Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

29.01.09, 11:38
Mam dwa pytania:
1) zawsze robię placki ziemniaczane biorąc starte ziemniaki i cebulę, mąkę,
jajo,sól i pieprz. Ostatnio szukając tego o czym zaraz napiszę w 2)zobaczyłam
przepisy na placki z użyciem drożdży lub proszku do pieczenia. Będę dzisiaj
robić placki. Zaryzykować taki dodatek? Jakaś różnica w smaku?

2) Jak się podaje placki z kawiorem? Czy też może już sama taka
propozycja(placki z kawiorem) to obciach?
Chciałam podać z kawiorem, ale sama kawioru nie lubię i nie będę tego
próbować. Mój małż lubi kawior, więc pewnie jemu by posmakowało.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: placki ziemniaczane IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.09, 12:02
      ad2 te placki z drozdzami, to bliny ziemniaczane, lub np westfalski pickert,
      specjalnosc regionu w ktorym mieszkam. u nas dodaje sie jeszcze do ciasta
      rodzynki, a podaje z melasa i pasztetowa, naprawde :) raczej nie polecam, zrob
      tradycyjne jak robilas
      do kawioru kwasna smietana. goracy placek, na to lyzka gestej, kwasnej smietany,
      na to kawior. tylko nie ten farbowany na czarno za 5 zloty.
      juz lepiej czerwony z natury, np z pstraga. a najlepiej prawdziwy.
      zamiast, albo obok kawioru, mozesz podac wedzonego lososia. smietana dalej
      pasuje. lososia mozesz przyozdobic plasterkiem cytryny, badz galazka kopru
      • c_n Re: placki ziemniaczane 29.01.09, 13:09
        Gość portalu: ania_m napisał(a):

        > ad2 te placki z drozdzami, to bliny ziemniaczane[...]u nas dodaje sie jeszcze
        do ciasta
        > rodzynki[...]zrob tradycyjne jak robilas
        > do kawioru kwasna smietana. goracy placek, na to lyzka gestej, kwasnej smietany
        > ,
        > na to kawior. tylko nie ten farbowany na czarno za 5 zloty.
        > juz lepiej czerwony z natury, np z pstraga. a najlepiej prawdziwy.
        > zamiast, albo obok kawioru, mozesz podac wedzonego lososia. smietana dalej
        > pasuje. lososia mozesz przyozdobic plasterkiem cytryny, badz galazka kopru


        też nieraz dodawałam rodzynki do p.ziemniaczanych, ale tak pospolitego dania o
        niewyrafinowanym smaku nie wyobrażam sobie z kawiorem, czy łososiem.
        • vernalis1 Re: placki ziemniaczane 29.01.09, 14:28
          > też nieraz dodawałam rodzynki do p.ziemniaczanych, ale tak
          pospolitego dania o
          > niewyrafinowanym smaku nie wyobrażam sobie z kawiorem, czy
          łososiem.

          no widzisz ... ja rodzynek sobie nie wyobrażam, a kawior/łosoś -
          jak najbardziej, i często tak jemy. Pozdr
          • bmms Re: placki ziemniaczane 29.01.09, 17:48
            Ja z rodzynkami też nie bardzo. Wyszło mi prawie jak na tym zdjęciu:)
            Oprócz łososia dałam jeszcze odrobinkę posiekanego anchois. Pomysł z cytryną też
            świetny - przetworzyłam go na cząstki obranego z błonki czerwonego grapefruita
            , w kolorze łososia, na talerzu między jednym plackiem a drugim. Koperek zaś
            zrobił efekt wykwintności, jakby to były co najmniej homary. Jeszcze raz
            dziękuję wszystkim. Było doskonałe.
    • annjen Re: placki ziemniaczane 31.01.09, 13:40
      placki robię od niedawna z dodatkiem mleka, są wtedy delikatniejsze i mniej
      chłoną tłuszcz. czasem dodaję do środka starty ser żółty. a podaję najczęściej z
      sosem czosnkowym na jogurcie. z kawiorem, śmietaną i łososiem robię bliny gryczane.
    • Gość: remix Re: placki ziemniaczane IP: 213.17.128.* 31.01.09, 14:45
      Potwierdzam, że placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kleksem
      dobrej śmietany są świetne.
      Natomiast absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że placki
      ziemniaczane są daniem niewyrafinowanym i pospolitym. Cóż to
      właściwie znaczy? Potrawa może by smacznie przygotowana i ładnie
      podana lub nie. Można kanapkę z szynką parmeńską zajadać z gazety, a
      z drugiej strony kaszankę z kapustą zasmażaną ze srebrnej zastawy.
      Bliny z kawiorem uchodzą za jedno z najwykwintniejszych dań. A cóż
      to te bliny? No, taki placek z mąki gryczanej i tyle.
      Inna sprawa, że nie to dobre co dobre, tylko to, co komu smakuje.
      • bobralus Re: placki ziemniaczane 31.01.09, 16:34
        no pewnie kawior tylko na homarze lezacym na lozu z szynki pamrenskiej
        skropionej szampanem. kawior jako rzecz wykwintna nie potrzebuje natloku
        wykwintnosci, w ktorej by zginal, bo 1. byloby to niesmaczne (a raczej
        nieharmonijne smakowo) 2. zaltywaloby to mocna tandeta. jak sie czlowiek stroi
        na wyjscie to tez (raczej) nie zaklada na siebie sznura pereł, diamentowej
        kolii, szmaragdowych kolczykow, zlotej bransolety i cekinowej sukni. kawior
        potrzebuje prostej oprawy - grzaneczek, blinow, plackow ziemniaczanych, zimnej
        wódeczki. czegos co podkresli jego smak, a nie zabije. a takiego placuszka z
        lososiem... oj zjadlabym...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka