Dodaj do ulubionych

czy herbata bez cukru jest zdrowsza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 16:21
zapomnialem dzis kupic cukier i juz drugi dzien pije herbate bez cukru (pewnie zaraz sie zaczne przyzwyczajac), stad wlasnie teraz podczas picia takiej gorzkiej herbaty naszlo mnie pytania, czy cukier jest zdrowy czy niezdrowy (a teraz mam duzo slodyczy wiec w herbacie faktycznie moge sobie darowac).
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 16:32
      Cukier jest, niestety, okropnie niezdrowy, więc na zdrowie Ci
      wyjdzie, jeśli zapomnisz go kupić jeszcze raz:)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 17:08
      no przecież nie od dziś wiadomo, że cukier to biała śmierć
      • Gość: x biala smierc to nie cukier tylko heroina;D IP: *.unitymediagroup.de 29.12.08, 19:43
    • gabrielafrancuz Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 17:18
      Moim zdaniem słodzenie dobrej herbacie jest niepotrzebne, a wręcz zabija jej
      smak. Poza tym przy każdej diecie niskokalorycznej słodzenie herbaty jest
      niepotrzebnym i niezauważalnym, nawet przy, załóżmy 5 herbatach dziennie,
      dowalaniem sobie kalorii.
    • dragon_fruit Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 18:32
      odzwyczaj się, a z cukrem przestanie Ci smakować
      ja nie słodzę żadnych napojów już chyba z 15 lat-słodzonej kawy wręcz
      nie znoszę, a jestem kawosz straszny
    • sylwia1607 Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 18:56
      Zdrowsza i smaczniejsza. Cukier jest do slodyczy , do herbaty i kawy-
      zabroniony;-)
    • coralin Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 19:48
      Bardzo dobry pretekst, by oduczyć sie słodzić herbatę. Ja niestety słodzę, ale
      uczę sie nie słodzic co polega na dodawaniu za każdym razem mniej kryształków
      cukru:D Nie słodziłam nigdy duzo, ale teraz ta 1 łyżeczka wydaje mi sie
      przesłodzeniem. Tak za pół roku dojdę mam nadzieje do zupełnego niesłodzenia.
      Zdawało mi się ze w moim przypadku wypicie niesłodzonej kawy czy herbaty będzie
      bezproblemowe, bo słodyczy nie jem prawie wcale(tylko czasem kawałek gorzkiej
      czekolady, a ciasto tylko z grzeczności przy okazji i w gosciach, no ale jem
      miód na śniadanie), ale jednak kubki smakowe sa przyzwyczajone do smaku kawy i
      herbaty z cukrem.
      • daxter Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 20:39
        a ja czytałam ,że powinno sie odrobinę słodzic herbatę, gdyż wtedy organizm
        przyswaja wszystko co dobre w herbacie jak nie przekreciłam nazwy to chyba
        chodziło o katechiny spr, to wiecej napisze ale chodziło o 1/2 łyżeczki na
        szklankę :)
        • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 20:48
          bzdura! :)
          • daxter Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 20:53
            no niestety Pani Gumowska tak nie uważa w swojej książce "Czy wiesz co jesz " a
            jest sławnym dietetykiem po prostu całe dobro ukryte w herbacie jest łatwiej
            przyswajalne nie tylko katechiny ale i polifenole :)
            • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 21:16
              hmm a z ktorego roku ta książka?
            • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 21:18
              juz sobie wygooglałam, ta pani od 17 lat nie zyje, nie sądzisz, że jej tezy mogą
              być lekko nieaktualne?
              • Gość: sugarspoon Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? IP: 212.76.37.* 29.12.08, 22:06
                Kopernik też już od jakiegoś czasu nie żyje, czy jego teza nadaje się do obalenia ?
                • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.01.09, 15:46
                  tak sie składa, że dietetyka to bardzo dynamiczna nauka gdzie ciągle są
                  prowadzone nowe badania itp, widzisz różnicę?
                • turzyca Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.02.09, 00:25
                  (wiem, ze to stary post, ale co mi tam)

Gość portalu: sugarspoon napisał(a):

> Kopernik też już od jakiegoś czasu nie żyje, czy jego teza nadaje się do obalen
                  > ia ?

Czesc teorii Kopernika sie zdezaktualizowala. Kopernik przeciez "wstrzymal
                  Slonce" - a wiemy teraz, ze Slonce tez jest w ruchu, ze nie jest centrum
                  wszechswiata. Tak wiec Kopernik czesciowo mial racje, a czesciowo jej nie mial. :)
          • Gość: ~Yvio Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? IP: *.eimg.pl 01.02.09, 00:11
            Właśnie, że nie bzdura.
            Też o tym słyszałem.
    • matylda1001 Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 23:07
      Nie wiem, czy herbata i kawa bez cukru są zdrowsze, ale z całą
      pewności smaczniejsze. Przestalam słodzić jak chodziłam do ósmej
      klasy.
      .................................................................
      1. Nie zdejmujemy butów wchodząc do cudzego domu
      2. Nie podajemy gościom kapci
      • marbor1 Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 29.12.08, 23:18
        Nie wiem jak jest z herbatą, ale jeśli chodzi o kawę to jest takie powiedzenie:
        "kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miłość".
        Maria
        • daxter Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 30.12.08, 21:10
          Zauważ ,że 1/2 łyżeczki cukru to nie trucizna a homeopatia tez bazuje na
          truciznach nic w umiarze nie jest szkodliwe a prof, M. Tombak jeszcze zyje i tez
          popiera tę tezę chodzi o wydobycie pozytecznych rzeczy z herbaty.to jak z
          tłuszczem i wit a lub e bez tłuszczu nie jest przyswajalna a tłuszcz jako taki
          tez jest szkodliwy nawet roslinny w nadmiarze wszystko szkodzi :)
          • atela Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 30.12.08, 23:21
            słodzona zdecydowanie szkodzi zębom - sprawdziłam na sobie.
            Chciałam trochę przytyc, zaczęłam słodzic napoje i dentysta na mnie zarobił.
            • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.01.09, 15:49
              na przytycie to więcej białka a nie cukru!
              • qubraq Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.01.09, 16:30
                Lubię slodką i od bardzo wielu lat słodze miodem ale nie pijam bardzo
                goracej herbaty, no taką zeby mnie nie parzyła w usta-gdzies 65-70*C
                wiec miodowi jako nosnikowi tych dwoch cudownych enzymów to specjalni
                nie szkodzi gdyz dosc szybko ją wypijam;
                probowalem wielokrotnie pić niesłodzoną i niestety nie smakuje mi a
                lubię zeby herbata mi smakowała :-))
                Inna rzecz ze chwilami trochę zazdroszczę Wam, ktorym harbata
                niesłodzona smakuje :-))
          • paulinaa Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.01.09, 15:48
            chyba całą swoją wiedzę czerpiesz z internetu
            tłuszcz jest nam niezbędny a cukier możemy (i powinniśmy choć to trudne)
            wykluczyć całkowicie ze swojej diety, to nam tylko korzystnie wpłynie na zdrowie
            • daxter Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 01.01.09, 22:01
              ja akurat lubię herbate bez cukru kawę też nie słodzę a ty sie zastanów o co
              tobie chodzi , wszystko co w umiarze jest dobre a wiedzę czerpie sie nie tylko
              w internecie ale to juz inna bajka.Każdy robi co uważa za stosownę i takie
              dyskusje do niczego nie prowadzą a organizm potrzebuje różnych składników cukrów
              także obojetnie w jakiej postaci pozdrawiam :)
    • qubraq Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? Nt 02.01.09, 17:32
      • paulinaa Re: Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? Nt 02.01.09, 19:18
        jak już musisz słodzić to lepiej miodem ale lepiej wypić gorzką herbatkę i zjeść
        osobno łyzeczkę miodu;)
        • qubraq Re: Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? Nt 02.01.09, 20:04
          paulinaa napisała:

> jak już musisz słodzić to lepiej miodem ale lepiej wypić gorzką
          > herbatkę i zjeść osobno łyzeczkę miodu;)

Paulino, przebacz ze jestem trochę jak glebogryzarka ale czy to jest
          Twoje intuicyjne przekonanie czy tez istnieje powod dla ktorego nie
          nalezy mieszać herbaty ze słodyczą miodu? :-))
          Andrzej
          • paulinaa Re: Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? Nt 02.01.09, 20:14
            nie, to nie jest moje intuicyjne przekonanie;) wysoka temperatura unieczynnia
            enzymy, które są w miodzie i częsciowo niszczy witaminy, czyli po prostu miód
            traci swoje cenne właściwości
            • paulinaa Re: Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? Nt 02.01.09, 20:18
              no chyba, ze pijesz herbatę taką 60 stopni to wtedy jak najbardziej miodek :)
              • qubraq Re: Paulinaa, co myslisz o słodzeniu miodem? 03.01.09, 16:19
                paulinaa napisała:

> no chyba, ze pijesz herbatę taką 60 stopni to wtedy jak
                > najbardziej miodek :)

Paulinko miła, to właśnie ja na tym forum zawsze byłem orędownikiem
                niepodgrzewania miodu powyzej 65-70 stopni poniewaz wtedy dla jednego
                z tych enzymów czas polowicznego rozpadu spada ponizej 10 minut i
                dlatego ja moja poslodzoną miodem herbatę nie pijam taka goracą ale
                jak pije to juz od razu dośc szybko zreszta jakos od dziecka nie
                potrafie jesc i pic gorących rzeczy - zawsze musialem odczekac trochę
                dzieki Ci, że poświęciłaś mi chwilkę... "s nowym godom..." :-)
                Andrzej
    • waldi.plecien Re: Jest smaczniejszaa. 02.01.09, 17:58
    • dominikjandomin Re: czy herbata bez cukru jest zdrowsza? 02.01.09, 19:54
      Zwykłe węglowodany.

Dla osoby zdrowej nie są szkodliwe, przy zachowaniu rozsądku (co wyklucza
      przykłady z otyłymi dziećmi, które chleją hektolitry herbatki osłodzonej do
      ulepku podczas oglądania TV przez 16 godzin na dobę).

----------
      Słodzę 16 łyżeczek, ale nie mieszam, bo nie lubię słodkiej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka