mhr-cs 06.04.09, 15:31 staralam sie poznac ta potrawe? ale nie wiem co to jest, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nagi_gracjan ojojojoj, teraz Ci sie dostanie! 06.04.09, 15:46 szybko sie schowaj! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ojojojoj, teraz Ci sie dostanie! 06.04.09, 15:51 nagi_gracjan napisał: > szybko sie schowaj! ;) dlaczego, Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Ale dlaczego? 06.04.09, 16:15 ja tez nie mieszkam w polsce i zupelnie zapomnialam o niej bo pasche to chyba ostatni raz robilam jak mialam szesc lat i nie wiem tak na dobra sprawe jak sie ja robi:) czy jest obowiazek znania i posiadania wiedzy w kazdym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ale dlaczego? 06.04.09, 16:26 mysle ze nie dostaniemy odpowiedzi, czy ta pasche to tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Tajemnicy nie ma, ale 06.04.09, 16:34 ani ty ani ja tej paschy sobie nie zrobimy bo nie mamy dostepu do swiezego sera bialego, a z serka homo to tylko sernik mozna sobie popelnic. a zreszta i jak pamietam to jest wyzsza wyzsza wyzszosc sernika nad pascha, bo to taka odmiana sernika na zimno:) Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Nie bardzo rozumiem! 06.04.09, 16:33 Moja miła:)Pisze4sz,że od lat ROBISZ paschę , a za chwilę twierdzisz,że chcesz ją poznać bo nie wiesz co to jest!Mała sprzeczność ,ale chętnie wyjaśnie.Nie robię ,ale +/- się orentuję bo jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Mysle, ze mhr zadala pytanie odnosnie 06.04.09, 16:37 paschy z innego watku, kobieta nie wie co to jest i zapytala. zalozyla nowy watzek i to wszystko:) Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Re: Mysle, ze mhr zadala pytanie odnosnie 06.04.09, 16:53 Pascha to rodzaj "baby twarogowej" Wyrabia się ją z tłustego twarogu ucierająć go zdużą ilością masła , żółtek , cukru i bakalii.Nie wiem czy daje się żelatynę.Podaje się schłodzone-generalnie baaardzo słodkie i treściwe.Poszczegóły odsyłam na wschodnie kresy bo chyba z tamtąd pochodzi ten specjał. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mysle, ze mhr zadala pytanie odnosnie 06.04.09, 17:07 achulaw dziekuje, nie wiem dlaczego nikt przedtem nie mogl tez tego napisac mysle ze nie znal, Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Mysle, ze mhr zadala pytanie odnosnie 06.04.09, 18:52 Zaręczam Ci, że wszyscy, którzy pisali przedtem paschę znają, ale to ty nie potrafiłaś zrozumiale zadać pytania. Napisałaś: Thema: Seit Jahren bereite ich Pascha vor. Ich versuchte diese Speise zu kennen. Aber ich weiss nicht was das ist. Chyba nie bardzo pasuje zdanie pierwsze do następnych. A oto odpowiedź, którą może zrozumiesz. Pascha: Süße Quarkkuchen mit und ohne kandierte Früchte - werden in Russland/Ostpolen nur zu Ostern zubereitet. Osterkuchen müssen aus allerfrischestem Quark, Eiern und aus guter fetter Sahne und Butter zubereitet werden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Od lat robię paschę IP: *.walecznych.net 07.04.09, 10:31 prawdziwa pasche robi sie z mleka i smietany z jajami a wy tu o jakichs gotowych twarogach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makatka Re: Od lat robię paschę IP: 212.160.148.* 07.04.09, 13:24 z mleka i smietany? co to za brednie? moze jeszcze z zelatyny, zeby sie dobrze sciela z dobrego, tlustego twarogu sie ja robi Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Od lat robię paschę 07.04.09, 13:46 mysle, ze chodzi o to, ze z mleka mozna samodzielnie zrobic twarog Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Od lat robię paschę 07.04.09, 12:19 75 dag tłustego białego sera 10 jaj ugotowanych na twardo kostka masła 25 dag cukru laska wanilii lub aromat waniliowy po 10 dag orzechów, migdałów i rodzynek smażona skórka z pomarańczy. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem, po chwili osączyć na sicie,wystudzić i obrać z błonek. Żółtka wyjęte z rozkrojonych jaj przetrzeć przez sito, a potem utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię lub aromat waniliowy, rodzynki, drobno posiekane orzechy,migdały i skórkę pomarańczową (trochę bakalii zostawić do dekoracji). Dość wysokie naczynie wyłożyć lnianą ściereczką, napełnić masą serową, tak aby szczelnie przylegała do formy, zawinąć brzegi ściereczki, obciążyć deseczką,pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.Następnie uważnie, by nie zdeformować paschy,wyjąć ją na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Od lat robię paschę 07.04.09, 12:20 kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,2617332.html z tego linka wzielam przepis Pozdrawiam Wesolych Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amica_zolwica Re: Od lat robię paschę IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.04.09, 13:36 NIE PRAWDA!!! Pasche taka prawdziwa robi sie BEZ ZELATYNY!!! ale z MLEKA SMIETANY i JAJEK wyrabia sie twarog ktory musi sie wytworzyc podczs gotowania a nastepnie powinien odciekac zawiniety w gaze okolo jednej nocy i dopiero pozniej przepis jest podobny jak z twarogu (LATWIEJSZA OPCJA) Pozdrawiam wszystkich ktorzy w tym roku po raz pierwszy beda ja robic (wlasnie z mleka!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makatka Re: Od lat robię paschę IP: 212.160.148.* 07.04.09, 16:10 e i wychodzi na moje z twarogu sie robi z tym, ze do robienia dobrego twarogu jajka nie sa potrzebne a tylko mleko+smietana ewentualnie mleko+kwasne mleko Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Od lat robię paschę 07.04.09, 16:10 Ja również robię paschę ( inaczej Melbę lub sernik bez sera). Parę wątków wyżej podałam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś