Gość: Anouka IP: *.solcon.nl 23.11.03, 15:06 Czy ktos zna przepis na surowke z gotowanych buraczkow-z cebula i jablkiem? Czy jeszcze cos trzeba dodac i czym dosmaczyc???Z gory dziekuje za porade! Anouka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:08 Dlaczego nikt mi nie chce pomoc????? A. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:18 Na szczęście, uciekając przed sporami na innych forach, zawędrowałam do Kuchni:)) Buraczki gotuję, ucieram na tarce. Robię zasmażkę (topię masło i dodaje trochę mąki, podgrzewam, ale nie dopuszczam do zrumienienia). Do zasmażki dodaję utarte buraczki, trochę (ćwierć ząbka) posiekanego czosnku (nie jest to konieczne), sól, pieprz czarny i ziołowy, ocet lub sok z cytryny oraz kilka łyżek smietany. Przesmażam całość i dodaje pokrojone jabłko i cebulę (drobno). To chyba wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:45 Wedrowcze Mily!!! Zadziwiles mnie.Nie tylko przepisem na buraczki!!! Wiesz, jadlam dwa razy w samolotach LOT "surowke" z gotowanych buraczkow,pokrokonych w kostke+jabluszko +cebula i nie wiem co..Bylo to jakies takie kwaskowe i pyszne!!!!Jedyne,co sie nadawalo do jedzenia zreszta..I ta salatka za mna "chodzi"!!!!Ale Twoje buraczki sa tez smakowite,mniam,mniam dziekuje ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 19:51 Gotowana "surówka"? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 21:19 Wprawdzie to nie do mnie, ale zastanawiam się jak nazwać potrawę która ma i surowe i gotowane składniki. Pewnie sałatka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 21:54 Paul Bocuse - krol francuskich kucharzy w swojej ksiazce "La Cuisine du Marché" w rozdziale Hors-d´oeuvre podaje 3 przepisy na salatke z czerwonych buraczkow: Wszystko na ZIMNO! I -szy: Skladniki: buraczki, sol, pieprz, ocet, olej, posiekana trybula albo natka pietruszki. Przyrzadzenie: przebrane, rowne wielkoscia buraczki najlepiej upiec w piekarniku lub ugotowac. Obrac, pokroic w paseczki lub cienkie plasterki - wymieszac z pozostalymi skladnikami. II-gi: Tak samo jak wyzej, ale do kazdego pokrojonego buraczka dodac niewielka cebule upieczona w srednio-goracym piekarniku, wystudzona i pokrojona w plasterki. III-ci: Skladniki: czerwone buraczki, sol, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 2lyzki gestej smietany (créme fraîche), 1 lyzeczka ostrej musztardy, posiekana trybula. przyrzadzenie: upieczone lub ugotowane buraczki - ostudzic, obrac i pokroic w grube paski, kostke lub cienkie plasterki - doprawic sola, sokiem z cytryny, smietana i musztarda. Podawac w malych porcelanowych czarkach lub w misie. Krotko przed podaniem posypac szczypta posiekanej trybuli. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 01:21 Nie, dziękuję. Dla mnie buraczki to albo zasmażane, albo ćwikła, albo barszcz. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 15:08 No tak!! Macie racje-oczywiscie,ze SALATKA.Widze,ze tu sami purysci jezykowi i do tego swietnie gotujacy.A wiec w tej slatce byly schlodzone po ugotowaniu buraki,surowa cebula i takie tez jablko.Wszystko starte na grubej tarce i z oliwa,chyba odrobinka cukru i odrobinka cytryny...i czego jeszcze nadal nie wiem.A smak byl GENIALNY!!!!Chyba do LOT-u napisze.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 19:31 hmmm.... pisanie do LOT-u w sprawie burakow (nawet cwiklowych),jak znam LOT i zycie, - da Tobie relatywnie tyle co pisanie podan do sw.Piotra w sprawie zachmurzonego nieba nad Amsterdamem. Wlasciwym adresatem bylaby raczej firma catering´owa ktora te specjaly przygotowuje, z tym iz efekt tej pisaniny - bedzie podobny jak korespondencja ze sw.Piotrem :). Jedyna rada Marioludwiko: masz ochote na buraki.... lataj LOT-em :))) alex. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 19:39 Jest jeszcze jedno wyjście - zaprosić na lot LOT-em szefa kuchni z dobrej restauracji lub smakosza sałatkowego. Po wzięciu sałatki "na ząb" powinni wymienic wszystkie jej składniki:) Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 19:57 Niechaj zywi nie traca nadziei,hm.A "noz a widelec" ten "magik" od salatki zajrzy na forum kuchnia?Macie racje,ze na wszelka korespondencje" w tym temacie" szkoda czasu!Chwilowo zrobilam buraczki wg przepisu Wedrowca i byly pyyyyyyyyszne!Pozdrawiam Was ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 20:05 No taaaak! - wedrujac z Wedrowcem - nawet z glodu nie zginiesz! :). Chociaz hmmm... trzymaj sie polskich i europejskich przepisow na jedzonko! - Nawet salatka z buraczkow podawana w LOT-cie jest o niebo lepsza niz wyroby caleringu z Air Canada - gdzie czestym gosciem jest ...Wedrowiec :). Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 21:22 a ja jadlam salatkje z burakow (gotowanych oczywiscie) z feta pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 21:38 podczas lotu z Air Canada? - watpie! Tam daja paskudne Martini i towarzystwo takie sobie - chyba ze Business Class? Nawet Premium Economy - tam nie polecam! - chyba Zes zaprzysiegly ...Wedrowiec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.net 24.11.03, 23:20 marialudwika napisała: > No tak!! Macie racje-oczywiscie,ze SALATKA.Widze,ze tu sami purysci jezykowi > i do tego swietnie gotujacy.A wiec w tej slatce byly schlodzone po ugotowaniu > buraki,surowa cebula i takie tez jablko.Wszystko starte na grubej tarce i z > oliwa,chyba odrobinka cukru i odrobinka cytryny...i czego jeszcze nadal nie > wiem.A smak byl GENIALNY!!!!Chyba do LOT-u napisze.Pozdrawiam > ml Ja właśnie tak robię,zamiast cytryny może być ocet winny,można dodać pieprzu.A najlepsza jest z buraków w słoiku firmy "Smak"(całe ,małe buraczki doprawione na słodko-kwaśno) Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 26.11.03, 16:12 Ach,skrece sie z zazdrosci!!!!!W krainie wiatrakow tego nie kupie,buuuuu!!! Wam to dobrze!! Pomyslec,ze nie chca naszych wyrobow/Holendrzy/!!Pojecia nie maja ,co dobre.Na forum Holandia-Polska wszyscy Polacy narzekaja na holenderskie,hm, jedzenie i maja racje.Pominawszy,ze nie ma naszych specjalow to "ichnie" sa paskudne..Poza twardym/ja to zwe zoltym,sorki Wedrowcze/ serem i specjalami indonezyjskimi.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś