joa66 11.11.08, 18:57 Jaką śmietaną w Irlandii zastąpić polskie: -śmietanę 12% (np. do zup) -śmietanę 36% (do ubijania) -słodką śmietankę np. do kawy Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 19:24 Śmietana idzie od najchudszej do najtłustszej tak: Soured cream Single cream Whipping cream Double cream Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 19:35 Dzięki. Odpowiedź na 36% w sumie mam, sama nazwa wskazuje, ale szczerze mówiąc w dalszym ciągu mam wątpliwości, którą kupić do zupy, a której dodac do kawy. Nasza śmietana 12% i 18% jest lekko kwaśna, smietanka do kawy raczej mdła.... czyli co..do zupy sour cream? a single/double cream są neutralne czy tez lekko kwaśne? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 19:41 No ja bym dodała do zupy soured cream, gdybym w ogóle miała to w zwyczaju ;-) Bardzo rzadko zabielam zupy. Na bazie single cream robię sosy. Double nie używam w ogóle. Single cream jest raczej neutralna, ale wciąż w miarę cienka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 19:44 jeszcze raz dzieki. Jak jeszcze mi powiesz która do kawy to Cię wirtualnie ozłocę:) ps. przyszła kryska na matyska - po latach goszczenia w domach tubylców, muszę im sama coś ugotować, a gotować potrafię tylko w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 20:39 Ja wprawdzie sekcja brytyjska i kawy nie pije, ale jak pracowalam w knajpie, to do kawy mielismy mleko lub double cream. Cholerstwo tluste, ale podobno z kawa dobrze smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: śmietana - Irlandia IP: *.canam.com 11.11.08, 20:36 To 'soured czy sour'? SOUR cream zawiera duzo do b. duzo tluszczu, ma gesta konzystencje. Odpowiednikiem jest 'creme fraiche'. Osobiscie do kawy dodaje 'half & half'. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 20:50 Soured. Tak przynajmniej stoi na kubkach w moim sklepie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: śmietana - Irlandia IP: *.canam.com 11.11.08, 20:54 OK, to w takim razie pewnie chodzi o inny produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 21:16 chyba skonczy się tak, że kupię po opakowaniu każdej i będę próbować:) Dzięki za wszystkie wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 21:20 Soured to raczej kwasna jest. Za to single i double sa slodkie. No a whipping to do ubijania. Ja gotowania uzywam single, rowniez do zup, bo rzadziej sie warzy niz kwasna i nam w smaku odpowiada. Kwasna tylko do ciast jesli przepis wymaga, albo jako dip do pieczonych ziemniakow. Double daje do sosow smietanowych, ale ciezka jest, wiec baardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: śmietana - Irlandia 11.11.08, 21:29 Do gotowania idealna jest creme fraiche, do ochlodzonej malej ilosci zupy domieszac zadana ilosc creme fraiche, mozna dodac mala ilosc soli do smietany zeby nie sciela sie , ale na ogol jest ok. Do bardzo lagodnych w smaku zup zabielanych ,mysle troszke single cream zrobi trick. Kawe pije niestety z coffee mate ( proszek), ponoc niezbyt zdrowy (?), ale za to smak wspanialy. Odpowiedz Link Zgłoś
end.of.world11 Re: śmietana - Irlandia 15.11.08, 21:13 ja do kawy używam zwykłej śmietanki do kawy właśnie- w identycznych jak w Polsce malutkich jednorazowych kubełeczkach lub mleko skondensowane (ale tylko to, na którym jest zdjęcie 'pływającego' mleka) do zup, sosów tylko jogurt naturalny, do dipów Greek Style- jest gęściejszy niż zwykły naturalny a śmietanę okazjonalnie tylko, czasem do ciast ubijam- tą, na której napisane jest 'whipped' :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: śmietana - Irlandia 16.11.08, 14:52 No ja właśnie też zdecydowanie w tę stronę gotuję: jeśli tylko można, to użyję jogurtu zamiast śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś