Gość: tamaryszek IP: 158.194.194.* 27.11.03, 11:08 jak robicie sos pomidorowy do gołąbków?- grzybowy już mi się znudził a może jakiś inny znacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: sos do gołąbków 27.11.03, 15:39 Nie dodaję żadnych dodatkowych sosów, a robię gołąbki w sosoe własnym. Obgotowuję kapustę, rozdzielam liście, zcinam grubsze "nerwy" liści. Nadzienie: mielę mięso i cebulę (czasami dodaję trochę kaszy jęczmiennej - nie więcej niż 20% mięsa), przyprawiam solą i pieprzem. Zawijam w liście kapusty i układam w garnku, na którego dnie leży kilka liści kapuścianych. Zalewam wodą do 3/4 (może trochę więcej) wysokości gołąbków. Dodaję kostkę rosołową, liść bobkowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, 2-3 suszone grzyki, trochę tłuszczu (domowy smalec ze skwarkami, ale może to też byc oliwa), mozna oddać trochę maggi lub sosu sojowego. Na ostatnią warstwę gołąbków kładę liście kapusty. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Co pewien czas wstrząsam naczyniem, by gołąbki nie przylegały do dna. Pod koniec gotowania dodaję pól pomidora lub małą łyżeczkę pasty pomidorowej. Przed podaniem zagęszczam sos - śmietanę mieszam z niewielką ilością mąki, dodaję trochę sosu gołąbkowego i całość wlewam do garnka z gołąbkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: sos do gołąbków IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 27.11.03, 19:47 A ja najbardziej lubię gołabki przysmazone na tłuszczu.... pycha :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania B. Re: sos do gołąbków IP: 5.5.* / 80.58.32.* 27.11.03, 20:17 Ja robie sos pomidorowy w ten sposob: wode z ugotowanych wczesniej golabkow przelewam do innego garnka, dodaje koncentrat pomidorowy (1-2 male puszki), przyprawy do smaku wg uznania (sol, pieprz, cukier). Ja sypie przyprawy <na oko> i probuje, lubie aby sos byl lekko slodki. Wszystko gotuje, a na koniec dodaje zasmazke. Nastepnie sos wlewam do golabkow i jeszcze raz krotko wszystko razem gotuje. Pozdrawiam Ania B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: sos do gołąbków IP: 195.245.217.* 28.11.03, 03:14 Ja duszę gołąbki(nadziane mięsem z odrobiną wcześniej podgotowanego ryżu i koniecznie dużej ilości koperku) w bulionie z kostki,a kiedy gołąbki są miękkie, dodaje śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym (2-3 łyżki).Duszę razem jeszcze ze 20 min., bo chodzi o to, żeby gołąbki przeszły pomidorowym smakiem. Nie lubię tłustych sosów, więc nie daje zasmażki, ew. dla zagęszczenia do śmietany dodaje łyżke mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaryszek Re: sos do gołąbków IP: 158.194.194.* 28.11.03, 19:09 wielkie dzieki! ja o farszu z ryzu, mieska mielonego i koniecznie wędzonej szynki dodaje drobno pokrojone liscie kapusciane, te ze środka, tak ze 2-3 i całość zawijam oczywiscie w pozostale liście, a potem duszę i duszę długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sos do gołąbków IP: *.we.client2.attbi.com 29.11.03, 00:13 koperkowy , kwasno-slodki z ananasem , cebulowy, "brazowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona26 Re: sos do gołąbków IP: *.dziennikarstwo.uni.wroc.pl 29.11.03, 11:33 A ja robie całkiem oddzielnie sos (żeby nie smakował kapuściano) - na masełku podsmażam łyżkę mąki (czyli zasmażka), do tego dolewam kubek lodowatej wody i mieszam, jak już zgęstnieje dodaję słoiczek (nie puszkę małą) koncentratu pomidorowego, ale nie Pudliszki, bo jest gorzki. Do tego można dodać trochę śmietany, żeby złagodzić nieco smak. Trochę to kaloryczne, ale pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś