annaoke 22.11.03, 20:28 Zastanawiam sie czy go kupic.Czy ktoś z Was go uzywa i jakie wrazenia? Ja troche boje sie tego cisnienia w garnku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Li Re: SZYBKOWAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 22:54 Warto kupić. Skraca czas gotowania i sprawia, że nawet twarde mięso zmięknie i jest smaczne. Ciśnienia nie należy się bać ponieważ szybkowar ma specjalne zawory bezpieczeństwa. Poza tym w instrukcji jest dokładny opis jak go używać. Odpowiedz Link Zgłoś
annaoke Re: SZYBKOWAR 23.11.03, 00:14 Dzięki za odzew. A nie wiesz jakiej firmy jest najlepsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SZYBKOWAR IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 08:48 Nie kupuj od przygodnych handlarzy np: na bazarze i zadnej egzotycznej firmy. Jedyna rzecza ktora moze (po latach uzywania) ulec uszkodzeniu jest gumowa, profilowana uszczelka i byc moze bedziesz ja musiala kiedys wymienic, dlatego wazne jest by to nie byl produkt firmy "krzak" :). Dlatego kup szybkowar firmowego producenta i w sklepie (firmie) do ktorego masz zaufanie. Jakiego producenta to bedzie produkt - ma znaczenie drugorzedne. Produkowane teraz szybkowary sa dopracowane technicznie i przy zgodnej z instrukcja obsludze - calkowicie bezpieczne. Z wlasnej praktyki znam szybkowary 2-ch producentow BEKA (Braun & Kemmler) i SILIT (Sicomatic) - roznia sie wielkoscia ale obydwa od lat niezawodne i bezproblemowe w uzyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta2 Guma do szybkowara?! 23.11.03, 10:02 Ja mam szybkowar, który przywiozłam sobie, wstyd się przyznać, jeszcze z NRD!!! Sprawował się do tej pory znakomicie. Niestety guma zrobila się twarda jak kamień. Czy jest szansa na zdobycie nowej gumy, która pasowałaby średnicą do mojego "Hansa"! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Guma do szybkowara?! IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 20:47 No wlasnie Hiacynto - o takim przypadku pisalem :) Nie bedzie to odkrywcze ale pewnie na uszczelce Twojego szybkowara wybita jest nazwa producenta lub przynajmniej rozmiar tej uszczelki np: 1761009 - 2 - 97 -+ (przykladowo spisalem z jednej z moich). W sklepach fachowego handu sprzedajacego szybkowary, za kilka € - sa uszczelki wszystkich markowych producentow - jako czesci zamienne. Jezeli nawet nie prowadza firmy Twojego szybkowara - moze uda sie na podstawie wymiarow, dobrac pasujaca uszczelke?. Ja tak sie przyzwyczailem do uzywania szybkowara do gotowania, szczegolnie potraw wymagajacych dlugiego "warzenia" (np: buraki na jarzynke, czy mieso wolowe ) a nawet zup - ktore gotuje sie w szybkowarze blyskawicznie, iz rozumiem Twoje rozgoryczenie jak z powodu takiego drobiazgu trzeba sie obyc bez tego urzadzenia lub kupic nowe :(. Zycze powodzenia w szukaniu,- alex Odpowiedz Link Zgłoś
annaoke Re: SZYBKOWAR 23.11.03, 17:32 Dzięki!!! Coś już wiem. Chyba go sobie kupię. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: SZYBKOWAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 20:30 Jeden z moich też pochodzi jeszcze z NRD. Działa bez zarzutu. Najważniejsza przy używaniu szybkowara jest znajomość zasad działania. Musisz sobie wyobrazić, że jeśli w garze jest wysokie ciśnienie, to musi mieć możliwość powolutku wylatywać (ja mam obrotową zatyczkę na szczycie gara), po drugie gdyby jednak ta sie zatkała, to mamy zawór bezpieczeństwa, który zadziała w razie nadmiernego ciśnienia. Narobi przy tym bardzo dużo hałasu, ale nikomu się krzywda nie stanie. Musisz pilnować aby ten zawór bezpieczeństwa nigdy nie miał możliwości się zatkać, np. przez potrawy zwiększające objętość. Raz mama miała cyrk, bo rozgotowywała jabłka na przetwory i one właśnie "urosły", zatkały zawór i było niebezpiecznie. Ale nic się nie stało na szczęście. Miłego używania, bo pożytek będziesz miała na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
annaoke Re: SZYBKOWAR 23.11.03, 23:34 Dziękuję.!! Ciekawe ile czasu gotuje sie zupa w szybkowarze? Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: SZYBKOWAR 23.11.03, 23:45 a od jakiej pojemnosci zaczac? tzn jaki szybkowar jest najbardziej przydatny dla 2 osobowej rodzinki? i jakiego rzedu to koszt? Renik Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta2 Do lilu i alex 24.11.03, 11:12 Dziękuję Wam bardzo za udzielone odpowiedzi. Wyruszam na poszukiwanie gumy. Cholera, jakbym była w tym filmie "Good bye Lenin" Świetna reminiscencja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SZYBKOWAR IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 19:09 Klasyczna zupa z porow i ziemniakow w odmianie "szybkowarowej": 2-3 srednie ziemniaki, 3-4 pory (ich biale czesci), ca: 1,5 l. rosolu z kurczaka lub 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1-ym litrze wody. Ziemniaki pokrojone w gruba kostke, pory w grube plastry - gotowac ca: 5-6 min w szybkowarze od momentu ukazania sie pary. Po tym czasie zdjac z ognia, szybkowar ostudzic (wstawiajac go do zlewozmywaka i lejac na pokrywe zimna wode z kranu - cisnienie opadnie a zupa bedzie goraca!), otworzyc, przyprawic 1/2 szklanki smietany, sola i bialym pieprzem, posypac siekanym szczypiorkiem - gotowe i .....mniam, mniam -:). Zupe mozna podawac rowniez zmiksowana - na zimno!. Od momentu podjecia decyzji o robieniu tej zupy do jej konsumpcji mija ca: 10 min! -:). Podam Ci jeszcze (za Nela Rubinstein - Nela´s COOKBOOK) - przepis na blyskawiczny rosol z kurczaka robiony w szybkowarze - ok 3 filizanek. - kawalek kurczaka (ca.1/5 kg) - 2 marchewki (pokrojone) - 1 cebula (przekrojona na pol) - seler (kilka malych kawalkow) - pieprz (bialy) i sol Kurczaka pokroic na kawalki, warzywa (marchewka, cebula i seler) wlozyc do szybkowara, zalac 3-ma szklankami wody. Od ukazania sie pary - gotowac 15-17 min. Szybkowar ostudzic pod zimna, woda z kranu, otworzyc, rosol odcedzic - wyciskajac (na sicie) plyn z miesa i warzyw. Rosol - mozna uzywac jako baze do sosow czy innych zup, albo spozywac jako gotowy rosol-zupa, - z tym iz wtedy trzeba usunac tluszcz. Smacznego,- alex Odpowiedz Link Zgłoś
annaoke Re: SZYBKOWAR 24.11.03, 21:33 ALEX--pięknie dziekuje za fajne przepisy!!!! Tego mi było trzeba. Zachecam innych do podawania przepisów --na dania z szybkowaru!!!! Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re:erata IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 22:14 w przepisie na rosol - kurczaka powinno byc: 0,5 kg (lub 1/2 kg!) = ca: 1 funt! - przepraszam za blad przy pisaniu. alex Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: SZYBKOWAR 24.11.03, 13:19 Szybkowar kup koniecznie! Ja od 7 lat mam francuski, 4 l i nachwalić się nie mogę. Wtedy kosztował ok. 80 zł. Robię w nim zupy, pieczenie, wszystkie potrawy, których zrobienie trwa 1 - 1,5 godziny - teraz 40 min. jak ktoś pisał KAŻDE mięso jest kruche i miękkie. Nie masz się czego bać - musisz tylko pamiętać, żeby zawsze myć zawór żeby się nie zatkał. Póki gwiżdże, to znak, że wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: SZYBKOWAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:03 ja używam szybkowaru juz od lat conajmniej 17 (najpierw był ten z NRD ale się wysłużył) ostatnio kupiłam produkcji włoskiej z nierdzewnej stali, bez żadnych uszczelek, po prostu pokrywka jest tak wyprofilowana, że ją się po prostu "wciska" i sa dwa zapinacze na brzegi, no i oczywiście zawory też.ja po prostu chyba już nie umię ugotować czegokolwiek w normalnym garnku.a gotuję w szbkowarze dosłownie wszstystko, zypy. mięsa, gulasz (przepyszny) nawet bigos.najlepszy rosól z wołowiny jest właśnie z szybkowara, a jaka grochówka palce lizać, a zupy z mrożonek.po pierwsze skraca czas gotowania, oszczędza gaz albo prąd, i nie ulatują jak w zwykłym garnku cenne witaminy.reasumując ziemniaki mi nie smakują.wolę je gotować tradycyjnie.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.R. Re: SZYBKOWAR IP: 217.96.80.* 26.11.03, 21:17 Ciśnienia się nie bój.Jest natomiast jedna rzecz,na którą należy uważać.Nigdy po skończonym gotowaniu nie wolno na siłę otwierać szykowara (wtedy gdy panuje w nim jeszcze podwyższone ciśnienie)-wrząca zawartość jest wtedy dosłownie wyrzucana na zewnątrz.Natomiast szybkowar używany zgodnie z instrukcją jest całkowicie bezpieczny i bardzo przydatny ze względu na oszczędność czasu i energii. Odpowiedz Link Zgłoś