Dodaj do ulubionych

Prosba o inspiracje

21.01.09, 23:24
Chodza mi po glowie pomysly na pare slodkosci, ale potrzebuje
zyczliwego kopniaczka. Chodzi o polaczenia, bo reszte mam
obmyslona. W nawiasie moj pomysl, co do ktorego nie jestem do konca
przekonana. Chodzi wlasnie o cos w tym stylu, ale moze innego, albo
jeszcze czegos. Wiec:

1. prazony kokos, gorzka czekolada i? (pomarancze?)
2. gorzka czekolada, daktyle i? (kardamon?)
3. Earl Grey, wanilia i? (kumkwaty?)

Bede wdzieczna za glosne pomyslenie, co by tu dopasowac. Thx.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Prosba o inspiracje IP: *.pools.arcor-ip.net 21.01.09, 23:35
      ad 1 imho kokos i pomarancze nie tak dobrze jak kokos i ananas i np rum i biala
      czekolada. idziesz wtedy w strone pina colady. albo w twoim zestawie wymien
      pomarancza na kumkwaty i zrezygnuj z kokosa. a dodaj np nute zielonego pieprzu i
      swiezej bazylii. za polaczenie kumkwat, kakao, gorzka czekolada zielony pieprz i
      odrobina tajskiej slodkiej bazylii moge reczyc, bo rasowalam tak moje ciasto
      jogurtowe chwalone w watku ponizej i wyszlo oblednie.
      ad 2 bdb, kardamon pasuje swietnie. mozliwe, ze nawet dodalabym szczypte raz el
      hanout. arabskie smaki - super. moze jeszcze miod, albo syrop?
      ad3 kumkwaty, a jeszcze lepiej moze pink grapefruit? albo zwykly? bo bergamotka
      ma az za duzo wspolnego smakowo z kumkwatem, dlatego odrobine odswiezylabym
      kompozycje czym innym. moze nawet trawa cytrynowa. i nie moge sama wytlumaczyc
      dlaczego, ale przychodzi mi na mysl bardzo delikatna nuta fleur de sel.
    • nobullshit Re: Prosba o inspiracje 21.01.09, 23:45
      Nie bardzo zrozumiałam, co właściwie masz obmyślone, a co nie, ale...

      > 2. gorzka czekolada, daktyle i? (kardamon?)
      Dla mnie okay.
      W GP jest tort bezowy Liski z nadzieniem daktylowym. Czekolada do bezy,
      nadzienie z kardamonem. Były też - dawniej - bezy meksykańskie. Bardzo
      czekoladowe. Można by je poprzekładać taką masą daktylową. I to chyba byłoby
      jeszcze lepsze.
      Ewentualnie - gorzka czekolada, daktyle i... mięta? (Do części czekoladowej).
      Ale taka naprawdę aromatyczna, nie ze szwedzkiej uprawy hydroponicznej z
      marketu. Więc może być z nią kłopot.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka