiem, lub, jakkolwiek dziwnie to brzmi, z jajkami molet. Duszę dwie cebule na maśle - aż zmiękną, nie mogą się przysmażyć. Do tego 1 kg pomidorów bez skórki, pokrojonych, 1 kg jabłek obranych i pokrojonych na ćwiartki. Wszystko duszę aż się rozpadnie (około 1-2 godzin) Dla niecierpliwych - można zmiksować. Na końcu dodaję łagodną pastę curry (lub proszek curry rozprowadzony wodą). Sól, cukier i papryka ostra do smaku. Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej (możliwe że pozmieniałam nieco proporcje). Pozdrowienia Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 13:31 Dziękuję! Moze jeszcze jakaś podpowiedź się pojawi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: *.bredband.comhem.se 14.09.08, 13:49 Jesli masz miejsce w zamrazarce:obierz,poroj w plasterki i odpowiednie porcje zamroz.W zime wystarczy wyjac do formy wysmarowanej troche margaryna,posypac bulka tarta z cukrem i wsadzic do pieca.Takie jabluszka zapieczone wklada sie do miseczek i polewa sosem waniljowym.Pyszny deser dla kazdego.A dzieci palce liza.Mozesz tez polozyc po kulce lodow.(Ale juz bez sosu)Mozesz polac lekko owocowym sokiem.Przyozdobic lyzeczka domowym dzemem.Polac gesta slodka smietanka i jakis do tego maly owoc dla ozdoby itd.Rusz swoja wyobraznie a zobaczysz jakie to dobre w zimowe wieczory.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 13:33 A ten sos pasteryzować czy wystarczy tylko na gorąco zapakować do słoiczków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiaa Re: Jaaaaaabłka!!!!!! IP: 77.236.3.* 14.09.08, 13:40 Nie trzeba pasteryzować, tyle że pilnuję, żeby słoiki razem z pokrywkami były "wyprażone" w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Jaaaaaabłka!!!!!! 14.09.08, 22:38 Ja właśnie zapakowałam do słoików jabłka z cynamonem, świeżym imbirem oraz sokiem i drobno startą skórką z limonki - wariację na temat tych do ciasta... Odpowiedz Link Zgłoś