Dodaj do ulubionych

Twoja ulubiona potrawa

IP: *.net.pl 21.10.03, 11:07
Chętnie poznam wasze gusty i upodobania kulinarne, co poprawia wam humor i
jakiej potrawy chcielibyście jeszcze popróbować, proszę także o ciekawe
przepisy.
Obserwuj wątek
    • j_u Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 14:58
      Ojej, to nie jest proste...
      Teraz najchetniej chyba bym zjadla paluszki fatimy... to mielona wolowina
      bardzo dobrze przyprawiona, zawinieta w delikatne cienkie arabskie ciasto, a do
      tego dwa rodzaje sosow do polewania paluszkow: harissa i jogurt z czosnkiem.
      • Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:02
        a ja bym zjadla ozorki w sosie chrzanowym, takie cudownie mieciutkie....Chyba
        jutro zrobie;-) Poza ozorkami moje zdecydowanie ulubione potrawy to kuchnia
        wloska. Z poslkich lubie kotlety mielone z burakami na cieplo i piure;-)
        • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:28
          czy te ozorki to danie obiadowe? ciekawe jak się je robi i jakie dodatki?
          • Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:32
            Kupujesz ozorki, wsadzasz do wody i gotujesz . Powiedzmy po 15 minutach
            wyjmujesz z wody, polewasz zimna woda i obierasz ze skory. Teraz wkladasz do
            wody wlasciwej, czyli z sola, pieprzem, lisciem laurowym, zielem angielskim i
            gotujesz dluuugo, by byly mieciutkie. MUSZA byc miekkie. To troche trwa.
            Gotowe wyjmujesz i kroisz w plastry. Sos chrzanowy to juz przepis znajdziesz w
            internecie. Ja robie na bazie sosu bialego Knorra, awiec nie poleca bo to
            gotowiec;-)
            • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:37
              a z czym się podaje: z chlebem na zimno czy z ziemniakami, a może jeszcze z
              czym innym np. z ryżem?
              • Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:38
                ozorki? Z czym sie chce. Ale najlepiej z ziemniakami. Ale przeciez wybor
                nalezy do Ciebie.
                • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:41
                  co prawda to prawda, wielkie dzięki
                  • Gość: kaska Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:56
                    najepiej jednak smakuja z piure. Plus ogorek.
                    • Gość: werty Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 62.233.164.* 24.10.03, 12:20
                      polecam pierogi ruskie:)
      • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:25
        te paluszki fatimy to musi być coś pysznego, będę wdzięczna za przepis
        • j_u Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 15:37
          To nie jest proste, bo to nie ja gotuje, a na dodatek jestem z dala od domu i
          to na dlugo... :(((
          iem, ze do miesa dodaje sie, tak jak do ordynarnych (ale przeciez dobrych;))
          kotletow mielonych: cebule krojona w kosteczke i bulke tarta. Ale takze
          odrobine harissy (to taki arabski sos z przetartych ostrych papryczek, oliwy i
          czosnku, do dostania w niektorych sklepach) oraz duzo ziarenek kolendry. Jezeli
          chodzi o ciasto, to nic nie poradze, musisz poszukac jakiegos przewodnika po
          kuchni arabskiej i poszukac. Bo je sie robi w jakis specyficzny sposob. Ale
          chyba mozna zastapic normalnym ciastem rozwalkowanym bardzo bardzo cieniutko na
          male okragle placuszki. I w nie sie zawija mieso, formujac w podluzne waleczki
          i wrzuca na gleboka wrzaca oliwe. A potem na talerz, i na tym talerzu najpierw
          cienka warstwe harissy (cienka, bo bardzo ostra), a potem grubsza jogurtu z
          czosnkiem (lagodzi ostry smak harissy). I sie wcina.
          Ojejej, dlaczego moge miec to dopiero za 3 miesiace...
          • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 15:40
            dzięki, postaram się znaleźć ten przepis, brzmi niesamowicie.
            • uptowngirl Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 17:03
              frytki a na deser sernik nowojorski.
              • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 21.10.03, 18:08
                jaki to sernik, czym sie różni od innych serników?
                • uptowngirl Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:22
                  jadlam go Big Apple kiedys i w TGI recently -proponuje sie wybrac do wyzej
                  wymienionych,gdzie masz blizej :-)i sprobowac.a potem sama zobaczysz.
                  • Gość: Linn Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.dialup.tiscali.it 22.10.03, 16:16
                    Czy on jest zrobiony z serka Philadelfia?
          • Gość: Miszka Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.chello.pl 22.10.03, 16:25
            To ciasto to niestety tzw. filo, nikt go juz sam nie robi, kupuje sie gotowe
            mrozone. Jest znacznie ciensze od fransuzkiego. Uzywaja go tez Grecy i Turcy. W
            Polsce nie widzialam.
            Jedno co Ci moge podpowiedziec to ze w tym przepisie nie ma bulki tartej
            (dodawanej do miesa) bo w kuchni arabskiej taki patent nie istnieje. Mieszanki
            przypraw sa rozne. Moze byc kolendra, moze byc troche cynamonu. Mozna wrzucic
            posiekana natke lub zielona kolendre i obowiazkowo cenulke jak pisala j_u.
            Takie mieso podsmaza sie rozgniatajac widelcem zeby nie bylo grudek a potem
            zawija sie w ciasto (roluje sie w male cygara) i albo smazy w glebokim oleju
            albo smaruje oliwa i piecze w piekarniku. Troche roboty ale warto. Tez je lubie.
    • roseanne Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:13
      pieczony losos z sosem jogurtowym
      a na deser salatka owocowa
      • flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 21.10.03, 19:26
        Cukinia w sosie śmietanowym i ciasto czekoladowe bez mąki (przepis z tego
        forum) - bardzo szybkie i bardzo łatwe.
        • segovia Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 01:43
          flynn - daj przepis na cukinię plisssss :)
        • magdalena_s Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 15:30
          Flynn, jaki to wątek (ciasto czekoladowe)? Powiedz proszę i dziękuję też.
          magda
          • flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 23.10.03, 21:36
            tak, z września zeszłego roku:)
    • Gość: bruno Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 217.11.133.* 22.10.03, 10:17
      A ja zjadłbym normalne śniadanie, bo głodny siedzę. :(
      Twoje pytanie pobudza wyobraźnię nie wiedziałbym co wybrać - dobrze zrobione
      śledzie w oliwie, zrazy wołowe, tatara, ktoś tu pisał o ozorkach... mmmmm aż
      się ciemno robi przed oczami.
      Chyba jednak zostaniemy przy bułce pomidorowej (pycha!!! z suszonymi
      pomidorami) i jakimś serze.
      • Gość: Zocha Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.net.pl 22.10.03, 12:46
        a te zrazy wołowe jak zrobić?
        • Gość: bruno Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 217.11.133.* 22.10.03, 13:17
          Moje zrazy są śląskie, czyli jak mówi się gdzie indziej - rolady zawijane.
          Jak mi się nie spieszy, to marynuję mięso w zalewie octowej z cebulą, a jak
          nie, to nie. A potem normalnie - w rozbite kawałki mięsa zawijam ogórek
          kiszony, plaster boczku, cebulę, skórkę chleba, posypuję pieprzem; opieczone na
          tłuszczu wkładam do szybkowara na 50 min. I już.
    • michalek13 Re: Twoja ulubiona potrawa 22.10.03, 13:39
      Zocha niech pyta,niech pyta,bo później nic nie będzie umiała
      • flynn Re: Twoja ulubiona potrawa 23.10.03, 21:32
        przepraszam, że dopiero teraz. cukinię kroję w dość cienkie plasterki i
        podsmażam na oliwie z oliwek z czosnkiem i oregano, dodaję filiżankę słodkiej
        śmietanki 12 lub 18 procentowej (jak najmniej tych procentów) z rozbełtanym
        jednym żółtkiem i wystarczy tylko podgrzać, ale nie może się zagotować. pyszny
        sos do grubych wstążek.
        ciasto czekoladowe bez mąki
        20 dag masła, 20 dag gorzkiej czekolady (Wawel 90% jest świetny), 20 dag
        cukru, 3 duże jajka.
        czekoladę roztopić z masłem (mikrofala świetnie się sprawdza - najpierw
        podtopić czekoladę, a potem dodać masło), dodać rozbełtane jajka do masy i
        cukier, wymieszać mikserem, żeby dodać trochę powietrza i wlać do tortownicy -
        ja wykładam papierem do pieczenia i niczym nie smaruję już. piec w
        temperaturze 160 stopni ok. 40-45 minut - trzeba uważać, nie może się spiec,
        ma być takie lepkie, ale nie płynne w środku. ja do ciasta dodaję jeszcze
        jakiś alkohol - rum lub brandy, w oryginalnym przepisie było jeszcze 20 dag
        posiekanych migdałów. i ponieważ potrzeba jest matką wynalazków, teraz będę je
        piec w foremkach do creme brulee lub w formie do muffinek - sprawdzają się
        doskonale i ładnie to wygląda, bo jest to właściwie taki deser, a nie ciasto -
        ale jest pyszne - tu jednak nie jestem obiektywna, ponieważ jestem bardzo
        uzależniona od czekolady. najlepiej jeść jeszcze ciepłe, ale na zimno też jest
        pycha.
        Smacznego, Flynn
        • Gość: Linn Re: Twoja ulubiona potrawa IP: *.dialup.tiscali.it 24.10.03, 10:26
          Ja podsmazam cukinie z czosnkiem, dorzucam ugotowany makaron, posypuje startym
          serem i natka pietruszki.
    • Gość: werty Re: Twoja ulubiona potrawa IP: 62.233.164.* 24.10.03, 12:32
      może dla odmiany kotlety mielone z ugotowanych na twardo jajek. rozgniatamy je
      widelcem i optaczamy tak jak zwykłe kotlety. a i proponuje dodać trochę
      szczypiorku, smacznego:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka