Dodaj do ulubionych

sos do gołąbków

IP: 158.194.194.* 27.11.03, 11:08
jak robicie sos pomidorowy do gołąbków?- grzybowy już mi się znudził
a może jakiś inny znacie?
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: sos do gołąbków 27.11.03, 15:39
      Nie dodaję żadnych dodatkowych sosów, a robię gołąbki w sosoe własnym.
      Obgotowuję kapustę, rozdzielam liście, zcinam grubsze "nerwy" liści.
      Nadzienie: mielę mięso i cebulę (czasami dodaję trochę kaszy jęczmiennej - nie
      więcej niż 20% mięsa), przyprawiam solą i pieprzem. Zawijam w liście kapusty i
      układam w garnku, na którego dnie leży kilka liści kapuścianych. Zalewam wodą
      do 3/4 (może trochę więcej) wysokości gołąbków. Dodaję kostkę rosołową, liść
      bobkowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, 2-3 suszone grzyki, trochę tłuszczu
      (domowy smalec ze skwarkami, ale może to też byc oliwa), mozna oddać trochę
      maggi lub sosu sojowego. Na ostatnią warstwę gołąbków kładę liście kapusty.
      Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Co pewien czas wstrząsam naczyniem, by
      gołąbki nie przylegały do dna. Pod koniec gotowania dodaję pól pomidora lub
      małą łyżeczkę pasty pomidorowej. Przed podaniem zagęszczam sos - śmietanę
      mieszam z niewielką ilością mąki, dodaję trochę sosu gołąbkowego i całość
      wlewam do garnka z gołąbkami.
    • Gość: Ania Re: sos do gołąbków IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 27.11.03, 19:47
      A ja najbardziej lubię gołabki przysmazone na tłuszczu.... pycha :)))))
    • Gość: hoho Re: sos do gołąbków IP: 213.17.223.* 27.11.03, 19:59
      pomylilam sie
    • Gość: Ania B. Re: sos do gołąbków IP: 5.5.* / 80.58.32.* 27.11.03, 20:17
      Ja robie sos pomidorowy w ten sposob:

wode z ugotowanych wczesniej golabkow przelewam do innego garnka, dodaje
      koncentrat pomidorowy (1-2 male puszki), przyprawy do smaku wg uznania (sol,
      pieprz, cukier). Ja sypie przyprawy <na oko> i probuje, lubie aby sos byl lekko
      slodki. Wszystko gotuje, a na koniec dodaje zasmazke. Nastepnie sos wlewam do
      golabkow i jeszcze raz krotko wszystko razem gotuje.

Pozdrawiam
      Ania B.
    • Gość: mamuśka Re: sos do gołąbków IP: 195.245.217.* 28.11.03, 03:14
      Ja duszę gołąbki(nadziane mięsem z odrobiną wcześniej podgotowanego ryżu i
      koniecznie dużej ilości koperku) w bulionie z kostki,a kiedy gołąbki są
      miękkie, dodaje śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym (2-3
      łyżki).Duszę razem jeszcze ze 20 min., bo chodzi o to, żeby gołąbki przeszły
      pomidorowym smakiem. Nie lubię tłustych sosów, więc nie daje zasmażki, ew. dla
      zagęszczenia do śmietany dodaje łyżke mąki.
    • Gość: tamaryszek Re: sos do gołąbków IP: 158.194.194.* 28.11.03, 19:09
      wielkie dzieki! ja o farszu z ryzu, mieska mielonego i koniecznie wędzonej
      szynki dodaje drobno pokrojone liscie kapusciane, te ze środka, tak ze 2-3
      i całość zawijam oczywiscie w pozostale liście, a potem duszę i duszę długo
    • Gość: kluba1 Re: sos do gołąbków IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.03, 00:13
      koperkowy , kwasno-slodki z ananasem , cebulowy, "brazowy"
    • Gość: zielona26 Re: sos do gołąbków IP: *.dziennikarstwo.uni.wroc.pl 29.11.03, 11:33
      A ja robie całkiem oddzielnie sos (żeby nie smakował kapuściano) - na masełku
      podsmażam łyżkę mąki (czyli zasmażka), do tego dolewam kubek lodowatej wody i
      mieszam, jak już zgęstnieje dodaję słoiczek (nie puszkę małą) koncentratu
      pomidorowego, ale nie Pudliszki, bo jest gorzki. Do tego można dodać trochę
      śmietany, żeby złagodzić nieco smak. Trochę to kaloryczne, ale pyszne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka