Gość: Zocha IP: *.net.pl 21.10.03, 11:07 Chętnie poznam wasze gusty i upodobania kulinarne, co poprawia wam humor i jakiej potrawy chcielibyście jeszcze popróbować, proszę także o ciekawe przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_u Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 14:58 Ojej, to nie jest proste... Teraz najchetniej chyba bym zjadla paluszki fatimy... to mielona wolowina bardzo dobrze przyprawiona, zawinieta w delikatne cienkie arabskie ciasto, a do tego dwa rodzaje sosow do polewania paluszkow: harissa i jogurt z czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:02 a ja bym zjadla ozorki w sosie chrzanowym, takie cudownie mieciutkie....Chyba jutro zrobie;-) Poza ozorkami moje zdecydowanie ulubione potrawy to kuchnia wloska. Z poslkich lubie kotlety mielone z burakami na cieplo i piure;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:28 czy te ozorki to danie obiadowe? ciekawe jak się je robi i jakie dodatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:32 Kupujesz ozorki, wsadzasz do wody i gotujesz . Powiedzmy po 15 minutach wyjmujesz z wody, polewasz zimna woda i obierasz ze skory. Teraz wkladasz do wody wlasciwej, czyli z sola, pieprzem, lisciem laurowym, zielem angielskim i gotujesz dluuugo, by byly mieciutkie. MUSZA byc miekkie. To troche trwa. Gotowe wyjmujesz i kroisz w plastry. Sos chrzanowy to juz przepis znajdziesz w internecie. Ja robie na bazie sosu bialego Knorra, awiec nie poleca bo to gotowiec;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:37 a z czym się podaje: z chlebem na zimno czy z ziemniakami, a może jeszcze z czym innym np. z ryżem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:38 ozorki? Z czym sie chce. Ale najlepiej z ziemniakami. Ale przeciez wybor nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:41 co prawda to prawda, wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:56 najepiej jednak smakuja z piure. Plus ogorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 62.233.164.* 24.10.03, 12:20 polecam pierogi ruskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:25 te paluszki fatimy to musi być coś pysznego, będę wdzięczna za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 15:37 To nie jest proste, bo to nie ja gotuje, a na dodatek jestem z dala od domu i to na dlugo... :((( iem, ze do miesa dodaje sie, tak jak do ordynarnych (ale przeciez dobrych;)) kotletow mielonych: cebule krojona w kosteczke i bulke tarta. Ale takze odrobine harissy (to taki arabski sos z przetartych ostrych papryczek, oliwy i czosnku, do dostania w niektorych sklepach) oraz duzo ziarenek kolendry. Jezeli chodzi o ciasto, to nic nie poradze, musisz poszukac jakiegos przewodnika po kuchni arabskiej i poszukac. Bo je sie robi w jakis specyficzny sposob. Ale chyba mozna zastapic normalnym ciastem rozwalkowanym bardzo bardzo cieniutko na male okragle placuszki. I w nie sie zawija mieso, formujac w podluzne waleczki i wrzuca na gleboka wrzaca oliwe. A potem na talerz, i na tym talerzu najpierw cienka warstwe harissy (cienka, bo bardzo ostra), a potem grubsza jogurtu z czosnkiem (lagodzi ostry smak harissy). I sie wcina. Ojejej, dlaczego moge miec to dopiero za 3 miesiace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:40 dzięki, postaram się znaleźć ten przepis, brzmi niesamowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
uptowngirl Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 17:03 frytki a na deser sernik nowojorski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 18:08 jaki to sernik, czym sie różni od innych serników? Odpowiedz Link Zgłoś
uptowngirl Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:22 jadlam go Big Apple kiedys i w TGI recently -proponuje sie wybrac do wyzej wymienionych,gdzie masz blizej :-)i sprobowac.a potem sama zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.dialup.tiscali.it 22.10.03, 16:16 Czy on jest zrobiony z serka Philadelfia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.chello.pl 22.10.03, 16:25 To ciasto to niestety tzw. filo, nikt go juz sam nie robi, kupuje sie gotowe mrozone. Jest znacznie ciensze od fransuzkiego. Uzywaja go tez Grecy i Turcy. W Polsce nie widzialam. Jedno co Ci moge podpowiedziec to ze w tym przepisie nie ma bulki tartej (dodawanej do miesa) bo w kuchni arabskiej taki patent nie istnieje. Mieszanki przypraw sa rozne. Moze byc kolendra, moze byc troche cynamonu. Mozna wrzucic posiekana natke lub zielona kolendre i obowiazkowo cenulke jak pisala j_u. Takie mieso podsmaza sie rozgniatajac widelcem zeby nie bylo grudek a potem zawija sie w ciasto (roluje sie w male cygara) i albo smazy w glebokim oleju albo smaruje oliwa i piecze w piekarniku. Troche roboty ale warto. Tez je lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:13 pieczony losos z sosem jogurtowym a na deser salatka owocowa Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:26 Cukinia w sosie śmietanowym i ciasto czekoladowe bez mąki (przepis z tego forum) - bardzo szybkie i bardzo łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 01:43 flynn - daj przepis na cukinię plisssss :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_s Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 15:30 Flynn, jaki to wątek (ciasto czekoladowe)? Powiedz proszę i dziękuję też. magda Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 23.10.03, 21:36 tak, z września zeszłego roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 217.11.133.* 22.10.03, 10:17 A ja zjadłbym normalne śniadanie, bo głodny siedzę. :( Twoje pytanie pobudza wyobraźnię nie wiedziałbym co wybrać - dobrze zrobione śledzie w oliwie, zrazy wołowe, tatara, ktoś tu pisał o ozorkach... mmmmm aż się ciemno robi przed oczami. Chyba jednak zostaniemy przy bułce pomidorowej (pycha!!! z suszonymi pomidorami) i jakimś serze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 22.10.03, 12:46 a te zrazy wołowe jak zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 217.11.133.* 22.10.03, 13:17 Moje zrazy są śląskie, czyli jak mówi się gdzie indziej - rolady zawijane. Jak mi się nie spieszy, to marynuję mięso w zalewie octowej z cebulą, a jak nie, to nie. A potem normalnie - w rozbite kawałki mięsa zawijam ogórek kiszony, plaster boczku, cebulę, skórkę chleba, posypuję pieprzem; opieczone na tłuszczu wkładam do szybkowara na 50 min. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
michalek13 Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 13:39 Zocha niech pyta,niech pyta,bo później nic nie będzie umiała Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 23.10.03, 21:32 przepraszam, że dopiero teraz. cukinię kroję w dość cienkie plasterki i podsmażam na oliwie z oliwek z czosnkiem i oregano, dodaję filiżankę słodkiej śmietanki 12 lub 18 procentowej (jak najmniej tych procentów) z rozbełtanym jednym żółtkiem i wystarczy tylko podgrzać, ale nie może się zagotować. pyszny sos do grubych wstążek. ciasto czekoladowe bez mąki 20 dag masła, 20 dag gorzkiej czekolady (Wawel 90% jest świetny), 20 dag cukru, 3 duże jajka. czekoladę roztopić z masłem (mikrofala świetnie się sprawdza - najpierw podtopić czekoladę, a potem dodać masło), dodać rozbełtane jajka do masy i cukier, wymieszać mikserem, żeby dodać trochę powietrza i wlać do tortownicy - ja wykładam papierem do pieczenia i niczym nie smaruję już. piec w temperaturze 160 stopni ok. 40-45 minut - trzeba uważać, nie może się spiec, ma być takie lepkie, ale nie płynne w środku. ja do ciasta dodaję jeszcze jakiś alkohol - rum lub brandy, w oryginalnym przepisie było jeszcze 20 dag posiekanych migdałów. i ponieważ potrzeba jest matką wynalazków, teraz będę je piec w foremkach do creme brulee lub w formie do muffinek - sprawdzają się doskonale i ładnie to wygląda, bo jest to właściwie taki deser, a nie ciasto - ale jest pyszne - tu jednak nie jestem obiektywna, ponieważ jestem bardzo uzależniona od czekolady. najlepiej jeść jeszcze ciepłe, ale na zimno też jest pycha. Smacznego, Flynn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.dialup.tiscali.it 24.10.03, 10:26 Ja podsmazam cukinie z czosnkiem, dorzucam ugotowany makaron, posypuje startym serem i natka pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werty Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 62.233.164.* 24.10.03, 12:32 może dla odmiany kotlety mielone z ugotowanych na twardo jajek. rozgniatamy je widelcem i optaczamy tak jak zwykłe kotlety. a i proponuje dodać trochę szczypiorku, smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś