norbert.n 28.04.09, 21:41 Zakisiłem trzy główki kapusty i okazało się, że zdrowo ją przesoliłem. Jest jakaś szansa uratowania chociaż części? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Przesolona kapusta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 22:00 jeśli proces kiszenia przebiegł prawidłowo to możesz kapuste po odcisnieciu odsalać pod bieżącą wodą i zużywać ja np do bigosów. Odsalanie zmieni trochę jej smak. Jednak kapusta musi przejść cały proces fermentacji mlekowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Przesolona kapusta. 29.04.09, 13:04 norbert.n napisał: > Zakisiłem trzy główki kapusty i okazało się, że zdrowo ją przesoliłem. Jest > jakaś szansa uratowania chociaż części? sproboj z tych porad, ale zebys nigdy nie przesolila polecam, na 8kg kapusty,1kg marchewki ja dodaje 120g soli no i kminek,mielony nie lobie tych calych, Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Przesolona kapusta. 29.04.09, 15:04 Słyszałam, że do gotowania kiszonej kapusty (przesolonej) należy dodać surowego ziemniaka. Podobno pomaga. Można też dodać słodką pokrojoną kapustę. Jeśli zamierzasz jeść tę kapustę na surowo, w formie surówki, to wypłukałabym ją porządnie, a potem dodała marchewkę, jabłko, cukier. Może sok z cytryny gdyby podczas płukania zrobiła się nie kwaśna. Odpowiedz Link Zgłoś