ampolion 21.12.08, 22:12 Jakie alkohole można uznać za trdycyjnie swiąteczne? Czy także wigilijne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobralus Re: Swiąteczne alkohole 21.12.08, 22:24 tradycyjnie polskie to gorzała przede wszystkim, Trzej Królowie przyniesli Jezuskowi w darze o ile się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m tzn mirre, kadzidlo, zloto i pol litra? :D n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 23:06 Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: tzn mirre, kadzidlo, zloto i pol litra? :D n/ 21.12.08, 23:15 co najmniej pół i to na łebka - oczywiście, żeby tradycji stało się za dość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie slyszalas? IP: *.unitymediagroup.de 21.12.08, 23:28 Gestern habe ich das Christkind gesehen, es kam aus der Kneipe und konnte kaum stehen. Heute habe ich es wieder getroffen und stellt euch vor, es war noch immer besoffen... Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 00:11 Wóda to jest tradycja komuny chyba... :] Tradycyjnie polskie jest wino. Przynajmniej historycznie patrząc.. U mnie też będzie - biała cava na 100%, jeszcze tylko nie jestem pewna czy Cristal semi seco, Torres Vina Esmeralda, typowy Freixenet Mederano Blanc czy cuś innego... Jak się nie zdecyduję, to kupię i Esmeraldę, i Freixenet'a i będzie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
k0m0r Re: Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 00:25 keltoi napisała: > Wóda to jest tradycja komuny chyba... :] > > Tradycyjnie polskie jest wino. Przynajmniej historycznie patrząc.. No akurat nie, aż tak historycznie patrząc to tradycyjnie polskie jest jednak piwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Re: Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 00:34 k0m0r napisał: > No akurat nie, aż tak historycznie patrząc to tradycyjnie polskie jest jednak > piwo :) Jak się ostatnio informowałam, na wigilii u szlachty nie piło się w ogóle, a dopiero w pierwsze święto piło się wino. O wódzie nic nie słyszałam; o piwe o tyle, że podawano je grzane, z miodem, po powrocie ze świątecznych przejażdżek i w ogóle wybywań, jeśli się towarzystwu zachciało... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 17:37 Piwo grzało się w twarogiem, przynajmniej Mickiewicz o tym wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 19:56 k0m0r napisał: > keltoi napisała: > > > Wóda to jest tradycja komuny chyba... :] > > > > Tradycyjnie polskie jest wino. Przynajmniej historycznie patrząc.. > > No akurat nie, aż tak historycznie patrząc to tradycyjnie polskie jest jednak > piwo :) a mnie się wydaje, że najbardziej tradycyjny, to jest miód pitny :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Pierdu, pierdu, ja się zdrzemnę. 22.12.08, 19:17 > Tradycyjnie polskie jest wino. Przynajmniej historycznie patrząc.. Czegój??? Gdzie ci wino, jak? Mołdawskie i węgierskie przyszły w jakimś XV czy XVI wieku, używane z rzadka przez średnią szlachtę i nieco częściej przez arystokrację. Tradycyjnymi polskimi napitkami były od zawsze piwa i miody, a później i gorzała. Wina tradycyjne polskie? Dobre sobie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Swiąteczne alkohole 21.12.08, 23:45 U mnie w rodzinie i u mojego męża w Wigilię nie pije się alkoholu. W Święta wino, drinki, raczej bez czystej wódki i piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
k0m0r Re: Swiąteczne alkohole 21.12.08, 23:55 ampolion napisał: > Jakie alkohole można uznać za trdycyjnie swiąteczne? > Czy także wigilijne? Hmmm... w Polsce to - nie wdając się w dyskusję, czy to dobrze czy źle - ale mimo wszystko po prostu czysta wódka :) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Swiąteczne alkohole 22.12.08, 00:29 Na Wigilii zgodnie z tradycją się nie pije alkoholu. Jeśli jednak ktos przestrzega tradycji połowicznie(czyli ma cieżkostrawne kapusty, śledzie, grzyby) to pewnie na trawienie nada sie wódka. Wedle tradycji wspomaga trawienie kompot z suszonych owoców. Co do tradycyjnych dań światecznych to znów czysta wódka pasuje(ale czysta, a nie mieszanina i drinki). U mnie będzie czerwone wytrawne wino(w Świeta, ale nie na Wigilie, bo wtedy tylko kompot z suszu:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Swiąteczne alkohole 22.12.08, 00:43 A może ktos wymysli cos podchodzącego, powiedzmy szopówkę albo żłobówkę? A może żywicówkę, tak pod żywiczną choinkę... Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Swiąteczne alkohole 22.12.08, 18:40 W dawnej Polsce to jednak miody pitne i piwo, wino jako importowane i drobie raczej tylko na dworach magnaterii i bardzo odświętnie bogatej szlachty. Lud prosty pił piwo, okowita rozpowszechniła się nieco później. Teraz króluje chyba czysta i jeśli pita sensownie, to cóż w tym złego. Anglik czy szkot nie wstydzi się, że pije łyskacza, a u nas picie wódki uważane jest, jak mi się wydaje, za wstydliwe.Śmieszne mi się wydaje silenie się na picie wina, nawet jak nam nie podchodzi i tak naprawdę nie potrafimy odróżnić sikacza od przyzwoitego trunku, ale tak wypada.Oczywiście mnóstwo ludzi i u nas lubi wina i zna się na nich, ale większość jednak ( do której i ja się zaliczam ) po dobrym obiedzie woli na stole zobaczyć oszroniona karafeczkę czystej niż butelkę wina.I dobrze, należymy do strefy północnej, wódczanej i jeśli tylko nie uskuteczniamy pijaństwa to NA ZDROWIE. Odpowiedz Link Zgłoś