Dodaj do ulubionych

malakser a ciasto drożdżowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 00:30
Obserwuj wątek
    • Gość: efka Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 00:37
      czy ktoś próbował robic ciasto drozdzowe w malakserze, mam ten wynalazek
      dopiero od wczoraj i juz dwa zakalce drożdżowe na koncie. Ciasto po wyrobieniu
      wyglada OK, rośnie super, tylko potem już w piecu opada i to gdzieś tak w
      połowie czasu. Moze to problem pieczenia a nie malaksera?? I jeszcze jedno może
      to stanowi przyczynę - producent urzadzenia podaje aby tłuszcz dawać zwyczajnie
      w stałej postaci, ja tradycyjnie stopiłam margaryne i dopiero potem, wystudzona
      dodałam do wyrabianego ciasta. Bardzo prosze o rade
      • Gość: gosc Food Processor to nie Mixer IP: *.home.cgocable.net 08.12.03, 01:16
        Do wyrabiania ciast sluzy mikser najlepiej staly z miska a food processor ( w
        Polsce nazywany malakser ) jest po prostu szatkownica do jarzyn , owocow .

• Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:07
          OK, food procesor, to nie synonim malaksera. Producent nazywa go zwyczajnie
          robot kuchenny (Zelmer-Prymus), ale zwykłe rączne mikserki to też roboty
          kuchenne. Dlatego nazwałam go malakser. Wiem, że służy jako szatkownica, ale
          jak twierdzi producent metalowyni nożami można również wyrabiać ciasto, w tym
          nawet drożdżowe czy biszkopty. Szczeże mówiąc mozliwość wyrabiania w nim ciasta
          w znacznej mierze przyczyniła sie do jego zakupu. szkoda by było gdyby okało
          się to niemożliwe.
          • Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:13
            sorki, chodziło mi to, że food procesor, to nie synonim miksera, a nie malaksera
          • skarolina Re: Food Processor to nie Mixer 08.12.03, 17:29
            Ja w swoim malakserze z powodzeniem wyrabiam ciasto drożdżowe, tylko zamiast
            noży używam takich metalowych haków (kształt ten sam, tylko nie ostre). Ciasto
            rośnie i jest pyszne.

pozdrawiam,
            skarolina
            • Gość: hibcio Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.stacje.agora.pl 08.12.03, 18:08
              Ja używam prymuska do wyrabiania ciasta drożdżowego na cynamonowe zawijańce.
              Wychodzi rewelacyjne. Dodaję drożdży w proszku i rozpuszczony tłuszcz, raczej
              wszystko ciepłe. Pozwalam ciastu wyrosnąć w misce i po wyjęciu jeszcze chwilkę
              wyrabiam w rękach. Ciasto jest puszyste i smaczne, więc nie wiem czemu Tobie
              się nie udaje. Może za długo rośnie? i opada w piekarniku, a może lepiej dawać
              suszone drożdże?
              • Gość: efka Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 18:44
                wielkie dzieki za informacje. Prymus nie posiada jednak haków, sa tylko
                metalowe noże, ale jak rozumiem Hibcio wyrabia ciasto nozami. Kamień mi spadł z
                serca że nie wyrzuciałam forsy na darmo i można jednak drożdżówke w nim zrobić.
                a czy próbowałaś robić drożdżówkę z takim tłuszczem dodawanym w kawałkach. A
                jaszcze jedno, może żle robie, że wstawiam ją do gorącego piekarnika i piekę na
                termoobiegu. Pozdrawiam
                • Gość: Nina Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.toya.net.pl 08.12.03, 23:36
                  W malakserze z powodzeniem robilam paczki-tez drozdzowe.Kiedys co prawda
                  ciasto wyplynelo wierzchem i trzasnal bezpiecznik, ale to byla moja wina:)
                  Co do termoobiegu-przestalam piec ciasta z uzyciem tej funkcji.
                  Bardzo szybko piekly sie z wierzchu,w srodku pozostajac surowe.Teraz pieke
                  wlaczajac dolna i gorna grzalke.
                  Pozdrawiam.
              • Gość: Lilu Re: Food Processor to nie Mixer IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 09.12.03, 17:35
                >Ja używam prymuska do wyrabiania ciasta drożdżowego na cynamonowe zawijańce.

Czy to są te same co w wątku o cynamonowych róznościach?
                Jeśli inne to podaj namiar, albo przepisik.
                Pozdr
    • Gość: ewik Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.lanet.wroc.pl 09.12.03, 18:49
      A ja jak pomyslę ile mycia po zrobieniu ciasta mnie czeka to wolę zwykłą
      miskę -malakser stoi i rdzewieje .
      Mój przepis na szybkie ciasto drożdżowe to :
      #wsypać do miski 1 kg.mąki(nie cały kg na raz trzeba zostawić 20-30- dkg na
      wyrobienie
      #paczka drożdży suszonych 2szt. świeżych op.10dkg z tym że nie robę zżadnego
      zaczynu tylko drożdze te świeże kruszę -one się zame rozpuszczą w czasie
      wyrabiania ciasta
      #wlać mleko -ciepławe tyle aby powstała gęsta breja
      wlewając mleko mieszam plastilową łychą (mocną) cale ciasto aż uformuję się
      owa masa + jajka + dodatki tj.tłuszcz olej -to na ciasto drożdżowe na
      pizze ,jeśli ma być słodkie to rozpuszczam cukier z mlekiem w osobnym kubku
      odlewając mleko z przydziału na drożdzówkę + roztopiony tłuszcz przestudzony.
      Jak to się nie daje już mieszac łychą to na stół wysypuję mąkę która została
      odłożona i do mąki wylewam ciasto obtaczając w mące by się nie rozlało po
      stole i całośc zagniatam jak na pierogi tak długo ąz będzie sprężyste-i do
      miski aby wyrosło
      Nie ma mowy aby nie wyszło bo nauczyłam nawet 18 latka robić to ciasto kiedy
      chce pizze.
      • Gość: efka Re: malakser a ciasto drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 21:39
        dzięki za przepis, ja tez wpbrew pozorom mam pewne doswiadczenie w ciastach
        drożdżowych (paczki, strucle makowe), ale nie cierpie wyrabiania tego ciasta,
        dlatego własnie zaopatrzyłam sie w malakser, nie wydaje mi sie aby jego mycie
        było bardziej skomplikowane niż misek i stołu i jeszcze to zamiatanie
        wszechoobecnej maki, a moze tylko ja tak brudze jak cos robie. Mam jeszce jedno
        pytanko do jakiego piekarnika wkładasz swoje ciasto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka