Dodaj do ulubionych

ogórkowa? proszę...

IP: *.neonet.gliwice.pl / 62.111.206.* 29.10.03, 10:31
Witam

Szukam i szukam i nie potrafię znaleźć przepisu na ogórkową.
Proszę, jak ktoś pamięta, o link, albo jeszcze lepiej o prosty przepis na
pyszną zupkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Brookie Re: ogórkowa? proszę... IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 29.10.03, 11:10
      Bardza lubie ogorkowa. Do garnka wrzucam udko lub skrzydelka kurczaka i
      zalewam woda. Kiedy sie zagotuje wrzucam marchewke i pietruszke oraz ziemniaki.
      Po chwili rosolki w kostce i wegete. Kiedy warzywa sa miekkie dodaje starte na
      grubych oczkach kwaszone ogorki i troche kwasu. Zabielam smietana i dodaje
      koperek. Calosc zajmuje mi pol godziny.
    • default Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 11:14
      Gotujesz wywar z włoszczyzny i jakiegoś ochłapka, albo z samej włoszczyzny,
      odcedzasz, dodajesz ziemniaki pokrojone w kostkę (albo nie, jeśli ma być
      czysta), kiedy ziemniaki miękkie, wrzucasz utarte na drobnej tarce kiszone
      ogórki w ilości takiej, jak sobie życzysz (bardziej lub mniej kwaśna), gotujesz
      jeszcze parę minut, dorzucasz pokrojoną drobno włoszczyznę, doprawiasz śmietaną.
      Wersja druga uproszczona - gotujesz mrożonkę pt. włoszczyzna pokrojona w paski
      + ziemniaki (albo nie) + kostka bulionowa, dalej j.w.
      Ja wolę z ziemniakami, ale możesz dać jakieś drobne kluski (np. gwiazdki) albo
      ryż. le[iej ugotować osobno i pomieszć na talerzu, żeby się nie rozciapały w
      zupie.
    • Gość: bruno trzecia wersja IP: 217.11.133.* 29.10.03, 11:23
      Ogórkowa na szybko. Niedawno ktoś poddał mnie surowej krytyce, że do zup nie
      dodaję włoszczyzny. No dobra, niech będą jakieś jarzyny na których ugotuj
      bulion :) ja do tego używam suszonych warzyw, które potem starannie odcedzam.
      Obrane ze skórki (ważne! bo łupinki wchodzą między zęby) starte kiszone ogórki
      przesmażam krótko na solidnej łyżce masła i wsypuję do bulionu, doprawiam solą
      pieprzem i kwaskiem ogórkowym. Można zaciągnąć śmietaną, jeśli się chce.
      I na to lane kluski.
      • Gość: dzidecka Re: trzecia wersja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:38
        Robie wywar z włoszczyzny, skrzydełek z kurczaka i jednego żeberka. Dodaje
        jedna kostke bulionu. Wazywa ugotowane tre na tarce o grubych oczkach i
        wrzucam spowrotem. Wrzucam kupne strate ogórki kiszone (daje dwie paczki bo
        lubie duzo :). Zagęszczam dwiema łyżkami mąki i na końcu śmietana. No i
        doprawiam :)

Smacznego
      • Gość: bruno Re: trzecia wersja IP: 217.11.133.* 29.10.03, 12:01
        Nie napisałem o koperku. Trochę się przyda sypnąć.
    • saiss Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 11:46
      Rany boskie, przerazaja mnie wszystkie przeczytane tu przepisy :)
      Ja gotiuje wywar (mam zawsze mrozony), ostatecznie kostke, na tym wywarze-
      ziemniaczki pokrojone w kostke, do tego ogorki bez skory, POKROJONE W KOSTKE
      (bez uzycia zadnej tarki.Tartych nie lubie bo sie robi papka a nie zupa i
      wogole nie czuc ani, ze sie gryzie, ani, ze ogorki), czosnek, taki z ogorkow-
      kiszony, posiekany jak najdrobniej i "odogorkowy" chrzan, rowniez
      posiekany.Zahgotowuje, dodaje smietanke z maka, wylaczam gaz, a na talerzach-
      duzo koperku.Mmmmmmm...
      Pozdrawiam!
      • Gość: PCh Re: ogórkowa? proszę... IP: 195.94.220.* 29.10.03, 11:52
        Prawie dobrze. Najlepiej ze wszystkich ale jest jedno ale: Ogórki należy obrać
        i pokroić w kostkę. To co wyleci (sos) zachować. Pokrojone w kostkę ogórki
        dusić na maśle do miękkości ale nie rozgotować. Dusić też skórę. Na koniec do
        gotowej zupy wlać sos, wrzucić duszone ogórki i zlać esencję z duszonej skóry.
        Zabielić śmietaną z mąką.
        • quba Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 12:02
          Gość portalu: PCh napisał(a):

> Prawie dobrze. Najlepiej ze wszystkich ale jest jedno ale: Ogórki należy
          obrać
          > i pokroić w kostkę. To co wyleci (sos) zachować. Pokrojone w kostkę ogórki
          > dusić na maśle do miękkości ale nie rozgotować. Dusić też skórę. Na koniec do
          > gotowej zupy wlać sos, wrzucić duszone ogórki i zlać esencję z duszonej
          skóry.
          > Zabielić śmietaną z mąką.

a ja nie podsmazam ogorkow
          kiedys za rada kogos z forum podsmazylam
          w calym domu smierdzialo brudnymi skarpetami
          a swoja droga czy to tak trudno samemu wymyslic przepis na zupe ogorkowa?
          pozdrowka
          • Gość: PCh Re: ogórkowa? proszę... IP: 195.94.220.* 29.10.03, 13:30
            Nie podsmażać tylko dusić. Jak ogórki suche to dolać wody.
            • aniel zupa-krem prosze bardzo 30.10.03, 16:42
              w bulionie ugotowac ziemniaki i inne warzywka(wedle uznania choc nie
              koniecznie. wrzucic pokrojone ogorki i calosc zmiksowac. gdy za malo kwasne
              dodac kwasu z ogorkow. na koniec wlac śmietane i doprawic pieprzem. fajnie
              pasuje swiezy koperek.
              podawac z grzaneczkami z chleba

jest to fajny przepis gdy zostalo nam malo ogorkow,bo zupa na samym kwasie tez
              jest dobra
              ps.zupe ta bardzo lubia dzieci
      • Gość: Fly Re: ogórkowa? proszę... IP: 156.24.231.* 29.10.03, 12:00
        podstawa zupy - jak wszystkie powyzej - natomiast dla "oka" i ozdoby, zeby zupa
        ciekawsza byla - do startych ogorkow lub do pokrojonych w kostke dodaje rowniez
        jednego ogorka pokrojonego w plasterki, zeby bylo fajniej...inaczej niz zwykle -
        no i duuuzo swiezej zieleninki - koperku i troche natki z pietruszki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka