goralkahanka1 21.09.08, 10:46 mloda gospodyni a słaba chemiczka pyta jak zrobic ocet 6%z 10% potrzebuje do sliwek-pomocy bo sliwki czekaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: ocet 21.09.08, 11:10 Tu chemia niepotrzebna, dokładne wyliczenia też. 10% to 1/10, a 6% to w przybliżeniu 1/17. Czyli do litra octu dolej 0,7 litra wody. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: ocet 21.09.08, 13:21 do ciut więcej niż pół szklanki octu dolej wody, do pełna, będzie mniej więcej 6%, śliwkom i tak wszystko jedno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: ocet IP: *.net-serwis.pl 21.09.08, 16:31 posługując się dowolną "miarką" (np kubek) należy wymieszać 3 miarki octu 10% i dwie miarki przegotowanej wody Pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka Re: ocet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 13:29 Ojej,ale jatki,a gdzie mój "wszystkowiedzący" adwersarz? Racje ma wadera-śliwkom nie robi różnicy jakiś błąd,ale bliżej wyniku była horpyna. Jeśli ocet 10 procentowy ma 100 ml czystego kwasu octwowego w 1000 ml roztworu to ocet 6 procentowy uzyskujemy dolewając 666,666 ml wody destylowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Ach, analityka! 23.10.08, 13:51 Gość portalu: analityczka napisał(a): > Jeśli ocet 10 procentowy ma 100 ml czystego kwasu octwowego w > 1000 ml roztworu to ocet 6 procentowy uzyskujemy dolewając 666,666 > ml wody destylowanej. :-)) Analityczko, czy nie odczuwasz jakiegoś wewnętrznego niepokoju patrząc na te mililitry i procenty? I drugie pytanko z zakresu analityki stosowanej: czy podając wynik 666.666 ml powinnaś się ograniczyć do trzech liczb po przecinku? Kalkulator podał ci przecież ich więcej! Kornel PS. Prawidłowe postępowanie przy rozcieńczaniu octu podał gość portalu: km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ach, analityka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 23:52 udowodnij to,że analityczka źle wyliczyła i podała złą metodę i będzie po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Ach, analityka! 24.10.08, 11:41 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > udowodnij to,że analityczka źle wyliczyła i podała złą metodę i > będzie po sprawie Po sprawie nie będzie, gdyż analityczka jest bardzo przywiązana do swoich przekonań ;-) Twój post zawierający słowa "udowodnij" "zła metoda" sugeruje, że - sorry - nie za bardzo się orientujesz w sprawie :) Chcę podkreślić na wstępie dwie rzeczy. Po pierwsze prawidłowe postępowanie przy rozcieńczaniu octu 10-procentowego podał gość portalu km. Obliczenia wykonuje się najprościej korzystając z ze schematu zwanego kwadratem stężeń lub metodą krzyżową. To zamyka kwestię rozcieńczania zawartą w pytaniu otwierającym wątek Po drugie - forum kuchnia nie jest przeznaczone do przedstawiania wykładów z zakresu chemii roztworów, przeliczania stężeń lub opracowywania wyników tudzież błędów. Ale - poproszony o zgłębienie tematu - odpowiem :-) 1. Przedstawiony przez analityczkę wynik 666.666 ml jest nieprawidłowy z punktu widzenia zasad opracowywania wyników. W naukach ścisłych i inżynierskich, w obliczeniach występują tzw. cyfry znaczące ( pl.wikipedia.org/wiki/Cyfry_znacz%C4%85ce ). Wynik obliczeń przedstawia się używając ściśle określonej liczby cyfr znaczących. Posługując się kalkulatorem (a jest to umiejętność często zwalniająca z myślenia) otrzymujemy jako wynik najczęściej ciąg cyfr, jednak tylko część z nich ma znaczenie fizyczne. Przepisywanie wyniku "jak leci" z kalkulatora jest typowe dla uczniów w szkole, czasem dla dorosłych, którzy nie uważali w szkole ;-) Liczba cyfr znaczących wyniku nie może być większa niż liczba cyfr znaczących w danych wyjściowych. Nie chciałbym się rozwodzić na ten temat, odsyłam do podręczników z ćwiczeń laboratoryjnych. Te zagadnienia są, a przynajmniej powinny być znane analityczce. W omawianym przypadku chodzi o ocet 10-procentowy i 6-procentowy. Nie mamy pewności, z jaką dokładnością został sporządzony roztwór 10-procentowy: 10.00000% czy 10.0% czy też 10%. W praktyce można przyjąć (nie znając normy producenta), że stężenie kwasu octowego wynosi 10% +/-1% (lub 0.1%). W najlepszym przypadku mamy do czynienia z wartościami zawierającymi dwie cyfry znaczące. Wynik obliczeń nie może więc zawierać 6 cyfr! Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, ile to jest 0.001 mililitra roztworu. Jedna kropla wody ma objętość 50 razy większą! Przy okazji: jak sobie wyobrażasz proponowane przez analityczkę dolanie 666.666 ml wody destylowanej? Czy twoim zdaniem była to praktyczna rada? Właściwy sposób postępowania? 2. Moja uwaga o "wewnętrznym niepokoju" przy patrzeniu na mililitry i procenty odnosiła się do pomieszania jednostek: Stężenie octu podawane jest w procentach wagowych. Do przeliczania gramów roztworu na mililitry należałoby znać gęstość roztworu. W praktyce kuchennej nie ma to znaczenia, jednakże w kontekście "superdokładnego" podejścia analityczki (666.666) jest to błąd. Kornel -- "Kornel: moje podróże" Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Ach, analityka! 24.10.08, 11:49 o masz.... Kornelu, oczywiście , że masz rację.... ale po co ten wywód???/ Chyba w kuchni często nie bywasz... Ktoś, kto w kuchni bywa, będzie wiedział, że to co napisała Analityczka i to co napisała Horpyna to w zasadzie - to samo.... Przecież kuchnia to nie laboratorium chemiczne ! W zasadzie, duża liczba osób posługuje sie miarką "na oko" Trochę więcej luzu zyczę zarówno Ciekawskiemu, jak i Tobie... Czy naprawdę "musicie umierać" w obronie swoich racji??? Odpuście... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Ach, analityka! 24.10.08, 12:44 momas napisała: > Kornelu, oczywiście , że masz rację.... ale po co ten wywód???/ > Chyba w kuchni często nie bywasz... Uprzejmie wyjaśniam, że o odpowiedź (mam na myśli powyższy wywód, jak to ładnie określiłaś) poprosiła mnie (równie ładnie) analityczka w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=86111626&a=86350719 - post z 23.10.08, 22:41 Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ocet 23.10.08, 14:14 zrob pol na pol 5% te 6% czy 5%, jaka duza roznica,zalezy od sliwek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: ocet IP: *.pnl.gov 23.10.08, 22:57 A tak z ciekawosci - to czy kiedys byly innne standardy procentarzu octu? Bo tez pamietam, ze jak szukalam przepisu na gruszki w occie to wszedzie byl 6% a w sklepach tylko 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ocet 24.10.08, 00:29 W czasach PRL=u ocet był w dwóch rozmiarach, 6% i 10% dlatego w niezbyt starych przepisach, z tamtych czasów używa się właśnie takiego stężenia octu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: ocet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 10:15 biały winny ma 6%, przynajmniej ten który mam w szafce. wychodzi drożej, ale smakowo na + Odpowiedz Link Zgłoś