rozyczko 14.03.09, 16:26 Czego uzylyscie do zrobienia chleba kukurydzianego w przepisie na chilli : polenty czy cornmeal? Roznia sie mialkoscia i nie wiem ktore kupic ;/ Chodzi mi o ten przepis: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75225250,75225250.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: Pytanie do Irishcream lub P.Serwusowej 14.03.09, 16:39 Zawsze jak to robie uzywam cornflour marki Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: alez cornflour to to samo co potato starch! 14.03.09, 16:52 czyli maka ziemniaczana :) Cornmeal i polenta zdecydowanie sa czyms innym. To raczej nasza kasza manna. Wiem, ze roznia sie mialkoscia i dlatego zapytalam. Czerwone wino podala w przepisie "maka kukurydziana", ale w oryginale jest cornmeal,ktorego nie moglam znalezc w Tesco. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: skrot myslowy - taka sama JAK ziemniaczana 14.03.09, 17:05 chodzi mi o jej konsystencje i wlascosci, no i kolor :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: skrot myslowy - taka sama JAK ziemniaczana 14.03.09, 17:09 Nadaje specyficzny kolor masie, nie wiem czy ziemiaczana dalaby taki sam, ale rzeczywiscie - wlasciwosci maja podobne. Wiem, ze w przepisie jest cornmeal, ale zawsze zapomne kupic. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: kolor? 14.03.09, 17:12 przeciez cornflour jest sniezno biala... Uzywam od lat, bo w Stanach ciezko bylo o potato starch. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kolor? 14.03.09, 17:35 Cos mi sie pokickalo! :) Przeciez tam jest cynamon.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mako mąka a skrobia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 16:37 skrobia kukurydziana jest biała......a polska mąka kukurydziana jest żółta.. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: mąka a skrobia? 15.03.09, 20:20 zgdadza sie - P. Serwusowa uzyla "cornflour" - niby po przetlumaczeniu wychodzi "maka kukurydziana", ale to jest skrobia :) A swoja droga zrobilam dzisiaj to chilli, ale chlebek upieklam osobno i wg. innego przepisu (Emerila Legasse). Wyszlo pyyyyyyyyyyycha :) Jak znajde chwilke czasu to wrzuce na GP Odpowiedz Link Zgłoś