Gość: Kasia IP: 212.160.152.* 28.11.03, 09:25 Będę również wdzięczna, jeśli ktos będzie tak uprzejmy i podzieli się przepisem na bułeczki z mąki kukurydzianej (robione z reguły na amerykańskie Thanksgiving - podobno) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: corn Re: Bułeczki kukurydziane IP: *.icpnet.pl 28.11.03, 11:44 Na bułeczki nie mam, ale możesz poszukać na www.allrecipes.com, pod hasłem "cornmeal" lub "cornflour" "buns" lub "biscuits". Natomiast mam przepisy na chleb kukurydziany i "indiański" chleb kukurydziany. CHLEB KUKURYDZIANY Po półtorej szklanki mąki pszenej i kukrudzianej 3 łyżki mała lub margaryny 1 i 1/4 szklanki mleka jajo 3 łyżki cukru łyżka proszku do pieczenia sól tłuszcz do formy W misce zmieszać obie mąki, cukier,proszek i sól. Masło roztopić i ostudzić, wlać do mleka, dodaj jajo, rozkłócić widelcem, wsypać mąkę, wyrobić na gładką masę, przełożyć do formy, wyrównać powierzchnie i upiec w temp. 200oc na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, a po 10 min - z formy. Grubo pokroić. INDIAŃSKI CHLEB KUKURYDZIANY 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 8 łyżek masła półtorej szklanki startego żółtego sera (oryginalnie cheddar) ostra papryczka jalapeno (lub chili) półtorej szklanki kefiru 3 jaja szklanka posiekanej cebuli 1 i 1/3 szklanki ziaren kukurydzy mrożonej lub z puszki pół szklanki drobno pokrojonej i upieczonej czerwonej papryki bez skórki pół szklanki posiekanej świeżej lub 3 łyżki suszonej bazylii ćwierć szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody półtorej łyżeczki soli Kukurydza rozmrozić lub konserwową osączyć na sitku. Cebulę usmażyć na łyżce masła na złoty kolor i ostudzić. Pozostałe masło schłodzić, prokroić na kawałki, odstawiać. W misce zmieszać obie mąki, cukier, proszek, sodę i sól. Dodać mało i palcami zagnieść tak, by powstały zacierki, wlać kefir połączony z jajkami i wyrobić na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładni wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej głębokiej (ok. 5 cm) blaszki. Upiec w piekarniku w temp. 200oc przez ok. 45 min. Odczekać 20 min, wyjć z blaszki i grubo pokroić. Odpowiedz Link Zgłoś