Dodaj do ulubionych

Kiełbasa surowa wieprzowa?

15.01.09, 19:13
Przymierzam się do zrobienia tego:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63370278,63370278.html
co może oznaczać pojęcie "kiełbasa surowa", nie chce mi się wierzyć, że to
taka zupełnie surowa, przecież jej nie da się pokroić (chyba). Może w sensie
"nie wędzona" tylko parzona? Nie jestem mocna w temacie kiełbas, rzadko
kupuję, proszę o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Aleksandra Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 19:52
      To, co używała Nigella wygladało trochę jak nasza biała, z tym że
      pewnie jest inaczej przyprawiona.Myślałam też o polskiej surowej,
      ale ona jest dojrzewajaca i to chyba nie to.W przepisie Nigelli
      trzeba ją smażyc bez skórki i rozdzielac, nie wiem jak jest w tym ,
      któy załączyłaś, bo nie otwiera mi się. Więc chyba pozostaje Ci
      biała lub cos w jej stylu.
      • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 20:26
        Dzięki, tak coś czułam że to ma być taka biała parzona:)
        • Gość: Aleksandra Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 20:48
          Hej, nie parzona!Surowa:)
          • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 20:58
            Ale przecież z takiej to farsz że tak powiem sam wyłazi, jak to to pokroić?
            • Gość: Aleksandra Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 21:09
              Otworzyłam go w końcu. W oryginale Nigella używa kiełbasy luganega,
              która ma konsystencje jak biała surowa(chyba).W każdym razie trzeba
              według niej zdjąć osłonke i smazyć rozgniatajac na patelni, i ta
              kiełbasa rzeczywiście nie da się pokroić na zwarte kawałki(stąd moje
              wnioskowanie co do podobieństwa do białej surowej). Ale w przepisie
              zalinkowanym przez Ciebie autor/ka użył w zastepstwie surowej
              polskiej dojrzewajacej lub frankfurterek, one maja bardziej "zbitą"
              konsystencję i dają się kroić.Musisz sie więc zdecydowac jakiej
              chcesz użyc, i problem z głowy.Jeśli białej, da sie ją rozgnieśc,
              frankfurterki chyba też dałoby radę.Jeśli polskiej, beda kawałeczki
              lub plasterki.I tak będzie smaczna:)
              • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 21:11
                Aleksandro, dzięki serdeczne:)
                • Gość: Aleksandra Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 21:15
                  Ależ proszę:).Wiesz, ja chyba dałabym tą polską albo frankfuterki,
                  jakos tak mi lepiej smakuje jak pomyslę:)
                  • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 21:31
                    Ej, już się zdecydowałam na surową i mi teraz mieszasz;) Ok, jaką polską masz na
                    myśli? Ja kojarzę taką surową mocno uwędzoną, trochę "poskrecaną" produkowaną
                    kiedyś przez morliny, tu znalazłam taką
                    www.pmb.com.pl/produkt/1035,kielbasa_polska_surowa.html, zawsze
                    "brązowe", ale one są baaardzo różne od naprawdę surowej, "białej".
                    • Gość: Aleksandra Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 22:50
                      Aj, no widzisz, mogłam sie przymknać:)Po prostu lubię polska.Ona
                      jest surowa,dobrze przyprawiona i wolno sobie schnie.Ale biała surowa
                      (taka porządniejsza, chyba cena tu bedzie wskazówką)też jest OK, jak
                      najbardziej:)
                      • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 23:26
                        Dzięki raz jeszcze, pójdę do sklepu i zobaczę co będzie:)
                        • qubraq Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 15.01.09, 23:54
                          alinka_li napisała:

> Dzięki raz jeszcze, pójdę do sklepu i zobaczę co będzie:)

Alinko, pyt
                        • qubraq Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 00:00
                          alinka_li napisała:

> Dzięki raz jeszcze, pójdę do sklepu i zobaczę co będzie:)

Alinko, pytaj w sklepie o tzw. "palcowkę" - to jest naprawdę smaczna
                          mocno wedzona i dobrze podsuszona polska kiełbasa surowa - czasem
                          sie trafia jeszcze półpalcowka, troche tansza; na jarmarkach wyrobów
                          regionalnych w warszqwie w Blue City, na rynku Nowego miasta, pod
                          kosciołem Św. Anny i na Nowym Świecie mozna trafic wiele różnych
                          kielbas surowych wędzonych tego typu; bywaja równiez w pawilonie nr
                          169 w pasażu handlowym pod Halą Mirowską :-))
                          • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 00:03
                            Nie jestem z Warszawy, ale rozejrzę się za "palcówką", dziękuję:)
                            • akabe Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 18:39
                              Palcówkę widziałam w Poznaniu, w PiP oraz w Dzierżoniowie (na Dolnym Śląsku), w jakimś prywatnym mięsnym na rynku. Pyszna!
                  • wibracyjny Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 14:53
                    Frankfuterki nie są surowe. Są parzone.
                    • Gość: Karolina Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.01.09, 15:13
                      Frankfuterki sa tez surowe.
        • Gość: andre Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.09, 14:21
          Nigela, niestety gotowała cos co tylko wygladem przypomina naszą
          białą ,jest to susicz angielska niby kielbasa, coś wstrętnego,nie do
          zjedzenia przyzwyczajonemu do polskich nawet tych najgorszych kiełbas
          • qubraq Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.03.09, 16:11
            Gość portalu: andre napisał:

> Nigela, niestety gotowała cos co tylko wygladem przypomina naszą
            > białą ,jest to susicz angielska niby kielbasa, coś wstrętnego,nie
            > do zjedzenia przyzwyczajonemu do polskich nawet tych najgorszych
            > kiełbas

No ale jak sie zabierasz do pichcenia to w mysli jakos komponujesz
            smak i jesli wiesz, że ta nigelowa kiełbasa to g... za przeproszeniem
            to bierzesz do obrobki ktorąś z naszych no choćby polska surową
            wędzoną w wydaniach regionalnych jako poznańska, bydgoska czy
            palcową od Lecha z Podlasia albo wręcz kawałek palcowki ale to droga
            rzecz! Na kiermaszach w BlueCity regularnie są wystawiane dziesiatki
            różnych kiełbas surowych wędzonych produkowanych przez regionalne
            zakladziki i pojedyńczych mistrzów w tym nawet litewskie np. :-)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 11:00
      przez ten czas poświęcony na te dywagacje można zrobić samemu dobrą surową
      kiełbasę. Nie trzeba chodzić do sklepu. Dobra biała kiełbasa to tylko kwestia
      kupienia dobrego mięsa i kilkadziesiąt minut na zrobienie.
      pozdrawiam.
      • alinka_li Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 16.01.09, 13:17
        Ok, policzyłam, 5 godz. to faktycznie szmat czasu:) Ale: trzeba iść kupić to
        dobre mięso plus flaki(brrr, odpada!), przygotować, nadziać, mnie zajęłoby to
        ok. pół roku;))) Poza tym w przepisie potrzebne jest, uwaga!- 50g kiełbasy:)) A
        tyle gadam o niej bo ja w ogóle lubię gadać o jedzeniu:)czasem na gadaniu się
        kończy:) pozdrawiam
      • Gość: Karolina Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.01.09, 13:24
        Jestem zainteresowana zrobieniem takowej kielbasy, mozesz mi napisac jak Ty ja
        robisz?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 14:11
          ok 75 - 80 dkg łopatki bez żył i ścięgien
          ok 25 - 30 dkg podgardla
          peklosól ok 16 - 18 gram
          pieprz
          kolendra ziarnista mielona
          majeranek
          ziarna jałowca mielone

łopatkę przepuścić przez sitko 5 mm
          podgardle przepuścić przez sitko 3 mm
          dodać przyprawy i peklosól wymieszać i zostawić w lodówce na 24- 48 godzin.
          Wyjąć nadziać flaczki i gotowe.
          Mamy już kiełbasę. Możemy ją teraz uwędzić, albo zaparzyć.
          Zaparzamy w gorącej wodzie. Postępujemy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia.
          wyłączamy na chwilę ogień, żeby temperatura spadła do ok 90 st.C wkładamy
          kiełbaski i parzymy w temperaturze ok 85 st.C przez ok 30 min.
          dalsze receptury mogę podać na życzenie.
          pozdrawiam
          • Gość: Karolina Re: Prosisz masz.:)) IP: *.adsl.alicedsl.de 16.01.09, 14:24
            Wielkie dzieki, po opanowaniu wedzenia szynek i ryb, pomyslalam ze najwyzsza
            pora wziasc sie za kielbasy. Narazie mam 2 pytania a mianowicie: Czy ta surowa
            trzeba parzyc i prosilabym jeszcze szczegoly dot. wedzenia kielbasy.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 14:37
              Surową jeżeli była peklowana w peklosoli nie musimy parzyć, możemy natomiast
              ususzyć, jest pyszna (według opinii mojej żony)
              Co do wędzenia: kiełbasę po nadzianiu we flaczki należy powiesić w suchym i
              przewiewnym miejscu, żeby wyschła. Następnie wędzimy w średnio gęstym dymie, w
              temperaturze ok 30- 40 st.C przez ok 90 minut, gdy grubsze kawałki możemy czas
              wydłużyć do 2 godzin.
              drewno musi być suche i pozbawione kory. dla większej ilości dymu, część drewna
              można namoczyć w wodzie i dokładać do paleniska razem z suchym drewnwm
              • Gość: Karolina Re: Prosisz masz.:)) IP: *.adsl.alicedsl.de 16.01.09, 14:53
                Znowu mam 2 pytania. Jesli ususzyc to jak i czy po wedzeniu nie trzeba ja parzyc?
                • jarek_zielona_pietruszka Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 16:05
                  Oczywiście po uwędzeniu możesz ją zaparzyć albo zostawić surową, będzie wtedy
                  polska surowa.
                  Możesz również ususzyć. suszymy w chłodnym przewiewnym miejscu, do uzyskania
                  zmarszczonej skórki.
                  Przy produkcji kiełbasy na suszoną i mocno ususzoną należy zmniejszyć ilość soli
                  lub peklosoli, aby końcowy wyrób nie był zbyt słony.
                  ja do kiełbas suchych ograniczam ilość peklosoli i soli nawet do
                  12 g na 1 kg farszu, w zależności od tego jak ma być ususzona kiełbasa.
                  pozdrawiam
                  • Gość: Karolina Re: Prosisz masz.:)) IP: *.adsl.alicedsl.de 16.01.09, 16:22
                    Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
                    • jarek_zielona_pietruszka Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 16:29
                      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące wędlin chętnie służę pomocą.
                      pozdrawiam serdecznie
                      • qubraq Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 18:13
                        Jarek jest fantastyczny! Uwielbiam Go!!!
                        A.
                        • jarek_zielona_pietruszka Re: Prosisz masz.:)) 16.01.09, 23:07
                          Daj spokój Andrzeju bez przesady. Ja też szanuję Twoje opinie. Zawsze w temacie
                          i wyważone, moje często niestety nie, bo pono mnie "młodzieńczy poryw" :))
                          pozdrawiam serdecznie ;)
    • rudolf.ss Re: Kiełbasa surowa wieprzowa? 22.03.09, 00:51
      są wędzone surowe kiełbasy coś w stylu metki, grubości 1,5 parówki, wyglądają z
      zewnątrz jak grube kabanosy, a smakują jak metka.
      Nazwy nie pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka