Dodaj do ulubionych

placki tortilla - samemu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 00:58
Czy ktoś z Was piecze sam tortillę (nie omlet a 'naleśniki')?
Cały czas kupuję, ale ponieważ ostatnio dość często jemy (mam fazę
na nadziewane guacamole) chyba za dużo mnie kosztuje to proste
danie. Podzielcie się proszę pomysłami i przepisami.
Obserwuj wątek
    • eeela Re: placki tortilla - samemu? 23.03.09, 01:43
      500 g masy hariny (można robić pszenne, wtedy mąki pszennej)
      3 łyżki smalcu albo oleju roślinnego
      1/2 szklanki wody
      szczypta soli

      Ciasto zagnieść, po czym formować w kulki. Kulki się potem rozpłaszcza w
      dłoniach na cienkie placki, można też nabyć taką maszynkę do tortilli:
      i2.ebayimg.com/08/i/000/f0/b4/da4d_1.JPG
      Placki opiekać na suchej, gorącej patelni albo na comalu:
      www.tortillacocina.com/images/comal_redondo_lamina.jpg
    • whitejenn tortilla 25.03.09, 11:26
      Najprostszy i najlepszy sposób:
      3 szkl mąki
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mąki
      115g smalcu
      posiekać w malakserze + 1 szklanka ciepłej wody.
      Odstawić na godzinę owinięte w folię. Z ciasta zrobić 9-12 kulek i
      rozwałkować. Smażyć na gorącej, suchej patelni, na małym ogniu.
      Trzeba uwazać, żeby nie przypalić.

      To naprawdę prosty, nie wymagający wysiłku przepis (prawdopodobnie
      zaczerpnięty z cin-cin, nie pamiętam) a tortilla wychodzi super!
      Polecam!
      • minniemouse Re: placki tortilla - samemu? 29.03.09, 10:14
        to zalezy jaka tortilla,

        jak flour - maka,
        to tu pierwszy z brzegu przepis:

        Serving Size : 12 na 12 osob

        4 cups Unbleached all purpose flour
        4 kubki maki (takiej do wszystkiego)

        2 teaspoons Salt
        2 lyzeczki od herbaty soli

        4 teaspoons Baking powder
        4 lyzeczki od herbaty proszku do pieczenia


        2 tablespoons Vegetable shortening
        2 lyzki stolowe stalego tluszczu roslinnego - chyba ceres

        1 1/2 cups Warm water or more if needed
        1 1/2 kubkow cieplej wody, wiecej jesli trzeba

        zagniesc ciasto, walkowac placki i smazyc na goracym patelni

        Masa harina to specjalna maka kukurydziana z dodatkiem
        calcium hydroxide -wodorotlenku wapnia? -
        i maka kukurydziana lub mieszanka "kaszy" kukurydzianej ze zwykla
        maka to nie to samo.

        czy w PL sa sklepy meksykanskie? mzoe mozna taka make sciagnac
        online?

        Minnie
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka