Dodaj do ulubionych

Co to są puste kalorie?

IP: *.chello.pl 07.04.09, 17:05
Otóż zostałem sam z dzieckiem - żona wyjechała na kilka dni. Dziś na
śniadanie dałem mu pączka z czekoladą; zostałem za to mocno
skrytykowany przez teściową, że daję dziecku właśnie te zagadkowe
puste kalorie. Teściowa niestety nie umiała wytłumaczyć, czym one
są. Właśnie - czym? Czy istnieją jakieś inne, "pełne" kalorie? A
jaka jest między nimi różnica? Czy te pełne są dobre, skoro "puste"
są złe? I co jest nie tak w podaniu dziecku solidnej porcji energii
na śniadanie?
Obserwuj wątek
    • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 17:19
      puste kalorie to takie, ktore daja czlowiekowi tylko sama energie, bez zadnych
      substancji odzywczych - witamin, minerałow, bialka czy chocby blonnika. poza tym
      taki paczek to same cukry proste - biala maka, cukier, po takim czyms czlowiek
      szybko robi sie glodny, bo szybko przetwarza taki cukier. cukry zlozone
      zawieraja kasze, razowe pieczywo, banany - po takim posilku czlowiek na dluzej
      jest syty, spala stopniowo i wykorzystuje ta energie przez dluzszy czas,
      natomiast owe puste kalorie szybko sa przetwarzane, energia idzie w zapasy
      tluszczu, a czlowiekowi znowu szybko spada cukier i robi sie glodny. tak to
      wyglada z tymi pustymi kaloriami, ale mysle ze dziecku sie nic nie stanie jak
      zje od czasu do czasu paczka, ale z pewnoscia nie jest to wartosciowy posilek,
      jesli zona wyjechalaby na dluzej, a Ty bys tak karmil dziecko caly czas, to ma
      gwarantowane przytycie, zatwardzenie i niedobory wiatmin.
      • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 17:27
        aha no i chodzi o to, zeby nie mylic jedzenia z odzywianiem. z posilkiem mamy
        sobie dostaraczac nie tylko energii, ale i substancji odzywczych, jedzenie musi
        byc odpowiednio trawione (stad potrzeba obecnosci blonnika w pozywieniu, mimo ze
        jest on niestrawny), ma dostaraczac odpowiedniej ilosci energii z bialka,
        tluszczu, weglowodanow. tyle samo energii czlowiek dostarczy sobie z pol
        szklanki oleju co np. z obiadu zlozonego z surowki warzywnej, kawalka miesa i
        np. kaszy czy ziemniaków. tak samo mozna zjesc na sniadanie paczka z czekolada,
        ale mozna tez jajko lub plaster zoltego sera, pol pomidora, kawalek owoca, do
        tego razowe pieczywo, chyba na zdrowy rozum widac roznice?
    • roseanne Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 17:24
      okreslenie na produkty spozywcze, ktore nie wnosza nic poza cukrem ew tluszczem

zadnych witamin, mineralow, bialek

energia dostarczona w ten sposob powoduje skok poziomu cukru w organizmie,
      ktory niestety nie starcza na dlugo
      dziecie bedzie glodne szybko znow, a kalorie spozyte niespozytkowane w
      organizmie zostana
    • tannat Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 18:01
      Bla bla - to są takie nowomowy żywieniowe... Tylko się nie przerażaj :). I nie chodzi o to, żeby dziecku nie dawać cekolady od czasu do czasu ale Chłopie... Pączki na śniadanie? :) Takie rzeczy to się jada na studiach po całonocnej imprezie z alkoholem (ktoś powie: kolejne puste kalorie).

Podsumowując: Babcia chciała powiedzieć, że odżywiasz dziecko niewłaściwie - tłumacząc na nasze :)
      • loislane1 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 22:33
        a jak to się ma do alkoholu ,który to też puste kalorie?
        widział ktoś grubego alkoholika?
        • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 22:50
          wiesz zawansowany alkoholik na ogol traci apetyt i je znikome ilosci pozywienia,
          poza tym jego organizm jest wyniszczony walka ze stalym zatruciem organizmu,
          watroba nie pracuje prawidlowo. wiec rownie dobrze mozna zadac pytanie, czy
          widzial ktos czlowieka skrajnie wyniszcoznego choroba, ktory jest otyly?
          natomiast znam wielu piwoszy i "winiarzy", ktory sa naprawde otyli , zwlaszcza,
          ze alkohol zwieksza apetyt, brat znajomej w okresie wakacyjnym niestety chodzi
          non stop na rauszu, wypija od 6 do 10 piw dziennie i tyje wtedy dobre 7kg.
          zreszta jak juz tu pisalismy nie chodzi jedynie o kalorie same w sobie, ale tez
          o wartosc odzywcza w postaci witamin, mineralow, bialka, wszystkiego potrzebnego
          do zycia czlowiekowi i dlatego czlowiek tez je, a nie tylko dlatego, zeby miec
          energie. i o to chodzi w pojeciu puste kalorie, a nie o to, ze tucza one
          bardziej niz kalorie "pelne", bo 100g bialej bulki ma tyle samo kalorii co 100g
          razowego chleba, ale zjedzenie chleba przynosi organizmowi znacznie wiecej
          korzysci.
          • loislane1 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:20
            dzięki za odpowiedź ale wytłumacz mi taką rzecz.Chcę schudnąć 5 kg a we wszystkich dietach 0 alkoholu,a ja lubię po pracy dwa drinki wypić
            (woda + whisky)i mam zamiar stosować dietę.W czym takie picie może szkodzić
            (w diecie oczywiście) ? Wiadomym jest fakt że po drinku już apetyt mija więc jem połowę co było do zjedzenia w ramach diety a nie chudnę!

• kk345 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:24
              Pijesz po pracy, a więc to popołudnie/wieczór: w dzień już coś jadłaś, wieczorem
              co prawda nie jesz, ale pijesz alkohol, kaloryczny, a nie zdążysz już go spalić.
              Kalorii w alkoholu jest więcej niż w potencjalnej dietetycznej kolacji i dlatego
              tyjesz. Nadmiar kalorii na noc po prostu.
              • loislane1 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:34
                i właśnie chodzi mi o to gdzie są te kalorie w alkoholu ? przecież tam ani
                tłuszczu ani cukru ,a nawet słyszałam o skutecznej diecie alkoholowej ale wtedy
                chyba musiałabym wziąć urlop
                • paulinaa Re: Co to są puste kalorie? 09.04.09, 22:27
                  1g alkoholu ma 7 kcal, dla porownania 1g weglowodanow czy białek ma 4kcal,
                  alkohol jest sam w sobie bombą kaloryczną, jesli do tego jest słodzony (wzelkie
                  likiery) to już w ogole...
            • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:45
              100ml whisky to 225kcal po prostu, nie wiem ile wypijasz w drinku, ale mozesz to
              sobie latwo policzyc. ja tam nie wierze np. w to, ze trzeba jesc ostatni posilek
              o 18 czy cos takiego, mi sie zdarza zjesc jakis lekki posilek nawet o 21 i mimo
              to chudne, a po pracy to jeszcze nie wieczor, w zaleznosci na ile kcal masz
              obliczona diete, musisz odjac z czegos kalorie, ktore wypijasz w drinku. ja
              kiedy jestem na diecie i wybieram sie ze znajomymi na drinka rezygnuje z
              kolacji, jem mniejszy podwieczorek i w niczym to nie przeszkadza, alkohol nie
              blokuje procesu chudniecia, ale po prostu dostarcza kcal. warto pic tez swoja
              droga ograniczyc ilosc wypijanego alkoholu, bo jesli pijesz takie
              "pelnowymiarowe" drinki to wychodzi, ze wypijasz jakies 3-4 razy wiecej (nie
              wiem, czy pijesz w weekendy) alkoholu niz uznane jest za bezpieczna norme dla
              kobiety (sa to o ile dobrze pamietam 3 drinki, ale na pewno nie wiecej)
              • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:51
                LOL dieta alkoholowa, chyba zejde. slyszalam, ze heroina i AIDS tez pomagaja na
                schudniecie.
                mowi sie nawet o czyms takim jak alkoreksja, glownie dotyczy to mlodych
                dziewczyn pracujacych w modzie, nie jedza, ale wypic trzeba, wiec jedyne kalorie
                jakie przyjmuja pochodza z alkoholu. a w alkoholu jest mnostwo cukru!
              • loislane1 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:54
                jak czytam o " normach dla kobiety " to już nie chce mi się dalej czytać. A jaki
                to facet je podwieczorek ? rozbawiło mnie to
                • loislane1 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:58
                  OK ,doczytałam że nie facet ale to i tak porażka.Podwieczorek ha ha
            • drinkit Re: Co to są puste kalorie? 08.04.09, 15:14
              pij tylko te dwa drinki i nic nie jedz to schudniesz.
            • panistrusia Re: Co to są puste kalorie? 08.04.09, 15:16
              >Wiadomym jest fakt że po drinku już apetyt mija więc j
              > em połowę co było do zjedzenia w ramach diety

Pamiętaj, że dieta opracowana przez dietetyka ma zapewnić nie tylko
              spadek wagi ale i dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych przy
              ograniczeniu posiłków.
              Odchudzanie się nie ogranicza się tylko do zminimalizowania ilości
              zjadanych rzeczy.
              Niejedzeniem minimum, jakie przewiduje dieta możesz powodować
              spowalnianie przemiany materii: organizm dostaje sygnał, że jest
              'bieda' więc tym bardziej magazynuje co się da.
    • bene_gesserit Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 18:16
      Kanapki, platki na mleku, owsianka, omlet, jajecznica, jajka na
      miekko albo twardo.
      Tesciowka na pewno ci nie odpusci i dziecko bedzie wypytywane do
      powrotu twojej polowicy wypytywane 'czym tatus cie karmi'. I bedzie
      miala racje.
      Jesli nie chcesz przed nia, dzieciakiem i soba wyjsc na ostatnia
      lebiege, co to nawet jajecznicy nie potrafi usmazyc, to zadbaj
      lepiej o malucha. I pomysl cieplo o zonie :)
      • Gość: sylwia Re: Co to są puste kalorie? IP: *.ds3.agh.edu.pl 07.04.09, 18:58
        ehh,ale to słodkie :P
        uwielbiam jak faceci pytają o coś co dla kobiet jest takie oczywiste.
        pozdrawiam serdecznie. :)
        • tannat Nie dla wszystkich kobiet - uwierz mi :) 07.04.09, 19:17
        • kk345 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 21:45
          Nie wiem, co słodkiego jest w fakcie,że dorosły człowiek nie ma pojęcia, co dać
          dziecku na śniadanie? To rodzaj kalectwa, taka wyuczona bezradność, która
          pozwala nic w domu nie robić, bo pralka gryzie, kuchenka zieje ogniem a dzieci
          napawają przerażeniem...
          Takiego kalekę najpierw wychowuje matka, a potem żona...
          • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 21:59
            tylko tesciowa sie zbuntowala i potem stad ten wysyp zartow o glupiej
            tesciowej:) bo zapedzona w kozi rog nie wie, co to sa puste kalorie buahaha...
            ale nie badzmy seksistkami, sa i kobiety "kaleki", ostatnio widzialam taka
            mamuske co niemowalaka (takiego co ledwo siedzial) karmila chipsami, zgroza. a
            jak sie am dziecko, to imho jednym z podstawowych obowiazkow jest posiadanie
            wiedzy na temat prawidlowego zywienia dziecka i czlowieka w ogole, bo dla mnie
            nienormalne sa sytuacje, kiedy dzieciak ma wsuwac zieleninke i kurczaczka na
            parze, a tatus w tym czasie z paczka chipsow, a mamusia z ciachem.
            • kk345 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 22:05
              tak, tylko takie kalectwo matki będzie źródłem ogólnego oburzenia i docinków, a
              "kaleki" ojciec budzi rozczulenie wszystkich "kobietek" wkoło, które, tak jak
              Sylwia uznają to za słodkie i rzucą sie do pomocy... Żałosne
              • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 22:12
                tez fakt
                • Gość: sylwia Re: Co to są puste kalorie? IP: *.ds3.agh.edu.pl 07.04.09, 23:07
                  ojeju,bez przesady z tym kalectwem.dziecko od jednego paczka nie umrze.mama
                  wyjechała,na te kilka dni można wywrócić świat do góry nogami i zjeść pączka na
                  śniadanie.a tatuś się nauczy,następnym razem zrobi owisankę z czekoladą hehe :P
                  a to że uważam za uroczą bezradność mężczyzn w niektórych kwestiach,no,cóż,nic
                  na to nie poradzę.Tomek nie nie co to puste kalorie,ja nie odróżniam strony
                  prawej od lewej i wszędzie się gubię ale kobieta i mężczyzna jak są
                  razem,nawzajem się uzupełniają :)
                  wyluzujcie trochę.
                  • kk345 Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:16
                    bezradność matki w tej samej kwestii też uznasz za uroczą, czy to pobłażanie
                    należy się tylko mężczyznom???
                    • bobralus Re: Co to są puste kalorie? 07.04.09, 23:29
                      "o pani taka slodka - lewa strone z prawa myli, to takie urocze" "ojej ale z
                      pana gapa, przeciez dzieci nie karmi sie na sniadanie paczkami i czekolada hihi,
                      ach ci faceci"

"co za matka z niej, dziecku paczki z czekolada na sniadanie?! przeciez je tylko
                      utuczy, jak tak mozna!" "rany co za imbecyl, dorosly facet, a stron nie umie
                      rozrozniac!"

uwielbiam stereotypy:)
                      nikt tu nie dramatyzuje, przeciez nie chcemy wzyzwac opieki spolecznej, ale
                      naprawde drazni mnie to, ze uwaza sie, ze mezczyzna nie musi wiedziec, co
                      potrzebne jest dziecku do prawidlowego rozwoju. jesli dziecko ma 2 opiekunow, to
                      nie moze byc tak, ze w razie wyjazdu jednego dziecko nie ma prawidlowej opieki
                      lub przynajmniej wszystko sie zmienia. jezeli razem sie wychowuje dzieci, to
                      trzeba miec wspolny front chyba poza tym, ze nie, ze "fajnie, jak mama wyjezdza,
                      bo wtedy tatus karmi mnie slodyczami". potem mama wroci i dziecko w krzyk, ze
                      nie zje zdrowego sniadania, ze woli paczka. swoja droga zastanawia mnie, jak
                      mozna nie wiedziec, co wlasne dziecko jada na sniadanie?
                  • eeela Re: Co to są puste kalorie? 08.04.09, 00:08
                    > a to że uważam za uroczą bezradność mężczyzn w niektórych kwestiach,no,cóż,nic
                    > na to nie poradzę.

Tylko jedno pytanie: czy kobietę, która nie wie, co dac dziecku na śniadanie,
                    też uznałabyś za uroczą?
                  • Gość: Aga Re: Co to są puste kalorie? IP: *.chello.pl 09.04.09, 00:57
                    > a to że uważam za uroczą bezradność mężczyzn w niektórych
                    kwestiach,no,cóż,nic na to nie poradzę.Tomek nie nie co to puste
                    kalorie,ja nie odróżniam strony
                    > prawej od lewej i wszędzie się gubię ale kobieta i mężczyzna jak są
                    > razem,nawzajem się uzupełniają :)

Nie zawsze jednak są razem i na te okoliczności nalezy umiec użyć
                    mózgu.
          • Gość: magda Re: Co to są puste kalorie? IP: *.pool85-49-215.dynamic.orange.es 07.04.09, 23:14
            Jasne, w Twoim mniemaniu ojciec jest odgornie zwolniony z
            odpowiedzialnosci za wychowywanie dzieci. Pewnie ma zawsze
            wazniejsze rzeczy na glowie niz wychowywanie dzieci - telewizor,
            gazeta, spanie...
            • Gość: Tomek Dzięki! IP: *.chello.pl 08.04.09, 14:31
              Wszystkim dziękuję, bobralus zwłaszcza, za fachowe wyjaśnienie.
              Dziecko po tym pączku dalej żyje, ma się dobrze, nie przytyło też za
              bardzo :) Padające w dyskusji stwierdzenia że jednorazowe podanie
              pączka = nieumiejętność, niewiedza, nieporadność czy notoryczne złe
              odżywianie chyba są zbyt daleko idącymi "skrótami myślowymi" :)
              Dzięki jeszcze raz!

P.S. A dzisiaj gotuję obiad!! :)
              • Gość: emkaska Re: Dzięki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.09, 14:57
                Tomek napisał(a):
                > A dzisiaj gotuję obiad!! :)

Ale chyba nie oczekujesz za to oklasków? :)))))))
                • Gość: Tomek Re: Dzięki! IP: *.chello.pl 08.04.09, 15:00
                  Ależ jak najbardziej! :))
                  • bene_gesserit Re: Dzięki! 08.04.09, 15:22
                    Dostaniesz oklaski tylko wtedy, kiedy ty oklaskujesz swoja zone za
                    kazde sniadanie, obiad i kolacje, ktore robi.
                    • bobralus Re: Dzięki! 08.04.09, 18:49
                      wiesz kobieta od mezczyzny sie rozni - stosunkiem tluszczy do masy miesniowej,
                      szybkoscia przemiany materii, czesto waga, inaczej reaguje organizm na rozne
                      substancje w zaleznosci od plci, inne moga byc skutki naduzywania tych
                      substancji. chyba z bedziemy tak poprawni politycznie, jak pewna grupa naukowcow
                      w USA, ktora wystosowala postulat, aby nie badac roznic miedzyrasowych (w
                      zakresie wlasnie podatnosci na rozne choroby somatyczne, metabolizmu,sredniej
                      dlugosci zycia), bo "nie wypada". jakbysy nie chcieli (chociaz nie wiem, czemu
                      mialoby to sluzyc), to roznice miedzy placiami, rasami itd. istniec beda zawsze.
                      a z tego co pamietam, to mezczyzna moze sobie pozwolic na jednego drinka wiecej
                      w tygodniu, ot pewnie badacze byli seksistami.
                      • bene_gesserit Re: Dzięki! 08.04.09, 19:21
                        W przedszkolu zauwazylam, ze dziewczynki i chlopcy sie roznia -
                        dalsze badania potwierdzily i umocnily te obserwacje. Ani mi w
                        glowie to negowac. I nie bardzo rozumiem, jak ten spicz ma sie do
                        tematu oklaskow za to, ze tatus obiad dziecku robi.
                        • bobralus to bylo do loislane 08.04.09, 20:38
                          >>>jak czytam o " normach dla kobiety " to już nie chce mi się dalej czytać. A
                          jaki to facet je podwieczorek ? rozbawiło mnie to<<<

to bylo a propos mojej wypowiedzi dotyczacej tego, ile kobieta moze wypic
                          alkoholu tygodniowo.

mialo byc tluszczu nie tluszczy

a jesli czlowiek sie odchudza z sensem i je z sensem, to imho spozywa 5 malych
                          posilkow dziennie (przynajmniej tak uklada diete wiekszosc dietetykow, poniewaz
                          najlepiej to wplywa na przemiane materii, tylko sportowcy jedza jeszcze
                          czesciej), zwyczajowo posilek 4 (miedzy obiadem a kolacja) nazywa sie
                          podwieczorkiem i mezczyzna tez moze go zjesc, co nie znaczy, ze bedzie siorbal
                          herbatke z porcelanowej filizanki z malym palcem wystrzelonym ku gorze i zajadal
                          male herbatniczki z konfitura (lub kanapki bez skorki z serem i ogorkiem). ja
                          zjadam np. banana, jablko, grejpfruta, kefir. ale dwie whisky faktycznie sa
                          mniej "porazkowe".
                  • roseanne klap klap :)) nt 08.04.09, 20:01

• Gość: sylwia Re: klap klap :)) nt IP: *.pul.tke.pl 09.04.09, 11:25
      bardziej chodziło mi o to że Tomek nie wiedział co oznacza wyrażenie "puste
      kalorie" a nie że nie wie co dać dziecku na śniadanie.
      poza tym wasze wypowiedzi są trochę ekhm...feministyczne w tym negatywnym sensie.
      takie mam wrażenie.
      • eeela Re: klap klap :)) nt 09.04.09, 13:26
        Feminizmem w swym negatywnym sensie wydaje ci się oczekiwanie, że facet powinien
        potrafić podać dziecku śniadanie?

Osobiście w ogóle nawet bym się nie zainteresowała dorosłym facetem, który nie
        potrafi samodzielnie przygotowac posiłku. Wyrosłam w rodzinie, w której
        mężczyźni nie udają niepełnosprawnych idiotów i potrafią radzić sobie w kuchni
        równie dobrze jak przy wbijaniu gwoździ czy rozróżnianiu prawej strony od lewej
        - jeśli to jest twoim zdaniem feminizm w złym znaczeniu, to zastanawia mnie,
        jaki jest feminizm w dobrym znaczeniu w twoim wydaniu.
      • figgin1 Re: klap klap :)) nt 11.04.09, 11:16
        Gość portalu: sylwia napisał(a):
        > poza tym wasze wypowiedzi są trochę ekhm...feministyczne w tym negatywnym sensi
        > e.
        > takie mam wrażenie.

A co jest negatywnego w oczekiwaniu by facet nie robił krzywdy swojemu potomkowi?
    • mhr-cs Re: Co to są puste kalorie? 09.04.09, 14:13
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Otóż zostałem sam z dzieckiem - żona wyjechała na kilka dni. Dziś
      na
      > śniadanie dałem mu pączka z czekoladą; zostałem za to mocno
      > skrytykowany przez teściową, że daję dziecku właśnie te zagadkowe
      > puste kalorie. Teściowa niestety nie umiała wytłumaczyć, czym one
      > są. Właśnie - czym? Czy istnieją jakieś inne, "pełne" kalorie? A
      > jaka jest między nimi różnica? Czy te pełne są dobre,
      skoro "puste"
      > są złe? I co jest nie tak w podaniu dziecku solidnej porcji
      energii
      > na śniadanie?

polecam
      pl.wikipedia.org/wiki/Puste_kalorie
      • Gość: sylwia Re: Co to są puste kalorie? IP: *.pul.tke.pl 09.04.09, 15:54
        chodzi mi o to że facet zapytał tylko co to są te puste kalorie a wy od razu
        nazywacie go kaleką itd bo nie wie co dać dziecku na śniadanie.zażartował że da
        pączka z adwokatem-został nazwany trollem.
        napisał że gotuje obiad-od razu kpiące pytanie czy oczekuje oklasków i czy
        oklaskuje żonę po każdym posiłku.na pewno nie,ale czy żona oklaskuje go za coś
        co zrobi on a ona nie potrafi,nieważna co to?wątpię.
        • eeela Re: Co to są puste kalorie? 09.04.09, 17:21
          nie,ale czy żona oklaskuje go za coś
          > co zrobi on a ona nie potrafi,nieważna co to?wątpię.

Alez wlasnie o to chodzi. Trzeba byc kaleka zeby w doroslym wieku
          nie potrafic zrobic jakiegos prostego obiadu.
        • mhr-cs Re: Co to są puste kalorie? 09.04.09, 17:33
          Gość portalu: sylwia napisał(a):

> chodzi mi o to że facet zapytał tylko co to są te puste kalorie a
          wy od razu
          > nazywacie go kaleką itd bo nie wie co dać dziecku na
          śniadanie.zażartował że da
          > pączka z adwokatem-został nazwany trollem.
          ha,hi,ha kto nie rozumie,to jego text
          nie wiem co ty z tego wyczytalas?dlatego powtorka dla ciebie,

Autor: Gość: Tomek IP: *.chello.pl 07.04.09, 17:05
          Otóż zostałem sam z dzieckiem - żona wyjechała na kilka dni. Dziś na
          śniadanie dałem mu pączka z czekoladą; zostałem za to mocno
          skrytykowany przez teściową, że daję dziecku właśnie te zagadkowe
          puste kalorie. Teściowa niestety nie umiała wytłumaczyć, czym one
          są. Właśnie - czym? Czy istnieją jakieś inne, "pełne" kalorie? A
          jaka jest między nimi różnica? Czy te pełne są dobre, skoro "puste"
          są złe? I co jest nie tak w podaniu dziecku solidnej porcji energii
          na śniadanie?

moze teraz zrozumialas,
    • paulinaa Re: Co to są puste kalorie? 09.04.09, 22:24
      puste kalorie to takie produkty, ktore dostarczają tylko energii a nie mają
      zadnejw artości odzywczej (bialko, zlożone weglowodany, witaminy, błonnik,
      skladniki mineralne itd)
      nie przyzwyczajaj dziecka do takich smieci, lepiej daj mu na sniadanie jakies
      płatki z mlekiem czy jogurtem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka