IP: *.lublin.mm.pl 12.10.03, 16:04
Błagam o przepis (sprawdzony :))) na wuzetke !
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Wuzetka IP: 80.51.255.* 12.10.03, 18:03
      Ciasto : 4 jajka, szklanka cukru pudru, 1kost. margaryny lub masła, 1 1/2
      łyżeczki cynamonu, 4 łyżki kakao, 2szkl mąki, 1 1/2szkl mleka, 2 łyżki sody
      oczyszczanej.

Krem: 2 kubki słodkiej 30% śmietany, mocno schłodzonej, 1 łyżeczka żelatyny,
      1/3 szklanki cukru pudru.

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ubić pianę z białek, gdy będzie sztywna dodać
      cukier, chwilę miksować , jak się prawie rozpuści dodać żółtka, dodać resztę
      składników i dokładnie , ale delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wysmarowaną
      tłuszczem i wysypana bułką tartą. Piec w temp 200st C. ok. 35 min.
      Po upieczeniu przekroić na dwie części, ubitą śmietaną. Wierzch polać ciemną
      polewą czekoladową i ewentualnie posypać tartą czekoladą. Na wierzch przed
      podaniem położyć na każdym kawałku ciasta kleksa bitej śmietany (warto mieć pod
      ręką śmietanę w sprayu).

Krem: żelatynę rozpusic w kilku łyżeczkach gorącej wody, wystudzić, ubić
      smietanę z cukrem, kiedy będzie szytwna wlac teżejącą żylatynę i wymieszać
      dokładnie.

Ciasto przekroić na 2 lub 3 częsci i odpowiednio przekładać bitą śmietaną.

Wuzetka jest przepyszna i wypróbowana.
      • Gość: magda Re: Wuzetka IP: *.lublin.mm.pl 12.10.03, 18:18
        Dzięki :)
        A te 2 łyżki sody to nie za dużo ???
        • Gość: Monika Re: Wuzetka IP: 80.51.255.* 12.10.03, 20:04
          Masz rację, pisałam za szybko... dwie łyżeczki!!! i jeszcze oczywiście
          zapomniałam o polewie czekoladowej, polecam Schwartau, takie zanurzane w
          wrzątku. Robiłam kiedyś wersję z białą czekoladą i też było pyszne.
      • seniwell Re: Wuzetka 13.10.03, 18:40
        zamiast cynamonu dokladam 2 pelne lyzki gestego dzemu z czarnej porzeczki,
        ciasto jest bardziej wilgotne i lekko kwaskowe, jesli krem jest bardzo slodki,
        bo wole krem na bazie serka homogenizowanego niz przekladanie bita smietana
        sprobuj jak juz nabierzesz wprawy, nie mam pod reka swoich przepisow wiec nie
        moge podac dokladnych proporcji, ale wuzetka to ciasto, ktore zawsze wychodzi i
        swietnie smakuje, polecam wszytskim lasuchom
    • johnny_tomala Re: Wuzetka 13.10.03, 11:56
      akurat w niedziele czy sobotę był program na polsacie (kawiarenka chyba się to
      nazywa) gdzie facet robił wuzetkę - zresztą program produkowny równiez -przez
      ewę wachowicz. Wydaję się że nieżle mu wyszła - przep0is dość podobny do tego
      wyżej. zerknij do programu może to powtarzają.
      • Gość: magda Re: Wuzetka IP: *.lublin.mm.pl 13.10.03, 16:48
        Wiem, widzialam :) Wlasnie przez tego faceta z "Domowej kawiarenki" zachcialo mi sie wuzetki :D
    • Gość: Zocha Re: Wuzetka IP: *.net.pl 13.10.03, 16:57
      spróbuj jeszcze takiego kremu:

1 szkl kremówki
      3 serki homo.
      3/4 szkl cukru p.
      wanilia
      2 łyżki żelatyny
      nieco mleka

żelatynę rozpuścić w mleku, kremówkę ubić, serki utrzeć z cukrem, dodać
      żelatynę i ubitą kremówkę, trochę schłodzić, przekładać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka