dzioucha_z_lasu 11.05.09, 15:09 Gdzie można to kupić..? Szukałam w necie, szukałam w kuchniach świata i nic :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Sól w płatkach IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 15:41 nie masz nikogo w uk, ktory by ci maldon salt przyslal? poza tym w kazdym bomi, p&p, kuchniach swiata dostaniesz fleur de sel, np de camargue. kosztuje dosc sporo, ale kiedy posypiesz nia pomidora, zapomnisz o swinstwie pt "sol stolowa milaka jodowana" za 40gr/kartonik :) ja przywoze sobie fleur de sel ze slowenii z piran. kosztuje mniej wiecej tyle, co frncuska, a jest jeszcze lepsza w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Sól w płatkach 11.05.09, 15:48 No niestety chwilowo nikogo w Jukeju :( A ta sól przesladuje mnie, co przepis, to sól w płatkach... Czy fleur de sel to coś w rodzaju tej w płatkach? Czy jakaś smakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sól w płatkach 11.05.09, 15:53 napewno bedzie smakowac, bo ja polka sprzedaje, Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to to? Zamów sobie... 11.05.09, 16:01 sklep.polskaporcelana.pl/produkt/1538/sol_kosher.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo z ebaya i juz... 11.05.09, 16:04 albo z ebaya i juz... http://cgi.ebay.pl/250g-Box-Pure-Maldon-Organic-Natural-Sea-Salt-Flakes_W0QQitemZ130284885248QQihZ003QQcategoryZ14314QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4221.m291QQ_trkparmsZalgo%3DTS&its%3DK&itu%3DUCK%252BMAGEXP&otn%3D3&ps%3D12 Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: to to? Zamów sobie... 11.05.09, 16:05 Chyba coś w tym guście. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Sól w płatkach IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 15:57 ta w platkach, to wlasnie w angielskich przepisach maldon salt. zadna smakowa, tylko jakosciowo dobra sol z rzeki o ile pamietam. fleur de sel, to kwiat soli morskiej zbierany recznie. zreszta masz googla i wikipedie, poczytaj sobie najlepiej sama o fleur de sel i maldon salt. fleur jest drozszy w uk od maldon. poza nim pewnie nie ma wiekszej roznicy w cenie, bo przez nigelle, jamiego i innych caly swiat pcha sie do soli w platkach jakby nie bylo innej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sól w płatkach 11.05.09, 17:36 Gość portalu: ania_m napisał(a): > ta w platkach, to wlasnie w angielskich przepisach maldon salt. zadna smakowa, > tylko jakosciowo dobra sol z rzeki o ile pamietam. fleur de sel, to kwiat soli > morskiej zbierany recznie. kazdy zna,nie kazdego na to stac, jestes lepsza,respektoj inna kulture, Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Sól w płatkach 11.05.09, 18:54 Gość portalu: ania_m napisał(a): > ta w platkach, to wlasnie w angielskich przepisach maldon salt. zadna smakowa, > tylko jakosciowo dobra sol z rzeki i dla podkreślenia tego niezwykłego faktu ma na opakowaniu napisane "sea salt" Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Sól w płatkach 11.05.09, 19:16 nie wiedziałam, że Anglikom się udało morze wiosłami do rzek zawrócić :D Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Sól w płatkach 11.05.09, 19:22 Wiesz, oni jeżdżą po złej stronie ulicy, więc - kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Sól w płatkach 11.05.09, 19:24 kijem, kochana, kijem, na wzór włocławka, gdzie wisłę kijem zawracają i przy okazji sól wybierają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m emko IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 20:48 www.maldonsalt.co.uk/How_Salt_is_Made.html poczytaj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: emko IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 20:51 sorry, za szybko sie wyslalo. jest rzeka? ;) nawet najbardziej slona w anglii :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 aniu 11.05.09, 21:53 tam jest napisane, że sól jest jak najbardziej morska, ujście rzeki się zasala przypływami i wypłukiwaniem morskiej soli z mokradeł. btw. blackriver to nazwa dolnego odcinka rzeki i jej ujścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: aniu IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 22:04 noz wiem przeciez, tylko wyjasniam skad mi sie rzeka wziela. soli maldon nie uzywam, uzywam fleur de sel. kiedys cos czytalam o niedostepnej u mnie soli maldon i w pamieci zostalo mi jedynie to ujscie rzeki :) jest rzeka? jest. wiec o co chodzi? ;) a opakowania tej soli rowniez nigdy nie widzialam na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: aniu 11.05.09, 22:19 noale na tej zasadzie to fleur de sel jest solą z mokradeł, czy też zalewisk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: aniu IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.09, 22:24 ta ze slowenii faktycznie jest z mokradel i zalewisk parku narodowego :) ale nie neguje, ze producent ma prawo pisac na opakowaniu "sol morska", w koncu woda z ktorej sie ta sol wyodrebnia pochodzi z morza :) Odpowiedz Link Zgłoś