Gość: sara IP: *.neonet.gliwice.pl / 62.111.206.* 29.10.03, 10:31 Witam Szukam i szukam i nie potrafię znaleźć przepisu na ogórkową. Proszę, jak ktoś pamięta, o link, albo jeszcze lepiej o prosty przepis na pyszną zupkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Brookie Re: ogórkowa? proszę... IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 29.10.03, 11:10 Bardza lubie ogorkowa. Do garnka wrzucam udko lub skrzydelka kurczaka i zalewam woda. Kiedy sie zagotuje wrzucam marchewke i pietruszke oraz ziemniaki. Po chwili rosolki w kostce i wegete. Kiedy warzywa sa miekkie dodaje starte na grubych oczkach kwaszone ogorki i troche kwasu. Zabielam smietana i dodaje koperek. Calosc zajmuje mi pol godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 11:14 Gotujesz wywar z włoszczyzny i jakiegoś ochłapka, albo z samej włoszczyzny, odcedzasz, dodajesz ziemniaki pokrojone w kostkę (albo nie, jeśli ma być czysta), kiedy ziemniaki miękkie, wrzucasz utarte na drobnej tarce kiszone ogórki w ilości takiej, jak sobie życzysz (bardziej lub mniej kwaśna), gotujesz jeszcze parę minut, dorzucasz pokrojoną drobno włoszczyznę, doprawiasz śmietaną. Wersja druga uproszczona - gotujesz mrożonkę pt. włoszczyzna pokrojona w paski + ziemniaki (albo nie) + kostka bulionowa, dalej j.w. Ja wolę z ziemniakami, ale możesz dać jakieś drobne kluski (np. gwiazdki) albo ryż. le[iej ugotować osobno i pomieszć na talerzu, żeby się nie rozciapały w zupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno trzecia wersja IP: 217.11.133.* 29.10.03, 11:23 Ogórkowa na szybko. Niedawno ktoś poddał mnie surowej krytyce, że do zup nie dodaję włoszczyzny. No dobra, niech będą jakieś jarzyny na których ugotuj bulion :) ja do tego używam suszonych warzyw, które potem starannie odcedzam. Obrane ze skórki (ważne! bo łupinki wchodzą między zęby) starte kiszone ogórki przesmażam krótko na solidnej łyżce masła i wsypuję do bulionu, doprawiam solą pieprzem i kwaskiem ogórkowym. Można zaciągnąć śmietaną, jeśli się chce. I na to lane kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidecka Re: trzecia wersja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:38 Robie wywar z włoszczyzny, skrzydełek z kurczaka i jednego żeberka. Dodaje jedna kostke bulionu. Wazywa ugotowane tre na tarce o grubych oczkach i wrzucam spowrotem. Wrzucam kupne strate ogórki kiszone (daje dwie paczki bo lubie duzo :). Zagęszczam dwiema łyżkami mąki i na końcu śmietana. No i doprawiam :) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: trzecia wersja IP: 217.11.133.* 29.10.03, 12:01 Nie napisałem o koperku. Trochę się przyda sypnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 11:46 Rany boskie, przerazaja mnie wszystkie przeczytane tu przepisy :) Ja gotiuje wywar (mam zawsze mrozony), ostatecznie kostke, na tym wywarze- ziemniaczki pokrojone w kostke, do tego ogorki bez skory, POKROJONE W KOSTKE (bez uzycia zadnej tarki.Tartych nie lubie bo sie robi papka a nie zupa i wogole nie czuc ani, ze sie gryzie, ani, ze ogorki), czosnek, taki z ogorkow- kiszony, posiekany jak najdrobniej i "odogorkowy" chrzan, rowniez posiekany.Zahgotowuje, dodaje smietanke z maka, wylaczam gaz, a na talerzach- duzo koperku.Mmmmmmm... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: ogórkowa? proszę... IP: 195.94.220.* 29.10.03, 11:52 Prawie dobrze. Najlepiej ze wszystkich ale jest jedno ale: Ogórki należy obrać i pokroić w kostkę. To co wyleci (sos) zachować. Pokrojone w kostkę ogórki dusić na maśle do miękkości ale nie rozgotować. Dusić też skórę. Na koniec do gotowej zupy wlać sos, wrzucić duszone ogórki i zlać esencję z duszonej skóry. Zabielić śmietaną z mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: ogórkowa? proszę... 29.10.03, 12:02 Gość portalu: PCh napisał(a): > Prawie dobrze. Najlepiej ze wszystkich ale jest jedno ale: Ogórki należy obrać > i pokroić w kostkę. To co wyleci (sos) zachować. Pokrojone w kostkę ogórki > dusić na maśle do miękkości ale nie rozgotować. Dusić też skórę. Na koniec do > gotowej zupy wlać sos, wrzucić duszone ogórki i zlać esencję z duszonej skóry. > Zabielić śmietaną z mąką. a ja nie podsmazam ogorkow kiedys za rada kogos z forum podsmazylam w calym domu smierdzialo brudnymi skarpetami a swoja droga czy to tak trudno samemu wymyslic przepis na zupe ogorkowa? pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: ogórkowa? proszę... IP: 195.94.220.* 29.10.03, 13:30 Nie podsmażać tylko dusić. Jak ogórki suche to dolać wody. Odpowiedz Link Zgłoś
aniel zupa-krem prosze bardzo 30.10.03, 16:42 w bulionie ugotowac ziemniaki i inne warzywka(wedle uznania choc nie koniecznie. wrzucic pokrojone ogorki i calosc zmiksowac. gdy za malo kwasne dodac kwasu z ogorkow. na koniec wlac śmietane i doprawic pieprzem. fajnie pasuje swiezy koperek. podawac z grzaneczkami z chleba jest to fajny przepis gdy zostalo nam malo ogorkow,bo zupa na samym kwasie tez jest dobra ps.zupe ta bardzo lubia dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: ogórkowa? proszę... IP: 156.24.231.* 29.10.03, 12:00 podstawa zupy - jak wszystkie powyzej - natomiast dla "oka" i ozdoby, zeby zupa ciekawsza byla - do startych ogorkow lub do pokrojonych w kostke dodaje rowniez jednego ogorka pokrojonego w plasterki, zeby bylo fajniej...inaczej niz zwykle - no i duuuzo swiezej zieleninki - koperku i troche natki z pietruszki... Odpowiedz Link Zgłoś