sntx 12.01.09, 22:58 macie może jakiś fajny ciekawy przepis na masę do takowych wafli andrutów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: konina Re: wafle andruty.......................... ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:22 ja do masy dodaje zmielona laske wanilii miodzio w gebie Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: wafle andruty.......................... ..... 14.01.09, 22:44 rozupusc czekoladę alepjską do masy, ojej, swego czasu robiłam to sobie raz na tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: wafle andruty.......................... .... 18.01.09, 20:39 Podaję swój wypróbowany przepis: Wafel kokosowy masa kokosowa: 20 dag masła lub margaryny, 1/3 szkl cukru, pół szkl mleka zwykłego, 10 dag wiórków kokosowych. Wszystko razem zagotować, wystudzić, dodoć 1szkl mleka w proszku. Dobrze wymieszać. masa czekoladowa: 15 dag masła lub margaryny 3 łyżki mleka zwykłego 2 łyżki kakao 1/3 szkl cukru Wszystko razem zagotować, wystudzić, dodać 3 łyżki mleka w proszku. Dobrze wymieszać. Potrzebne będą tylko 4 (płaty,tafle?)wafla. Pierwszy smarujemy połową masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem, na to wykładamy całą masę kokosową (ma być jej gruba warstwa), nakładamy kolejny wafel, smarujemy resztą masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim waflem. Wafla dobrze jest czymś obciążyć-przycisnąć najlepiej na noc aby 'rogi' sie nie powyginały. Chcę jeszcze dodać,że czasem zamiast mleka w proszku, używam mleko granulowane któro jest równie dobre a tańsze o połowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: wafle andruty.......................... ... 18.01.09, 21:56 Przepis pracochłonny, ale wart poświęcenia - zawsze był hitem wśród bliższej i dalszej rodzinki. 0,5 kg (dwie kostki) dobrego masła utrzec w makutrze. Jeśli gromadzi się maślankla, zlewać ją - nie jest potrzebna. Po jakimś czasie dodawać stopniowo cukier puder (ok. 1 szklanki), utrzec na puszysta, białą masę. Podzielic na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny - ilość wedle uznania. Posmarować wafel jedną masą, przyłożyc drugim waflem, ten znowu posmarowac tą drugą masą - w sumie musza być po dwie warstwy z każdego rodzaju, ostatni wafel zostaje czysty. Gotowe wafle owinąć w papier śniadaniowy lub folię aluminiową, zostawić na noc przyciśnięte czymś, np. grubszą książką, żeby wafle połączyły sie z masą. Odpowiedz Link Zgłoś