Dodaj do ulubionych

placki tortilla - samemu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 00:58
Czy ktoś z Was piecze sam tortillę (nie omlet a 'naleśniki')?
Cały czas kupuję, ale ponieważ ostatnio dość często jemy (mam fazę
na nadziewane guacamole) chyba za dużo mnie kosztuje to proste
danie. Podzielcie się proszę pomysłami i przepisami.
Obserwuj wątek
    • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 01:43
      500 g masy hariny (można robić pszenne, wtedy mąki pszennej)
      3 łyżki smalcu albo oleju roślinnego
      1/2 szklanki wody
      szczypta soli

      Ciasto zagnieść, po czym formować w kulki. Kulki się potem rozpłaszcza w
      dłoniach na cienkie placki, można też nabyć taką maszynkę do tortilli:
      i2.ebayimg.com/08/i/000/f0/b4/da4d_1.JPG
      Placki opiekać na suchej, gorącej patelni albo na comalu:
      www.tortillacocina.com/images/comal_redondo_lamina.jpg
      • marta.r.8.5 Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 12:16
        Co to jest masa hariny?
        • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 13:25
          Masa harina, albo maseca - rodzaj mąki kukurydzianej, podobno gdzieniegdzie
          dostępny już w Europie. Mąkę tę robi się w ten sposób, że kukurydzę się moczy z
          wodą i wapnem, mieli i suszy - więc nie za pomocą miażdżenia suchych ziaren, jak
          w Europie. Pamiętać też należy, że szeroko dostępna mączka kukurydziana ma się
          do masy hariny nijak i nie może być wykorzystywana do robienia tortilli :-)
          • marta.r.8.5 Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 16:36
            A czy w Polsce dostępne? skoro tylko gdzieniegdzie w Europie? ;-)
            szkoda że to kukurydziane, bo teraz każda kukurydza jest modyfikowana i bardzo
            przez to niezdrowa, już nawet ziaren kukurydzy nie ma nie modyfikowanych :-(
            ale jak trafię na tą masę harina to i tak przynajmniej raz spróbuję :-)
            • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 17:01
              No prawdziwa tortilla to tylko kukurydziana :-) Ale oczywiście możesz zrobic
              pszenne i oszczędzić sobie całego zametu.
              Nie mam zielonego pojęcia, czy masa harina jest dostępna w Polsce. Mieszkając
              tam, nigdy sie tym nie interesowałam, poza tym dostępność produktów poszerza się
              z roku na rok.

              Meksykańska masa harina, którą jeszcze teraz kupisz, będzie z kukurydzy
              niemodyfikowanej. Dopiero ostatnio przeszło tam prawo umozliwiające hodowlę
              kukurydzy modyfikowanej - na pewno jeszcze od tego czasu nie zdążyła urosnąć, a
              tym bardziej zostać przetworzona ;-)
              • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 17:06
                Uprawę, uprawę, nie hodowlę! :-)


                Zobacz, co znalazłam:

                www.masala.com.pl/index.php?p2637,maka-kukurydziana-masa-harina-2-kg
                Kurna, ponad 40 złotych! Zdzierstwo w biały dzień. Ależ sobie naliczają marżę!
                • thiessa Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 22:20
                  W Kuchniach Swiata ostatnio kosztowala 14.
                  • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 23:21
                    No i to jest już rozsądniejsza cena :-)
                    • marta.r.8.5 Re: placki tortilla - samemu? 24.03.09, 11:39
                      oj 43,00 zł za 2 kg mąki to troche dużo :-/
                • nieskorzanka Re: placki tortilla - samemu? 26.03.09, 10:06
                  eeela napisała:

                  > Uprawę, uprawę, nie hodowlę! :-)

                  Zeby uprawiać trzeba najpierw wyhodować!!!!
    • amused.to.death Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 15:18
      były gdzieś przepis w galerii potraw - robiłam - proste i O WIELE lepsze niż w
      sklepie.
      • Gość: Anka Re: placki tortilla - samemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 22:18
        Dziękuję.
        Przepis z Galerii odnalazłam, ciekawa byłam tylko, czy działa:)
        Harina brzmi ciekawie, ale chyba skończy się na zwykłej
        kukurydzianej... No nic, może będzie choć podobne jak te sklepowe, a
        tańsze. Jednak nieporozumieniem jest płacić ponad 1 zł za jeden
        placek...
        • Gość: Anka Re: placki tortilla - samemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 14:41
          Kupiłam mąkę kukurydzianą, zrobię chyba z przepisu, który ją zawiera.
    • jovanka22 Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 16:56
      robiłam z przepisu w galerii potraw, kilka placków mam jeszcze
      zamrożonych, czekają na wsad i apetyt na nie.
      • amused.to.death Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 19:45
        ooo....to je można zamrażać?
        to chyba sobie znowu zrobię:)
    • ensoleillement Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 22:24
      też robiłam z przepisu z GP i mnie nie wyszły takie, jak trzeba. Też miałam
      zamrożone i w końcu wyrzuciłam chyba.... może nie powinnam się poddawać.
    • whitejenn tortilla 25.03.09, 11:26
      Najprostszy i najlepszy sposób:
      3 szkl mąki
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mąki
      115g smalcu
      posiekać w malakserze + 1 szklanka ciepłej wody.
      Odstawić na godzinę owinięte w folię. Z ciasta zrobić 9-12 kulek i
      rozwałkować. Smażyć na gorącej, suchej patelni, na małym ogniu.
      Trzeba uwazać, żeby nie przypalić.

      To naprawdę prosty, nie wymagający wysiłku przepis (prawdopodobnie
      zaczerpnięty z cin-cin, nie pamiętam) a tortilla wychodzi super!
      Polecam!
      • Gość: Anna Re: tortilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 01:01
        Napisz jeszcze czym można zastąpić smalec, bo ja sama, świadomie nie
        dodam, bo wtedy nie przełknę:(
        • eeela Re: tortilla 26.03.09, 11:28
          Olejem roślinnym - słonecznikowym albo kukurydzianym.
        • Gość: whitejenn Re: tortilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 13:37
          ja tez nie lubie, nie tykam smalcu!!!! ale zaswiadczam Ci, ze nie
          jest on tu wyczuwalny! Sprobuj, przekonasz sie:)
      • marta.r.8.5 Re: tortilla 27.03.09, 14:22
        > 3 szkl mąki
        > 1 łyżeczka soli
        > 1 łyżeczka mąki

        3 szkl mąki + 1 łyżeczka mąki? takiej samej? innego rodzaju czy chodziło ci o
        coś innego?
        • whitejenn Re: tortilla 27.03.09, 17:30
          ale podalam przepis, nie ma co! ;)

          1 łyżeczka proszku do pieczenia oczywiscie:)
          przepraszam za błąd
          • eeela Re: tortilla 27.03.09, 18:17
            Proszku do pieczenia??? A po co?
            • whitejenn Re: tortilla 29.03.09, 13:15
              Jezeli Ci sie nie podoba ten przepis, to nie korzystaj.
              Ja nie widze potrzeby wydawania tylu pieniedzy na harine i nie pytam
              sie po co TY to robisz.
              w wielu przepisach uzywa sie proszku (np patrz post ponizej), wiec
              nie rozumiem Twojego zdziwienia, chyba ze chcesz kogos przekonac, ze
              Twoj przepis jest lepszy..
              • eeela Re: tortilla 30.03.09, 00:51
                Ja nie każę nikomu kupować masy hariny, i sama bardzo rzadko to robię. Podałam
                też, że można robić tortille z mąki pszennej. Nie mam nic do innych przepisów,
                ale zasadności używania proszku do pieczenia w tortillach jakoś nie mogę
                dostrzec. Przecież to nie ma być pulchne ciasto. Jak chcesz robić pulchne
                ciasto, to nie nazywaj tego tortillami :-)
                • whitejenn Re: tortilla 30.03.09, 21:55
                  tyle ze to sa zwykle, wcale nie pulchne tortille.
                  nastepnym razem jak bede robila przetestuje obie wersje, jedna z
                  proszkiem, druga bez:)
    • velika Re: placki tortilla - samemu? 28.03.09, 18:10
      Ja robię wg przepisu z GP, wychodzą super. To jest naprawdę banalne do
      zrobienia, nie ma sensu kupować w sklepie.
      • minniemouse Re: placki tortilla - samemu? 29.03.09, 10:14
        to zalezy jaka tortilla,

        jak flour - maka,
        to tu pierwszy z brzegu przepis:

        Serving Size : 12 na 12 osob

        4 cups Unbleached all purpose flour
        4 kubki maki (takiej do wszystkiego)

        2 teaspoons Salt
        2 lyzeczki od herbaty soli

        4 teaspoons Baking powder
        4 lyzeczki od herbaty proszku do pieczenia


        2 tablespoons Vegetable shortening
        2 lyzki stolowe stalego tluszczu roslinnego - chyba ceres

        1 1/2 cups Warm water or more if needed
        1 1/2 kubkow cieplej wody, wiecej jesli trzeba

        zagniesc ciasto, walkowac placki i smazyc na goracym patelni

        Masa harina to specjalna maka kukurydziana z dodatkiem
        calcium hydroxide -wodorotlenku wapnia? -
        i maka kukurydziana lub mieszanka "kaszy" kukurydzianej ze zwykla
        maka to nie to samo.

        czy w PL sa sklepy meksykanskie? mzoe mozna taka make sciagnac
        online?

        Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka